Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Μπορούμε να το αγνοήσουμε το παρακάτω άρθρο?

ΝΥΤ: Παράλογο να προσπαθεί κανείς να σώσει την Ελλάδα
Είναι παράλογο να προσπαθεί κανείς να σώσει την Ελλάδα, αναφέρει σε άρθρο του
στους New Yrok Times ο Roger Cohen. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, η Ελλάδα είναι σχεδόν χρεοκοπημένη. Οι περισσότεροι Έλληνες το ξέρουν αυτό. Δεν μπορεί να αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της, ανεξαρτήτως του πόσες συμφωνίες με τους πιστωτές συνάψει.
"Η χώρα κυβερνάται τώρα από ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα, του οποίου οι υπουργοί έχουν μηδενική σχεδόν διοικητική εμπειρία. Παρόλα αυτά, η εν λόγω εμπειρία τους υπερβαίνει την διπλωματική. Αυτή βρίσκεται χαμηλότερα του μηδενός, και αυτό φαίνεται. Το κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνει ανθρώπους που θέλουν να… ξαναπολεμήσουν τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο (1946-1949) με την πεποίθηση ότι οι Κομμουνιστές θα θριαμβεύσουν αυτή την φορά".
Για την ώρα, επισημαίνεται στο άρθρο, εχθροί του κόμματος είναι οι διεθνείς πιστωτές και ασφαλώς οι Γερμανοί, οι οποίοι θέλουν από τους Έλληνες να παρουσιάσουν ένα σχέδιο για την εξισορρόπηση των βιβλίων τους προτού μοιράσουν περισσότερα χρήματα –περίπου 8 δισ. δολάρια στην πραγματικότητα- στο πλαίσιο ενός τεράστιου προγράμματος διάσωσης. Το θέμα είναι ωστόσο, πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκλεγεί ακριβώς για να πει πως η επιβεβλημένη από τους ξένους λιτότητα, έχει ήδη κάνει αρκετή ζημιά στην Ελλάδα.
Η χώρα, η οποία χρειάζεται απεγνωσμένα τα 8 δισ. δολάρια, "πνίγεται" από ένα συνοθύλευμα στατιστικών στοιχείων που παρουσιάζουν μια καταστροφική εικόνα με την ανεργία, τις ανεξόφλητες συντάξεις, τις πρόωρες συντάξεις, τους ανείσπρακτους φόρους, τις δραστικές δημοσιονομικές προσαρμογές, και ασφαλώς το χρέος. Δεδομένων  όλων αυτών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι οι τελευταίες προτάσεις των πιστωτών είναι "παράλογες" -"θα δείτε τι εννοώ για την διπλωματία"- μια άποψη που φέρεται να οδήγησε τον Juncker να μην απαντήσει στην κλήση του Τσίπρα το Σαββατοκύριακο.
"Συμβαίνει ένα πράγμα με την πραγματικότητα: έχει την τάση να έρχεται και να σε χτυπάει στα δόντια. Το να υποχρεώσεις την Ελλάδα και τη Γερμανία να συνυπάρχουν σε μια νομισματική ένωση, θα είναι πάντα ένα δύσκολο έργο. Οι οικονομίες τους είναι ασυμβίβαστες, οι ιδιοσυγκρασίες τους ακόμη περισσότερο".
Πολλοί Έλληνες περιμένουν τα χειρότερα, αναφέρουν οι ΝΥΤ. Οι πλούσιοι ασφαλώς, έχουν ήδη αλλού τα λεφτά τους. Σχεδόν όλοι έχουν κρύψει κάποιες χιλιάδες ευρώ κάπου αλλού- 5.000 ανά άτομο, όπου είναι δυνατό. Τα καταστήματα ασφαλίζονται για λεηλασίες. Τα δημόσια νοσοκομεία καταστρώνουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την λειτουργία τους όταν εξαντληθούν τα διαθέσιμα. Περισσότερα από 5 δισ. ευρώ εκταμιεύθηκαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς μόνο τον Απρίλιο, από επιχειρήσεις και άτομα.
Η κερδοσκοπία είναι αχαλίνωτη –ελλείψει μιας συμφωνίας για το χρέος- για ένα bank run, την επιβολή capital controls, και την έκδοση IOUs (που θα χάσουν αμέσως το 50% της ονομαστικής τους αξίας, ιδιαίτερα εάν έχουν το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη). Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η οικονομική κατάρρευση, οι ταραχές και νέες εκλογές.
Αυτό ακούγεται τρομερό αλλά δεν είμαι σίγουρος, τονίζει ο αρθρογράφος. "Θα αντιπροσώπευε την πραγματικότητα παρά την επαναλαμβανόμενη αποφυγή της. Τα πράγματα είναι πολύ άσχημα εδώ. Αλλά το πόσο άσχημα είναι δεν είναι σαφές, διότι δεν έχει ποτέ δοκιμαστεί πλήρως".
Οι ελληνικές διασώσεις έχουν δώσει χρόνο σε άλλες χώρες στην ευρωζώνη είτε να βάλουν τα των οίκων τους σε τάξη ή να ξεκινήσουν σοβαρά να το κάνουν. Η μετάδοση τώρα είναι πολύ λιγότερο πιθανή. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: εάν επιτευχθεί μια συμφωνία με την Ελλάδα, θα είναι απλώς το προοίμιο για την επόμενη κρίση σε λίγους μήνες περίπου.
Οι πιστωτές θα μπορούσαν να πουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Έχεις έναν αιώνα να αποπληρώσεις το χρέος, αλλά τώρα είσαι μόνος σου. Φτιάξε την χώρα, είτε εντός είτε εκτός του ευρώ. Φέρε ξένες επιχειρήσεις να βάλουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα. Θες να δοκιμάσεις την οδό του Putin, με την Gazprom να μπαίνει στη θέση του ΔΝΤ, κάντο! Έχουμε φύγει από το κεφάλι σας τώρα –επομένως βρείτε έναν τρόπο να κάνετε τους Έλληνες να πιστέψουν στην Ελλάδα ξανά χωρίς την έτοιμη δικαιολογία ότι φταίνε το Βερολίνο ή το ΔΝΤ ή η Κομισιόν.
"Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει το θεραπευτικό της έργο εδώ. Δεν θα υπάρξει άλλος εμφύλιος πόλεμος. Ο ήλιος θα λάμπει ακόμη, τα νησιά θα εξακολουθούν να είναι πανέμορφα, οι Έλληνες θα εξακολουθούν να βρίζουν κάθε μορφή λιτότητας. Θα καπνίζουν σε κάθε εστιατόριο αψηφώντας το νόμο, θα εξακολουθούν να έχουν περισσότερα λεφτά από ό,τι φαίνεται πως έχουν, τα τραπέζια σε φθηνές ταβέρνες θα εξακολουθούν να προσφέρουν θέα που έχει ανεκτίμητη. Μια ελληνική κατάρρευση δεν είναι το ίδιο με μια κατάρρευση της Σλοβακίας. Η ζωή δεν είναι δίκαιη".
Έχουν γίνει τόσα πολλά λάθη. Ξεκίνησαν με την συναισθηματική ψευδαίσθηση ότι το λίκνο του δυτικού πολιτισμού ήταν επίσης μια οικονομία αρκετά ανταγωνιστική για να ενταχθεί στο ευρώ. Δεν ήταν. Στη συνέχεια ήρθε όλη αυτή η εύκολη πίστωση στην εποχή που επικρατούσε η άποψη πως το ρίσκο είχε πάψει να υπάρχει. Η αναπόφευκτη ελληνική κατάρρευση ακολουθήθηκε από μέτρα λιτότητας των οποίων σύμβολο ήταν η Γερμανία. Αυτά απέτυχαν να προσφέρουν στους Έλληνες ένα θετικό όραμα για το τι θα μπορούσε να παράγουν όλες αυτές οι θυσίες. Η επακόλουθη οργή δημιούργησε τον ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογική του νίκη και τις ασυνάρτητες υποσχέσεις του για μια νέα πορεία προς τα εμπρός. Όλοι τώρα έχουν πιαστεί στο δίκτυο των δικών τους αντιφάσεων.
"Μπορεί να κερδίσει πάλι κάποιους μήνες. Δεν θα λύσει τίποτα, υποσκάπτοντας την ενέργεια της Ευρώπης και το δυναμικό της Ελλάδας, για τα επόμενα χρόνια".

http://www.capital.gr