Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Αδιέξοδο στο Eurogroup. Αμετακίνητη η κυβέρνηση

Αφόρητες πιέσεις, εντάσεις και ανατροπές συνθέτουν το σκηνικό της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup, στο οποίο όχι μόνο δεν υπήρξε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα αλλά οι
Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών δεν συμφώνησαν ούτε καν σε ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίοι εκδίδεται μετά τις συνεδριάσεις της συνόδου. Ενδεικτικό της έντασης που υπήρξε στις Βρυξέλλες ήταν ότι η συνέντευξη τύπου ξεκίνησε 2,5 ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Economist Tom Nuttall, ο Β. Σόιμπλε αποχώρησε από τη συνεδρίαση έχοντας την εικόνα ότι είχε επιτευχθεί μια κατ' αρχήν συμφωνία, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ακολούθησε τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών που ανέτρεψε τα μέχρι τότε δεδομένα. 

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι οι γερμανικές πιέσεις που ασκήθηκαν στην Αθήνα προκειμένου να καταθέσει αίτημα τεχνικής παράτασης ήταν αφόρητες. Ξεκαθάριζαν πάντως ότι είναι απαράβατη η «κόκκινη γραμμή» για μη παράταση του Μνημονίου. 

« Εάν δεν καταλήξεις σε κοινό συμπέρασμα, δεν μπορείς να δημοσιοποιήσεις [κοινό] ανακοινωθέν», σχολίασε λιτά ο επικεφαλής της ευρω- ομάδας Γ. Ντάισελμπλουμ. Απέφυγε να αναφερθεί στα σημεία όπου υπήρξε διαφωνία και επισήμανε πως δεν έγιναν σε βάθος συζητήσεις για οποιοδήποτε πρόγραμμα στήριξης. 

Επιβεβαίωσε πως κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκε το ενδεχόμενο νέας παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος, «επιλογή που για κάποιους ήταν η προτιμώμενη».
«Φιλοδοξία μου» είπε «ήταν να συμφωνήσουμε στα βήματα για τις επόμενες δυο ημέρες. Δυστυχώς, δεν ήταν δυνατό να το κάνουμε αυτό και επομένως θα συνεχίσουμε τη 
Δευτέρα και να κινηθούμε από εκεί». 

Συμπλήρωσε πως προαπαιτούμενο για τη συνέχιση των τεχνικών συζητήσεων, ως προεργασία για το Eurogroup της Δευτέρας και 
για την τεχνική διαμόρφωση μιας λύσης, είναι μια «πολιτική συμφωνία» μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων, χωρίς την οποία δεν είναι δυνατό να σταλούν κλιμάκια στην 
Αθήνα. Συνεπώς, όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στο τακτικό Eurogroup της Δευτέρα. Εξέφρασε την ελπίδα πως τότε θα πετύχουμε την τελική πρόοδο 

Από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι «παρά τις καλές προσπάθειες, δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε μία κοινή δήλωση, θα 
συνεχίσουμε τις προσπάθειες» προσθέτοντας ότι «ήταν πολύ χρήσιμη η συνάντηση και για εμάς και για την Ελλάδα».

Την ελπίδα του για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας εξέφρασε μετά τη συνεδρίαση ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Πρέπει πάντα να είμαστε αισιόδοξοι, γιατί η Ευρώπη πάντα βρίσκει τρόπους να ξεπεράσει τα προβλήματα και βρίσκει λύσεις στα αδιέξοδα», τόνισε.Διευκρίνισε πως ποτέ δεν υπήρχε σκοπός να βρεθεί κάποια οριστική λύση στο έκτακτο Eurogroup και έκανε λόγο για «πολύ καλές» και «δημιουργικές» συζητήσεις.

«Στόχος της συνεδρίασης ήταν να ακούσουν τη ρηξικέλευθη ανάλυσή μας γιατί το ισχύον πρόγραμμα δεν βγαίνει», δήλωσε, προσθέτοντας πως στόχος είναι να βρεθεί μια «καθαρτική» λύση που θα επιτρέψει τη διόρθωση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί κατά τα τελευταία χρόνια στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Σημείωσε πως υπήρξαν «πολλά σημεία σύμπτωσης» με πολλούς εταίρους και ορισμένα σημεία σύμπτωσης με όλους, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο ΥΠΟΙΚ παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του τέσσερις αρχές για μια νέα χρηματοδοτική συμφωνία.

Συγκεκριμένα, η Αθήνα φέρεται να θέλει μια συμφωνία που να της παρέχει οικονομική σταθερότητα, βιωσιμότητα και αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ παράλληλα να 
αντιμετωπίζεται η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα.



http://www.rthess.gr/