Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Ανακοίνωση υποψηφιότητας Μπάκου Γεώργιου με τη Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών – Εκλογές Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας

Μέσα σε πολύ δύσκολες οικονομικές και  κοινωνικές συνθήκες, η ενεργοποίηση όλων μας κρίνεται επιτακτική. Ο κλάδος των Πολιτικών Μηχανικών επλήγη με τρόπο βάναυσο από την
οικονομική κρίση που συντάραξε τη χώρα μας από το 2010 και μετά. Η κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας έβαλε λουκέτα σε τεχνικά γραφεία, οδήγησε στην ανεργία χιλιάδες μηχανικούς και έδιωξε πολλούς νέους διπλωματούχους από τη χώρα μας προς αναζήτηση εργασίας. Παράλληλα ο επαγγελματικός μας τίτλος και τα επαγγελματικά μας δικαιώματα δέχθηκαν σφοδρή επίθεση το τελευταίο διάστημα με κίνδυνο να μετατραπούμε ουσιαστικά σε «Δομοστατικούς Μηχανικούς». Είναι σαφές λοιπόν ότι χρειάζονται πλέον ευρείες συνεργασίες με στόχο την υπεράσπιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων και την εξέλιξη του επαγγέλματος του Πολιτικού Μηχανικού.
Ήρθε η ώρα να περάσει στο προσκήνιο μια νέα γενιά Πολιτικών Μηχανικών. Μια γενιά που καλείται να αντιμετωπίσει πρωτοφανείς προκλήσεις και αντιξοότητες. Να εκφραστούν επιτέλους νέοι μηχανικοί που αντιμετωπίζουν το τέρας της ανεργίας, το πρόβλημα της μετανάστευσης προς αναζήτηση μιας καλύτερης επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Απόφοιτοι που αδυνατούν να εγγραφούν στο ΤΕΕ και να κάνουν έναρξη ασκήσεως επαγγέλματος υπό το βάρος των εισφορών. Είναι επιβεβλημένο κατά τη γνώμη μου οι νέοι Μηχανικοί που αντιμετωπίζουμε τα παραπάνω προβλήματα να δραστηριοποιηθούμε στα πλαίσια του ΣΠΜΕ, να αποκτήσουμε εκπροσώπηση και να εκφράσουμε επιτέλους τα αιτήματα, τις απόψεις και τους προβληματισμούς μας. Ο ΣΠΜΕ καλείται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στο επίπεδο αυτό και να φέρει στο προσκήνιο Πολιτικούς Μηχανικούς, μη εγγεγραμμένους στο ΤΕΕ, οι οποίοι δεν μπορούν να εκφραστούν διαφορετικά με θεσμικό τρόπο. Απαραίτητο είναι όμως να αποκτήσουν φωνή και οι Έλληνες διπλωματούχοι Πολιτικοί Μηχανικοί που εργάζονται στο εξωτερικό. Κάτι τέτοιο μπορούμε να το πετύχουμε με τις δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία με τη δημιουργία ηλεκτρονικών φόρουμ στο site του ΣΠΜΕ και γιατί όχι διεξαγωγή ηλεκτρονικών εκλογών μελλοντικά. Οφείλουμε να ανακόψουμε με κάθε τρόπο το φαινόμενο του brain drain και να δημιουργήσουμε δεσμούς με τους Πολιτικούς Μηχανικούς του εξωτερικού με στόχο τον επαναπατρισμό τους.
Έμφαση πρέπει να δοθεί όμως και στη συνεργασία του ΣΠΜΕ με τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών της ελληνικής επικράτειας, μια συνεργασία η οποία οφείλει να είναι αμφίδρομη. Μέσα από τη συνεργασία αυτή τα Προγράμματα Σπουδών θα βελτιωθούν με βάση τις σύγχρονες τεχνολογικές και κοινωνικο-οικονομικές εξελίξεις του επαγγέλματος μας στην Ελλάδα. Τα Διπλώματά μας έτσι θα  αποκτήσουν καλύτερη στόχευση για την εγχώρια αγορά εργασίας, βοηθώντας έτσι την απορρόφηση των νέων Πολιτικών Μηχανικών. Επιπρόσθετα ο ΣΠΜΕ θα μπορέσει να προτείνει συγκεκριμένες αλλαγές στα εγχώρια Προγράμματα Σπουδών με στόχο τη θεμελίωση των δικαιωμάτων του Διπλωματούχου Πολιτικού Μηχανικού. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί ο διαρκής αγώνας του ΣΠΜΕ ενάντια στην επίθεση που δέχεται τα τελευταία χρόνια ο επαγγελματικός μας τίτλος. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι με την επένδυση στα Πολυτεχνεία και τις εξειδικευμένες γνώσεις που αυτά προσφέρουν, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα σημερινά αδιέξοδα.
Η απόφαση μου να θέσω υποψηφιότητα στις ερχόμενες εκλογές του ΣΠΜΕ στις 3 Ιουλίου προκύπτει ως φυσική συνέχεια της ενασχόλησής μου με το φοιτητικό συνδικαλισμό κατά τα φοιτητικά μου χρόνια στο Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, του οποίου είχα την τιμή να διατελέσω Πρόεδρος. Διεκδικώ λοιπόν την ψήφο σας με όπλα την όρεξη μου για δουλειά, τη μέχρι τώρα πείρα μου και συμπαραστάτες όλους αυτούς τους συναγωνιστές με τους οποίους δώσαμε κοινές μάχες στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης. Δώστε μου τη δύναμη να αγωνιστώ για τη νέα γενιά Πολιτικών Μηχανικών, για ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον στην Ελλάδα της κρίσης.

Γεώργιος Μπάκος
Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ.
Μέλος Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών
Υπεύθυνος Επιτροπής Δεοντολογίας ΝΟΔΕ Ν.Δ. Πιερίας
Πρώην Αντιπρόεδρος ΟΝΝΕΔ Πιερίας