Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ (ανακοίνωση της ΟΚΔΕ)

Νίκη στον αγώνα των εργαζομένων

ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΕΡΤ

Το βράδυ της 11ης Ιουνίου 2013, η συγκυβέρνηση ΝΔ–ΠΑΣΟΚ–ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ και έριξε «μαύρο» στις οθόνες. Ο αγώνας των εργαζομένων, η κατάληψη του ραδιομεγάρου στην Αθήνα, της ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη και δεκάδων τοπικών ΕΡΑ πανελλαδικά έδωσε την ευκαιρία να συγκεντρωθούν δεκάδες χιλιάδες κόσμου και έφερε στην επιφάνεια την κατακραυγή ενάντια στα πραξικοπήματα του Σαμαρά (απανωτές επιστρατεύσεις απεργών, συνέχιση μνημονίων κ.λπ.), ξεγύμνωσε τις αδυναμίες των μνημονιακών πολιτικών και το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης και ανάγκασε τη ΔΗΜΑΡ να αποχωρήσει, δημιουργώντας έτσι τις βάσεις για το ξήλωμα της κυβέρνησης.
Η αντίσταση στην ΕΡΤ έβαλε πρακτικά το ζήτημα της άμεσης οργάνωσης του αγώνα ενάντια στο κύμα των απολύσεων και των «ξαφνικών θανάτων». Η κατάληψη και η συνέχιση εκπομπής προγράμματος είναι ένα καλό παράδειγμα για το ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να πάρουν οι ίδιοι στα χέρια τους τις υπηρεσίες, την παραγωγή και την οικονομία, λειτουργώντας τα κάτω από τη δική τους διαχείριση και για τους δικούς τους σκοπούς.
Αυτό δεν μπορούσε να το ανεχτεί η χουντική συγκυβέρνηση Σαμαρά – και ξεκίνησε πραξικοπηματικά το ζόμπι της ΔΤ, στα πρότυπα της χουντικής ΥΕΝΕΔ, παίρνοντας εργαζόμενους–ξεφτίλες να δουλέψουν με ψίχουλα και χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα. Ταυτόχρονα, με επέμβαση των ΜΑΤ και χρήση χημικών εκκένωσε το Ραδιομέγαρο, κάνοντας και 4 προσαγωγές εργαζομένων. Χρησιμοποίησε φασιστικού τύπου επιθέσεις, όπως ο τραυματισμός με αιχμηρό αντικείμενο του γραμματέα της ΠΟΣΠΕΡΤ από σεκιουριτά της ΝΕΡΙΤ. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν από τότε τον αγώνα τους με τη δημιουργία της ertopen και τη συνέχιση της κατάληψης στην ΕΡΤ3 και τις τοπικές ΕΡΑ.
Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Αυτή η υπόσχεση, που είναι και καθολική λαϊκή απαίτηση, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μπει σε κανένα παζάρι, να γνωρίσει καμία αναβολή και κανένα στρογγύλεμα. Πρέπει να απαιτήσουμε την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ, με τα κριτήρια και τον έλεγχο των αγωνιστών εργαζομένων της ertopen. Με καθεστώς εργατικού και κοινωνικού ελέγχου, από τους ίδιους τους εργαζόμενους, τους αλληλέγγυους, τα κινήματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Με αποκλεισμό του ΠΕΘ (Προσωπικό Ειδικών Θέσεων), των ειδικών συμβούλων και όσους στελέχωσαν τα μνημονιακά εκτρώματα, συμμετέχοντας στην καταστροφή των δικαιωμάτων και της ζωής μας. Ο αγώνας της ΕΡΤ είναι αγώνας όλων των εργαζόμενων, όλης της κοινωνίας!
Να εμπνευστούμε από αγώνες όπως της ΕΡΤ και να ξαναπάρουμε πίσω τα 5 μνημονιακά έτη, που καταβαράθρωσαν τις ζωές μας. Αυτό το τεράστιο έργο δεν μπορούμε και δεν πρέπει να το εμπιστευτούμε στη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που τα χέρια του είναι αδύναμα να το φέρουν σε πέρας. Πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Όλοι στις κεντρικές πλατείες των πόλεων, σε συγκεντρώσεις στις γειτονιές. Εμπρός για Γενική Πολιτική Απεργία, για καταλήψεις σε όλες τις σχολές και σχολεία. Για έναν ξεσηκωμό που θα επιβάλλει το δίκιο μας, ενάντια στο τείχος των εκβιασμών της Ε.Ε. και των Αγορών. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ – ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ!

  • Άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας ΕΡΤ. Επαναπρόσληψη των αγωνιζόμενων απολυμένων της Ertopen. Να κλείσει το έκτρωμα της ΝΕΡΙΤ

  • Εργατικός – Κοινωνικός Έλεγχος στο πρόγραμμα, τη λειτουργία, τις θέσεις εργασίας της δημόσιας ΕΡΤ