Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Στεγνή η κάνουλα για πληρωμές και προγράμματα

Στον αέρα βρίσκονται οι πληρωµές του αγροτικού κόσµου, θέτοντας όλες τις εκκρεµότητες σε δεύτερο πλάνο, την ώρα που οι πιστωτές ζητούν πρόσθετα µέτρα 3
δις ευρώ, σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. Κι ενώ οι προτάσεις των θεσµών φέρνουν τους αγρότες αντιµέτωπους µε µια φοροεισπρακτική πολιτική, η οποία µεταξύ άλλων «δείχνει» φόρο 26%, αυξηµένο ΦΠΑ και ενδεχόµενη κατάργηση του ΕΦΚ πετρελαίου, ούτε λόγος δεν γίνεται για πιστώσεις λογαριασµών από παλιές εκκρεµότητες και τρέχουσες υποχρεώσεις.

Η δηµοσιονοµική κατάσταση της χώρας έρχεται να επιβεβαιώσει τα λεγόµενα της Agrenda ότι ο Αύγουστος µοιάζει πολύ νωρίς για τις πληρωµές, που αφορούν τα υπόλοιπα της βιολογικής γεωργίας και των νιτρικών του 2013 και του 2014, τη βιολογική κτηνοτροφία από το 2012 και µετά, τα υπόλοιπα παλιών εξισωτικών και ενστάσεων και περί τα 120 εκατ. ευρώ για αγροτικό πετρέλαιο του 2013 και 2014. Κι ενώ ο ΟΓΑ παλεύει να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια για τα οικογενειακά επιδόµατα, µοναδική εξαίρεση µοιάζει το χρονοδιάγραµµα που ανακοινώνει ο ΕΛΓΑ, το οποίο και δείχνει να εφαρµόζεται, καθώς ο οργανισµός κρατά τον δικό του «κουµπαρά», ο οποίος και έχει αποθέµατα.

Σε αυτό το κλίµα, ενδεικτική είναι η περίπτωση µε τα 66 προγράµµατα για τα ΟΕΦ, οι δικαιούχοι των οποίων έπρεπε µέχρι το τέλος Μαΐου να λάβουν την πρώτη δόση της προκαταβολής, χρήµατα για την οποία δεν υπάρχουν προς ώρας. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Agrenda, πρόκειται για ποσό περί τα 4 µε 5 εκατ. ευρώ, που αφορά περίπου 30.000 αγρότες. Μάλιστα, το σχετικό πλάνο της πληρωµής καθορίστηκε µε σχετική τροποποιητική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, στα µέσα της περασµένης εβδοµάδας, σύµφωνα µε την οποία «µετά την οριστική έγκριση των προγραµµάτων εργασίας και την υπογραφή της σύµβασης του άρθρου 9 της παρούσας, κάθε εγκεκριµένη Ο.Ε.Φ., λαµβάνει πρώτη δόση προκαταβολής, η οποία ισούται µε το µισό ποσό της συνολικής προκαταβολής θεωρηµένη για το γνήσιο της υπογραφής και το νόµιµο της εκπροσώπησής της, το αργότερο µέχρι 25 Μαΐου κάθε έτους εκτέλεσης του προγράµµατος».

Πάει πίσω και το πρόγραµµα των Συµβούλων 
Ακόµα και ένα έτος πίσω φαίνεται πως πηγαίνουν και τα προγράµµατα των Συµβούλων, τα οποία για να πιάσουν τόπο θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει από τα µέσα του περασµένου Απριλίου, έστω και µε εθνικά κονδύλια µόνο (προς αναµονή της έγκρισης των νέων προγραµµάτων), προκειµένου να προλάβουν την καλλιεργητική σεζόν. Αυτό σηµαίνει ότι τα περίπου 40 εκατ. ευρώ που έπρεπε να δοθούν µέσα στο 2015 (από τα 120 εκατ. ευρώ της τριετίας) µένουν «αναπορρόφητα» µια περίοδο που η αγροτική οικονοµία έχει ανάγκη από ρευστό.

Στις εκκρεµότητες παραµένουν οι αποζηµιώσεις για τον καταρροϊκό 
Πέραν του προφανώς ανεφάρµοστου επί της ουσίας χρονοδιαγράµµατος που κατά καιρούς παρουσιάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, µια από τις εκκρεµότητες για την οποία τα χρήµατα έχουν εξασφαλιστεί είναι οι αποζηµιώσεις για τις ζηµιές από τον καταρροϊκό πυρετό. Σύµφωνα µε όσα δήλωσε και ο υφυπουργός Παναγιώτης Σγουρίδης πρόσφατα, µέχρι το τέλος Ιουνίου αναµένεται να πιστωθούν στους δικαιούχους περί τα 13 εκατ. ευρώ από το κονδύλι των 26 εκατ. ευρώ, που έχει προβλεφθεί για φέτος.
Αντίθετα, στις καλένδες φαίνεται να µετατίθεται η αποπληρωµή των χρωστούµενων από το ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, και µάλιστα, λίγο πριν το ενδεχόµενο να καταργηθεί τελείως, βάσει σχετικής πρότασης των θεσµών. Σηµειώνεται ότι εκκρεµεί η τελευταία δόση για το 2013 και το µεγάλο κοµµάτι από το ποσό του 2014, το οποίο θεωρητικά θα έπρεπε να είχε πληρωθεί µέχρι και τον περασµένο Απρίλιο. Πρόκειται για ποσό συνολικά 120 εκατ. ευρώ, από τα οποία 40 εκατ. ευρώ αφορούν το 2013 κι άλλα 80 εκατ. ευρώ το 2014.



http://www.agronews.gr/