Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Παρέμβαση του ΚΚΕ για τη δυνατότητα ένταξης των καθυστερούμενων εισφορών μικρομεσαίων αγροτών στην ρύθμιση οφειλής των 100 δόσεων...

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ με ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ για τη δυνατότητα ένταξης των καθυστερούμενων εισφορών μικρομεσαίων αγροτών στην ρύθμιση οφειλής των 100 δόσεων χωρίς την προϋπόθεση εξόφλησης των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Δυνατότητα ένταξης των καθυστερούμενων εισφορών μικρομεσαίων αγροτών στην ρύθμιση οφειλής των 100 δόσεων, χωρίς την προϋπόθεση εξόφλησης των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών.

Το 2013 αυξήθηκαν ξαφνικά τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια για αγρότες και αγρότισσες, ακόμη και για όσους είχαν συμπληρώσει το 65ο έτος ηλικίας και είχαν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Αυθαίρετα κόπηκαν οι συντάξεις τους και μεταφέρθηκαν στην επόμενη διετία πληρώνοντας 2 χρόνια παραπάνω ασφάλισης. Η ασφάλιση στον ΟΓΑ είναι η πλέον άδικη, αφού προϋποθέτει 47 ολόκληρα χρόνια ασφαλιστικής εισφοράς (από 20 ως 67 ετών) για να μπορέσει κάποιος να πάρει πλήρη σύνταξη.
Σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΓΑ, περίπου 245.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν ασφαλιστικές οφειλές από οικονομική αδυναμία και στερούνται ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης. Σε πολλές περιπτώσεις μέσα στην οικογένεια επιλέγεται να πληρώνεται, λόγω οικονομικής αδυναμίας, μόνο μία ασφαλιστική εισφορά και συνήθως οι γυναίκες αγρότισσες μένουν ανασφάλιστες με ότι αυτό συνεπάγεται και για την σύνταξη τους.
Η πρόσφατη ρύθμιση που βρίσκεται σε ισχύ για τις 100 δόσεις ρύθμισης της οφειλής των εισφορών δεν έχει πρακτικό αντίκρισμα για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ. Αφού σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 28 του Νόμου 4321/2015, προϋπόθεση για την υπαγωγή στην ρύθμιση των 100 δόσεων, είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών από 1/3/2015 και εφεξής.
Στον ΟΓΑ όμως, οι εισφορές των ασφαλισμένων πληρώνονται ανά εξάμηνο, συνεπώς πρέπει να πληρώσουν το τρέχον εξάμηνο (τρέχουσα εισφορά), που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα και αποτελεί αντικίνητρο και ταυτόχρονα να πληρώσουν μαζί και την πρώτη δόση από τις 100 δόσεις για να μπουν στην ρύθμιση.
Το αποτέλεσμα είναι η πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών να αδυνατεί κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις να ενταχτεί και να εξυπηρετηθεί από τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Γι αυτό και η πρόσφατη ανακοίνωση από τη Διοίκηση του ΟΓΑ, ότι η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλισμένων του ΟΓΑ, παρατείνεται μέχρι τις 26 Ιουνίου 2015, θα είναι χωρίς αντίκρισμα, δεδομένου ότι οφειλέτες κυρίως είναι μικρομεσαίοι αγρότες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει, ώστε οι καθυστερούμενες εισφορές μικρομεσαίων αγροτών να έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην ρύθμιση των 100 μηνιαίων δόσεων, χωρίς να είναι απαραίτητη προϋπόθεση η εξόφληση του τελευταίου εξαμήνου (τρέχουσα εισφορά), αλλά να υπάρχει η δυνατότητα να συμπεριληφθεί και αυτή στη ρύθμιση. Καθώς και αν σκοπεύει να μειώσει τα χρόνια συνταξιοδότησης για τους αγρότες.

H Βουλευτής


Διαμάντω Μανωλάκου