Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στις εορταστικές εκδηλώσεις στη Βέροια προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Με τιμές Αρχηγού Κράτους έγινε δεκτός χθες στη Βέροια ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, προκειμένου να παραστεί
στις πανηγυρικές και λατρευτικές εκδηλώσεις για την εορτή των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στην πανηγυρίζουσα Παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.
Ο κ. Τζιτζικώστας υποδέχτηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κατά την έλευσή του στην Κεντρική Μακεδονία, στην επίσημη τελετή υποδοχής που έγινε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, ενώ συμμετείχε και στις χτεσινές εκδηλώσεις στην πόλη της Βέροιας.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στη λαμπρή επίσημη τελετή του Μέγα Εσπερινού, στην Παλαιά Μητρόπολη, η αποκατάσταση της οποίας είναι έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που υλοποιήθηκε από την 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με προϋπολογισμό 3,5 εκ. ευρώ, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΣΠΑ 2007 – 2013).



Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας«με ευλάβεια και βαθιά αισθήματα σεβασμού και τιμής υποδεχτήκαμε στη γη της Μακεδονίας τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, που μας τίμησε γι’ ακόμη μια φορά με την παρουσία του σε μια από τις μεγάλες γιορτές της Ορθοδοξίας, την εορτή των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Για εμάς στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί μεγάλη αναγνώριση των προσπαθειών μας η τέλεση του Μεγάλου Εσπερινού σε έναν λατρευτικό χώρο ιδιαίτερης αξίας, στην Παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Κεντρικής Μακεδονίας (του 11ου αιώνα), το οποίο αποκαταστάθηκε και διασώθηκε ως έργο του ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως όλοι μπορούν να διαπιστώσουν τα περίπου 3,5 εκ. ευρώ που διαθέσαμε για να πραγματοποιηθούν οι εργασίες ανάδειξης της Παλαιάς Μητρόπολης, οι οποίες περιλάμβαναν και τη στερέωση και αποκατάσταση του μνημείου, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και τη συντήρηση του τοιχογραφικού διάκοσμου, έπιασαν τόπο. Μάλιστα, η Παλαιά Μητρόπολη εντάσσεται σε άξονα ιστορικής διαδρομής, που με αφετηρία το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας διέρχεται από δυο διατηρητέες ιστορικές περιοχές και καταλήγει στο κέντρο της σύγχρονης πόλης, δηλαδή στον αρχικό ιστορικό πυρήνα. Το μνημείο μετά την παρέμβασή μας, δεν είναι μόνο επισκέψιμο, αλλά και λειτουργικό.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξάλλου, έχει στις πρώτες προτεραιότητές της την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και το αποδεικνύει στην πράξη. Μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας ολοκληρώσαμε στο πλαίσιο της προηγούμενης Προγραμματικής Περιόδου εννέα σπουδαία έργα Πολιτισμού, συνολικής δημόσιας δαπάνης 34,6 εκ. ευρώ, ενώ συνεχίζουμε και στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020) τις προσπάθειές μας προκειμένου να διατηρηθεί και να αναδειχτεί η πολιτιστική κληρονομιά σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Πριν από λίγες μέρες υπέγραψα την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ της ολοκλήρωσης του Πολυκεντρικού Μουσείου της Βεργίνας προϋπολογισμού 4,4 εκ. ευρώ, ώστε σε ενάμιση χρόνο να λειτουργεί πλήρως, σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους, με παγκόσμια αίγλη, ένα από τα πλέον σύγχρονα μουσεία, αντάξιο της σπουδαιότητας της ανασκαφής, την οποία είχε επίσης την ευκαιρία να επισκεφτεί χτες ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος».
Τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστας συνόδευσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Νίκη Καρατζιούλα και Θεόφιλος Τεληγιαννίδης.