Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Με 1,20 ευρώ/κιλό άνοιξε η σεζόν για το επιτραπέζιο ροδάκινο

Θετικό άνοιγµα για το ελληνικό επιτραπέζιο ροδάκινο, αφού οι υπερπρώιµες ποικιλίες που άρχισαν να συγκοµίζονται τις προηγούµενες ηµέρες, «έπιασαν», για τις
καλές ποιότητες, τα 1,20 και 0,95 ευρώ το κιλό, ενώ για τα ροδάκινα σε κλούβα ο πήχης µπήκε στα 0,65 ευρώ.


Το τοπίο, ωστόσο, θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει από την ερχόµενη εβδοµάδα, όταν θα πέσουν στην αγορά σοβαρές ποσότητες, θα ξεκινήσουν οι πρώτες εξαγωγές και θα δείξουν και τις προθέσεις τους οι ανταγωνιστές Ισπανοί κι Ιταλοί. Πάντως και στις δύο αυτές Μεσογειακές χώρες η παραγωγή αναµένεται µειωµένη, όπως το ίδιο εκτιµάται ότι θα συµβεί και µε την ελληνική. Η τελευταία, σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Κοινοπραξίας Οµάδων Παραγωγών Νοµού Ηµαθίας Χρήστο Γιαννακάκη, υπολογίζεται ότι θα υπολείπεται 20%-25% έναντι της αρχικής πρόβλεψης, για το 2015, 430-450.000 τόνων επιτραπέζιο ροδάκινο. 
Στα µέσα της ερχόµενης εβδοµάδας αναµένεται να «ζεσταθεί» η αγορά του επιτραπέζιου ροδάκινου, που άνοιξε µε το… δεξί, προ ηµερών, στον κάµπο της Ηµαθίας και της Πέλλας, µε τις τιµές για τις υπερπρώιµες ποικιλίες να διαµορφώνονται στα 1,20 και στα 0,95 ευρώ το κιλό, αντίστοιχα, για το µέγεθος Α και το Β, στη συσκευασία κλωβού των 10 κιλών, ενώ µε 0,65 ευρώ το κιλό έγιναν πράξεις για ροδάκινα σε κλούβα.
Η συγκοµιδή για φέτος ξεκίνησε µε τις υπερπρώιµες ποικιλίες «Franchoise», «My Crest» και «Spring Crest», είπε στην Agrenda ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Οµάδων Παραγωγών Νοµού Ηµαθίας Χρήστος Γιαννακάκης, προσθέτοντας πως οι πρώτες παραλαβές είναι µικρές σε όγκο και διοχετεύονται εύκολα στην εσωτερική αγορά.
Ακριβώς όµως επειδή οι όγκοι είναι περιορισµένοι, κάτω από το 5% της προσδοκώµενης παραγωγής της Ηµαθίας και της Πέλλας, οι ιθύνοντες του κλάδου επιµένουν ότι οι τιµές του «ανοίγµατος» δεν είναι αντιπροσωπευτικές, εκείνων που θα διαµορφωθούν τελικά.
«Το παιχνίδι της προσφοράς και της ζήτησης θα ζωηρέψει από τις 10 Ιουνίου και µετά, µια και τότε θα έχουν µπει σε διαδικασία συγκοµιδής και νέες ποικιλίες, ενώ θα έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Θα δούµε και τις διαθέσεις των Ιταλών και των Ισπανών», µας ανέφερε ο πρόεδρος του Α.Σ. της Βέροιας Θεολόγης Καραΐνδρος, κάνοντας λόγο διστακτικότητα, για την ώρα, από τους πωλητές και από τους αγοραστές.
Σύµφωνα µε τον έµπειρο συνεταιριστή έως και την Πέµπτη 4 Ιουνίου ,µε εξαίρεση κάποιες µικρές ποσότητες προς χώρες της Κεντροανατολικής Ευρώπης, δεν είχαν γίνει σοβαρές φορτώσεις για εξαγωγή. «Οι µεγάλες λιανεµπορικές αλυσίδες του εξωτερικού αναµένεται να κάνουν τις παραγγελίες τους από την ερχόµενη Τετάρτη ή Πέµπτη, ενώ και οι δικές µας, στην εγχώρια αγορά, προς το παρόν καλύπτονται µε ροδάκινα από την Κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο» τονίζει ο κ. Καραΐνδρος και παραπέµπει προσεχώς για τις εξελίξεις.

Καιρός και ρωσικό απαγορευτικό βάζουν τρικλοποδιές
Η χρονιά πάντως προοιωνίζεται δύσκολη και τα αίτια είναι και στο επίπεδο της παραγωγής όσο και σε αυτό της διάθεσης– εµπορίας. Στον πρώτο κρίκο της αλυσίδας του προϊόντος, οι καιρικές συνθήκες φαίνεται ότι τελικά έκαναν ζηµιά στην παραγωγή, η οποία, σύµφωνα µε τον κ. Γιαννακάκη, ίσως και να φτάσει στο 20%-25% του προσδοκώµενου τονάζ, που αρχικά είχε προσδιοριστεί για φέτος στους περίπου 430.000 µε 450.000 τόνους επιτραπέζιου ροδάκινου.
Αντίστοιχα, στο επίπεδο της διάθεσης όσο παραµένει σε ισχύ το ρωσικό εµπάργκο για τα ελληνικού ενδιαφέροντος προϊόντα, η πώληση συναντά προφανείς δυσκολίες. Όµως και οι εναλλακτικές σε άλλες αγορές της Κεντρικής και ∆υτικής Ευρώπης δεν εγγυώνται σίγουρη απορρόφηση, καθώς σε αυτές κυριαρχούν από χρόνια οι Ισπανοί και άλλοι ανταγωνιστές.
«∆εν είναι εύκολο να µπεις σε µια αγορά, που κυριαρχούν άλλοι, από τον πρώτο χρόνο. Και πέρυσι είχαµε ενεργοποιήσει συµφωνία πλαίσιο µε Σκανδιναβικές χώρες, αλλά τελικά δεν κάναµε καµία φόρτωση, γιατί οι Ισπανοί έµπαιναν µε πολύ χαµηλότερες τιµές και µόνο αν ακολουθούσαµε, πράγµα που δεν µας συνέφερε, θα κάναµε δουλειά», διευκρινίζει ο κ. Γιαννακάκης, χωρίς, πάντως, να χάνει την αισιοδοξία του, καθώς ανοίγµατα προωθούνται και σε αγορές του Αραβικού Κόλπου, ενώ πάντα υπάρχει η ελπίδα για άρση του εµπάργκο.
«Αν µη τι άλλο θα είναι µια ενδιαφέρουσα χρονιά η φετινή και σίγουρα δεν θα µας αφήσει να πλήξουµε», τονίζει µε νόηµα από την πλευρά του ο πρόεδρος του Α.Σ. Βέροιας Venus.
http://www.agronews.gr