Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου» η Κομισιόν για τα δουλεμπορικά κυκλώματα των Τούρκων που μεταφέρουν πρόσφυγες στο Αιγαίο

Με μία χειρουργικής ακρίβειας διατύπωση η Κομισιόν επαναλαμβάνει τη Συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία για τον δήθεν έλεγχο των δουλεμπορικών κυκλωμάτων, που μεταφέρουν αθρόα πρόσφυγες
στα νησιά του Αιγαίου, αρνούμενη να μπει στην ουσία του θέματος και στην στάση ανοχής που τηρούν οι ίδιες οι Τουρκικές Αρχές στα κυκλώματα αυτά.
Απαντώντας στις 10.1.2016 σε Γραπτή Ερώτηση που κατέθεσε από τις 5 Ιουνίου 2014 για το θέμα αυτό ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος υπενθυμίζει ότι από τις 29 Νοεμβρίου η Τουρκία δεσμεύτηκε για ταχεία δράση στην καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων.
Στην Ερώτησή του ο Νότης Μαριάς επικαλείται δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet (29.5.2015), με πληροφορίες της βρετανικής Daily Telegraph, όπου αναφέρεται ότι εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι πρόσφυγες, κυρίως Σύροι, οργανώνονται σε γκρουπ και, έναντι αδράς αμοιβής, μεταφέρονται παράνομα από τους τούρκους δουλέμπορους στην ελληνική επικράτεια και δη στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους.
«Οι δουλεμπορικές αυτές επιχειρήσεις –αναφέρει στην Ερώτηση του ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής- που γίνονται με την ανοχή των τουρκικών αρχών, θεωρούνται από τις πιο επικερδείς δράσεις των τούρκων που τους αποφέρουν εκατομμύρια δολάρια, δεδομένου ότι  οι πρόσφυγες πληρώνουν αδρά την τουρκική μαφία λαθρομετανάστευσης για να μπορέσουν να έρθουν στην Ελλάδα».
Ο Νότης Μαριάς στο κείμενό του έθεσε τα εξής ερωτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει, και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος, απέναντι στην Τουρκία προκειμένου να σταματήσουν οι εν λόγω παράνομες επιχειρήσεις μεταφοράς προσφύγων στην ελληνική επικράτεια, να χτυπηθούν τα τουρκικά δουλεμπορικά κυκλώματα και να συμμορφωθεί η Τουρκία προς τις διεθνείς της υποχρεώσεις;
Στην απάντηση που έλαβε από τον αρμόδιο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: Στις 15 Οκτωβρίου 2015, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε ικανοποίηση για το κοινό σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας, προκειμένου να ενταθεί η συνεργασία για τη στήριξη των Σύρων που βρίσκονται υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας και η διαχείριση της μετανάστευσης, σε μια συντονισμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκλήθηκε από την κατάσταση στη Συρία. Το Σχέδιο Δράσης προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση και την εξάρθρωση των εγκληματικών δικτύων που εμπλέκονται στη λαθραία διακίνηση μεταναστών, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν οι περαιτέρω παράτυπες αναχωρήσεις μεταναστών από την Τουρκία προς την ΕΕ.

Το σχέδιο δράσης ενεργοποιήθηκε κατόπιν της συνεδρίασης ΕΕ-Τουρκίας, της 29ης Νοεμβρίου 2015, κατά την οποία και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την κοινή δέσμευσή τους να αναλάβουν αποφασιστική και ταχεία δράση για την ενίσχυση της καταπολέμησης των εγκληματικών δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

Επισυνάπτονται τα κείμενα της Ερώτησης του Ευρωβουλευτή και της Απάντησης του αρμοδίου Επιτρόπου
Ερώτηση
«Οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική δημιουργούν τεράστια κύματα προσφύγων που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στην ΕΕ, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των προσφύγων που εισέρχονται παράνομα στην ελληνική επικράτεια.
Με δεδομένες τις εν λόγω συνθήκες, συγκεκριμένα δουλεμπορικά κυκλώματα στην Τουρκία, εκμεταλλευόμενα την κατάσταση, πλουτίζουν σε βάρος των χιλιάδων απελπισμένων προσφύγων που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη, όπως αποκαλύπτει ομολογία- «χαστούκι» της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet (29.5.2015).
Η εν λόγω εφημερίδα, επικαλούμενη μάλιστα αποκαλυπτικό δημοσίευμα της βρετανικής Daily Telegraph, αναφέρει ότι εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι πρόσφυγες, κυρίως Σύροι, οργανώνονται σε γκρουπ και, έναντι αδράς αμοιβής, μεταφέρονται παράνομα από τους τούρκους δουλέμπορους στην ελληνική επικράτεια και δη στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους.
Οι δουλεμπορικές αυτές επιχειρήσει, που γίνονται με την ανοχή των τουρκικών αρχών, θεωρούνται από τις πιο επικερδείς δράσεις των τούρκων που τους αποφέρουν εκατομμύρια δολάρια, δεδομένου ότι  οι πρόσφυγες πληρώνουν αδρά την τουρκική μαφία λαθρομετανάστευσης για να μπορέσουν να έρθουν στην Ελλάδα.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:
–       Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει, και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος, απέναντι στην Τουρκία προκειμένου να σταματήσουν οι εν λόγω παράνομες επιχειρήσεις μεταφοράς προσφύγων στην ελληνική επικράτεια, να χτυπηθούν τα τουρκικά δουλεμπορικά κυκλώματα και να συμμορφωθεί η Τουρκία προς τις διεθνείς της υποχρεώσεις;»

Απάντηση
«Η Επιτροπή θα ήθελε να παραπέμψει τον κύριο βουλευτή στην ανακοίνωσή της σχετικά με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δράσης για τη Μετανάστευση (COM(2015)240), που εγκρίθηκε στις 13 Μαΐου 2015, καθώς και στην ανακοίνωσή της σχετικά με το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ κατά της λαθραίας διακίνησης μεταναστών (COM(2015)285), που εγκρίθηκε στις 27 Μαΐου 2015. Στα δύο αυτά έγγραφα διατυπώνεται η άποψη της Επιτροπής σχετικά με τις προκλήσεις για τη διαχείριση της μετανάστευσης και την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, μεταξύ άλλων με την ενίσχυση της συνεργασίας με τις τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών. Το Πρόγραμμα Δράσης για τη Μετανάστευση και το Σχέδιο Δράσης αποδεικνύουν τη δέσμευση της Επιτροπής για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της λαθραίας διακίνησης μεταναστών.

Στις 15 Οκτωβρίου 2015, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε ικανοποίηση για το κοινό σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας, προκειμένου να ενταθεί η συνεργασία για τη στήριξη των Σύρων που βρίσκονται υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας και η διαχείριση της μετανάστευσης, σε μια συντονισμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκλήθηκε από την κατάσταση στη Συρία. Το Σχέδιο Δράσης προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση και την εξάρθρωση των εγκληματικών δικτύων που εμπλέκονται στη λαθραία διακίνηση μεταναστών, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν οι περαιτέρω παράτυπες αναχωρήσεις μεταναστών από την Τουρκία προς την ΕΕ.

Το σχέδιο δράσης ενεργοποιήθηκε κατόπιν της συνεδρίασης ΕΕ-Τουρκίας, της 29ης Νοεμβρίου 2015, κατά την οποία και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την κοινή δέσμευσή τους να αναλάβουν αποφασιστική και ταχεία δράση για την ενίσχυση της καταπολέμησης των εγκληματικών δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων.»