Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Ολική αναδίπλωση στο Ασφαλιστικό- Παίρνουν πίσω τις εισφορές

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
Ολική αναδίπλωση, ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, αφού μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, προσανατολίζεται στο να πάρει πίσω την επιβολή εισφοράς 20% επί του
καθαρού φορολογητέου εισοδήματος, για ελεύθερους επαγγελματίες και ανεξάρτητα απασχολούμενους.
Ως αντιστάθμισμα, σχεδιάζεται η προώθηση νέας πρότασης, που θα επιβάλλει πλαφόν, στο άθροισμα εισφορών υπέρ Κοινωνικής Ασφάλισης και φορολόγησης, με στόχο να μην υπερβαίνει το 60% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος. Μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που πραγματοποίησε τις τελευταίες 48 ώρες, ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος με τους επιστημονικούς φορείς (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί), αλλά και με εκπροσώπους από τους εμπόρους και τους επαγγελματοβιοτέχνες, διαπιστώθηκε η απόλυτη διαφωνία, στην κυβερνητική πρόταση. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών για να προωθήσει το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό, η συγκεκριμένη μαζική αντίδραση, λειτουργεί ως ανάχωμα και δημιουργεί τάσεις υποχώρησης, στο υπουργείο Εργασίας, από την αρχική «σκληρή γραμμή».
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνάντηση που πραγματοποίησε ο κ. Κατρούγκαλος με εκπροσώπους από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΕΕΑ), αλλά και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ), ο υπουργός Εργασίας φέρεται να δεσμεύτηκε πως ειδικά για την κατηγορία ελεύθερων επαγγελματιών, με ετήσιο εισόδημα από 30.000 έως 50.000 ευρώ, πρόκειται να μπει πλαφόν στην καταβολή των εισφορών τους. Απώτερος στόχος είναι η ασφαλιστική και η φορολογική επιβάρυνση αθροιστικά, να μην είναι υπέρογκη και να μην οδηγεί σε ουσιαστική δήμευση της περιουσίας των ελεύθερων επαγγελματιών. Το «κομβικό σημείο» της επιβολής του τελικού ανώτατου πλαφόν, αποτελεί ο στόχος άντλησης εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Αποτελεί ζητούμενο, οι όποιες αλλαγές να μην προκαλέσουν αντίστοιχα επιβάρυνση στα έσοδα, σε μια χρονιά που ήδη τα βασικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ), προβλέπουν έλλειμμα που μπορεί να φτάσει έως και τα 3 δισ ευρώ. Ο προβληματισμός που υπάρχει είναι ότι, μπορεί να επέλθει σημαντική μείωση στα έσοδα των Ταμείων, προκαλώντας κατ' επέκταση πρόβλημα στην καταβολή των παροχών, δηλαδή των συντάξεων.
Η λύση της δημιουργίας ενός φορέα, που θα αναλάβει την κοινή είσπραξη εισφορών ασφάλισης και φορολόγησης, επίσης προκαλεί προβλήματα λειτουργίας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι συσκέψεις μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας γι' αυτό το κρίσιμο θέμα, είναι διαδοχικές το τελευταίο 15νθήμερο, τόσο σε κορυφαίο επίπεδο, μεταξύ Κατρούγκαλου και Αλεξιάδη, όσο και ανάμεσα σε υπηρεσιακούς παράγοντες, χωρίς ωστόσο να έχει διαφανεί κάποια λύση. Σε κάθε περίπτωση, η μνημονιακή δέσμευση παραμένει, καθώς πρέπει η διαδικασία ενιαίας είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογίας εισοδήματος, να έχει τεθεί σε ισχύ έως την 1.1.2017, το αργότερο.

http://www.dikaiologitika.gr