Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Σταύρος Θεοδωράκης : «Το Ποτάμι φέρνει το νέο στην πολιτική σκηνή και παίρνει μαζί όλο το παλιό καλό»

«Είμαστε δυνατοί, είμαστε πολλοί, δίνουμε μια μάχη η οποία θα είναι νικηφόρα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να γυρίσει πίσω στους υπουργούς προηγούμενων δεκαετιών, ούτε στους υπουργούς του
προηγούμενου επταμήνου. Το Ποτάμι έχει και τις λύσεις και τους ανθρώπους», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκινώντας την παρουσίαση των εκλογικών λιστών του Ποταμιού σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Γκάζι.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, παρουσία των βουλευτών του κινήματος, παρουσίασε παράλληλα και ορισμένα από τα νέα πρόσωπα των εκλογικών συνδυασμών, ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και τα μέλη της ΔΡΑΣΗΣ, του κόμματος «Ευρώπη – Οικολογία», καθώς και της κίνησης «Μπροστά», οι οποίοι θα στηρίξουν το Ποτάμι στις επερχόμενες εκλογές. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι «Έχουμε ετοιμάσει μια λίστα ανθρώπων που πιστεύουμε πως θα πρέπει να παίξουν καθοριστικό ρόλο στα κυβερνητικά δρώμενα την επόμενη ημέρα. Δεν είναι όλοι δικοί μας άνθρωποι. Είναι όμως άνθρωποι της μεταρρύθμισης, της αγοράς, άνθρωποι που βάζουν πάνω απ’ όλα την ανάγκη των πολλών και όχι των συντεχνιών», ενώ αναρωτήθηκε ταυτόχρονα «Με ποιους ανθρώπους θα κυβερνήσει ο κ. Μεϊμαράκης, με ποιους ο κ. Τσίπρας. Ποιους έχουν στο μυαλό τους;».


Για το ενδεχόμενο συμμετοχής του Ποταμιού σε μια μελλοντική Κυβέρνηση, ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε «Οι κομματικοί μηχανισμοί έχουν μια αγάπη στα παλιά συστήματα κάτι το οποίο απέδειξε και ο κ. Τσίπρας με τη συνεργασία του με τους ΑΝΕΛ. Τώρα που βλέπουν ότι δεν τους βγαίνει έχουν κάνει μια άλλη επιλογή. Θα δούμε τι θα φέρει το αποτέλεσμα της κάλπης. Το Ποτάμι έχει πει ναι στις συνεργασίες αλλά δεν παραδίνεται για τις καρέκλες. Έχουμε αξίες, ιδέες και κυρίως έχουμε λύσεις. Αυτές θα υπερασπιστούμε».

Παράλληλα, για τη διεκδίκηση της τρίτης θέσης στις επερχόμενες εκλογές μεταξύ Ποταμιού και Χρυσής Αυγής σχολίασε «Το Ποτάμι απειλείται από τη Χρυσή Αυγή. Ελπίζω όμως ότι αυτό θα το αποτρέψει ο ελληνικός λαός. Εμείς εξ’ αρχής έχουμε πει ότι δεν θα μπορέσει να υπάρξει αλλαγή, αν δεν μπουν νέοι παίκτες στο παιχνίδι. Το Ποτάμι φέρνει το νέο στην πολιτική σκηνή και παίρνει μαζί όλο το παλιό καλό. Δεν υπήρξαμε ποτέ στο πλευρό του Τσίπρα. Υπήρξαμε στο πλευρό της χώρας. Δώσαμε τη μάχη στην Ευρώπη και στη Βουλή, χωρίς τα κόμπλεξ των παλιών κομμάτων. Πρώτοι είπαμε στον ελληνικό λαό ότι ο Τσίπρας πρέπει να φέρει μια συμφωνία να την υπογράψουμε. Αν τότε μας είχε ακούσει δεν θα φτάναμε στο χειρότερο μνημόνιο της ιστορίας, αυτό του κ. Τσίπρα, και βέβαια δεν θα είχαν κλείσει οι τράπεζες. Το Ποτάμι δεν αλλάζει θέσεις. Θα περιμένουμε τον πρώτο, εκείνον που θα έχει πάρει την έγκριση του ελληνικού λαού, να μας πει τι θέλει να κάνει με τη χώρα. Αν αυτό συμπίπτει με τις ιδέες του Ποταμιού, τότε θα τον βοηθήσουμε. Αν θέλει να συνεχίσει την παλιά πολιτική, το Ποτάμι δεν θα είναι διαθέσιμο».

Τέλος, για τη μέχρι σήμερα πορεία του Ποταμιού στην πολιτική ζωή της χώρας και στη Βουλή, ο επικεφαλής του κινήματος επεσήμανε «Ήμασταν το μόνο κόμμα που από την πρώτη μέρα του νέου μνημονίου κάναμε συγκεκριμένες παρατηρήσεις. Είπαμε ότι χρειάζονται διορθώσεις. Το ίδιο κάναμε για την Παιδεία. Υπάρχουν σημεία που μπορούμε ν΄ αλλάξουμε στη συμφωνία που έχουμε κάνει με τους Ευρωπαίους. Αλλά πρέπει να είμαστε και σοβαροί. Ακούω τον κ. Μεϊμαράκη να έχει ήδη διαγράψει το θέμα της φορολόγησης των αγροτών. Εμείς αντιθέτως έχουμε κάνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τους αγρότες τις οποίες χειροκροτούν. Έτσι θα συνεχίσουμε. Το Ποτάμι, άλλωστε, από την πρώτη μέρα μιλάει για μεγάλες κοινωνικές συμμαχίες. Είπαμε ότι αυτή η χώρα δεν θ” αλλάξει αν δεν υπάρξει ένα μέτωπο του 51% της ελληνικής κοινωνίας. Θέλουμε μια Βουλή που θα βγάλει κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Για τουλάχιστον δύο χρόνια η χώρα θα πρέπει να πορευθεί ανέφελα. Χωρίς οι μεν να πετροβολούν τους δε. Η δικής μας πρόταση είναι μεγάλη συνεργασία, βασισμένη σε αρχές.».


Στην εκδήλωση, το λόγο πήραν και στελέχη τόσο των συνεργαζόμενων φορέων (Δράσης, Ευρωπαίων-Οικολόγων, κίνησης «Μπροστά»), όσο και του Ποταμιού, με τον τέως αντιπρόεδρο της Βουλής Σπύρο Λυκούδη να τονίζει χαρακτηριστικά για τη συνεργασία του με το κίνημα «Στο Ποτάμι εγώ συνάντησα σε κοινούς στόχους, ανθρώπους με τους οποίους είδα σήμερα ότι δεν ξεχωρίζω. Δηλαδή εγώ ένας άνθρωπος της αριστεράς με τις δικές μου ανησυχίες και ευαισθησίες, συναντήθηκα με ανθρώπους φιλελεύθερης διαδρομής και είδα ότι οι κοινές μας στοχεύσεις είναι τόσο πολύ δεμένες με την καθημερινή μας δράση, ώστε δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω τον εαυτό μου από αυτούς. Αυτό είναι σήμερα το Ποτάμι. Ένας χώρος πολιτικής ενότητας που κατορθώνει και ενώνει διαδρομές, ευαισθησίες διαφορετικές σε κοινούς στόχους και που έχει την πεποίθηση ότι με την προσπάθεια που κάνει όλη αυτή την περίοδο και που θα κάνει και στην κάλπη, θα μπορέσει να οδηγήσει την πολιτική ζωή σε μια καινούργια προσπάθεια να οξυγονωθεί και την ελληνική κοινωνία να βγει από την κρίση. Νομίζω ότι θα πάμε καλά, να κάνουμε μια προσπάθεια. Η κοινωνία στην κάλπη νομίζω ότι θα μας αγκαλιάσει».