Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Διπλάσια φορολογία για τους αγρότες

Σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία των αγροτών µέσω της πλήρους εξοµοίωσής τους µε τους λοιπούς ελεύθερους επαγγελµατίες, κατάργηση της επιστροφής του
αγροτικού πετρελαίου, παρεµβάσεις στο ΦΠΑ που αυξάνουν το κόστος παραγωγής και ανακίνηση ευαίσθητων ζητηµάτων όπως η –νέα- επέκταση της διάρκειας ζωής στο φρέσκο γάλα: Aυτό µέσα σε λίγες γραµµές είναι το αγροτικό «αποτύπωµα» της πρότασης που έχουν κοµίσει µέχρι στιγµής στην ελληνική πλευρά οι θεσµοί δια µέσου του προέδρου της Κοµισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Μεταξύ άλλων, οι δανειστές ζητούν να τερµατιστεί η διακριτική, όπως τη χαρακτηρίζουν φορολογική µεταχείριση των αγροτών και να εφαρµοστούν γι’ αυτούς οι συντελεστές των ελεύθερων επαγγελµατιών. Πρόκειται για παλαιότερη πρόταση των πιστωτών (που τότε αποκαλούνταν ακόµα «τρόικα»), η οποία επανέρχεται στο τραπέζι αυτή τη φορά πιο πιεστικά, δεδοµένης της ασφυκτικής οικονοµικής κατάστασης του ελληνικού ∆ηµοσίου. 

Με σηµερινούς όρους, οι θεσµοί καλούν το υπουργείο Οικονοµικών να φορολογήσει τα αγροτικά εισοδήµατα µε 26%, διπλάσιο δηλαδή συντελεστή από το 13% που ισχύει τώρα. 

Με αυτή τη θεµελιώδη αλλαγή συνδέεται και η δεύτερη ηχηρή απαίτηση που έχει να κάνει µε την πλήρη κατάργηση της επιστροφής του ΕΦΚ στους αγρότες για το πετρέλαιο που χρησιµοποιούν γι τις παραγωγικές τους ανάγκες.

Στην πράξη οι δανειστές δεν αναγνωρίζουν καµία διαφορά µεταξύ του αγροτικού επαγγέλµατος και των υπόλοιπων ελεύθερων επαγγελµατιών και επιχειρήσεων. Και η εξοµείωση αυτή κρύβει άλλη µια επιβάρυνση αφού ζητείται να αυξηθεί στο 100% για τους ελεύθερους επαγγελµατίες η προκαταβολή φόρου. Θυµίζουµε ότι για τους επαγγελµατίες του αγροτικού κλάδου σήµερα η προκαταβολή φόρου από 55% έχει µειωθεί στο 27,5% και στο 13,75% για τους νεοεισερχόµενους αγρότες.

Τα παραπάνω µέτρα έρχονται να προστεθούν στα υπόλοιπα της λίστας όπου, µεταξύ άλλων, «ξεχωρίζουν» η καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ, 11% και 23% µε τη µεγάλη πλειονότητα των προϊόντων και υπηρεσιών (των αγροεφοδίων συµπεριλαµβανοµένων και των λογαριασµών του αγροτικού ρεύµατος) να εντάσσονται στο δεύτερο και υψηλότερο. 

Επιπλέον, ο ΕΝΦΙΑ παραµένει τουλάχιστον µε το 2016 µε τη σηµερινή του µορφή και, σε περίπτωση που υπάρχει αναπροσαρµογή των αντικειµενικών αξιών τότε, θα πρέπει να αναθεωρηθούν (ανοδικά φυσικά) οι συντελεστές φορολογίας ακινήτων. 

Το κερασάκι στην τούρτα είναι οι γνωστές «διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις» της περίφηµης λίστας ΟΟΣΑ όπου, µεταξύ άλλων, ζητούνται: 
-Βαθιές τοµές στην αγορά γάλακτος που θα διευκολύνουν ουσιαστικά τις εισαγωγές από την Ευρώπη. 
-Απελευθέρωση αδειοδότησης φούρνων, ώστε να µπορούν να λειτουργούν κανονικά και όχι ως πρατήρια µέσα στα supermarkets
-∆ιάθεση προϊόντων καπνού  χωρίς ειδική άδεια (εκτός περιπτέρων κλπ).


http://www.agronews.gr/?pid=190&aid=130005&la=1