Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Παρεμβάσεις της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ σε διαφορετικά θέματα

Παρέμβαση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ: Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την ΕΕ δεν γίνεται για τα λαϊκά συμφέροντα.

Η διαπραγμάτευση δεν γίνεται για τα λαϊκά συμφέροντα αλλά για τον τρόπο που ο λαός θα αποπληρώσει το χρέος της πλουτοκρατίας, με όποιο όνομα κι αν παρουσιαστεί η νέα συμφωνία. Τα παραπάνω τόνισε στην ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης στη συζήτηση σχετικά με την αυριανή άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, τονίζοντας τα εξής:
"Η Σύνοδος Κορυφής, προετοιμάζει το έδαφος για ακόμη πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, στο φόντο και των συζητήσεων περί διαπραγμάτευσης του νέου μνημονιακού προγράμματος για την Ελλάδα. Η διαπραγμάτευση δεν γίνεται για τα λαϊκά συμφέροντα αλλά για τον τρόπο που ο λαός θα αποπληρώσει το χρέος της πλουτοκρατίας, με όποιο όνομα κι αν παρουσιαστεί η νέα συμφωνία.
Εδώ μέσα πολλοί προσδίδουν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χαρακτηριστικά που δεν έχει, γιατί αυτή είναι που υιοθετεί το 70% των μέτρων του μνημονίου που κατά τα άλλα καταδίκαζε και διαβεβαιώνει ότι θα τηρεί τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και τα ματωμένα πλεονάσματα του Συμφώνου Σταθερότητας, του Ευρωπαϊκού εξαμήνου, των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ που προϋποθέτουν την στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου και το "λιτό βίο" για το λαό.   
Οι έλληνες κομμουνιστές παλεύουν για τη μοναδική φιλολαϊκή διέξοδο που είναι ο αγώνας  για ανάκτηση των απωλειών του λαού, με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες στην κατεύθυνση της αποδέσμευσης από την ΕΕ, με μονομερή διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με το λαό στην εξουσία."   

**************

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Καταδικάζει την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και τις αντικομμουνιστικές διώξεις κατά του ΚΚ Ουκρανίας
Την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και την σύγκρουσή τους με τη Ρωσία, καθώς και την βιομηχανία αντικομμουνστικών διώξεων σε βάρος του ΚΚ Ουκρανίας, που συνοδεύει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, κατήγγειλε η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, με την ακόλουθη παρέμβαση του ευρωβουλευτή του Κόμματος, Κώστα Παπαδάκη, στη σχετική συζήτηση:      
Τόσο στην αρένα των πολεμικών συγκρούσεων όπου ματοκυλιέται ο λαός της Ουκρανίας, όσο και στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων των ιμπεριαλιστών, που υποκριτικά μιλούν για ειρήνη, ακονίζονται τα μαχαίρια των οξυμένων ανταγωνισμών για την ενέργεια και τα άλλα τους συμφέροντα. Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, είναι αυτοί που προχώρησαν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία στο πλαίσιο του μεταξύ τους ανταγωνισμού με τη Ρωσία. Τώρα οι ΗΠΑ στέλνουν όπλα, το ΝΑΤΟ  με απόφαση των υπουργών Άμυνας, με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης, τριπλασιάζει το στρατό του και πολλαπλασιάζει τα εκστρατευτικά σώματα και τις βάσεις του στις γειτονικές χώρες. Το ΚΚΕ καλεί το λαό σε επαγρύπνηση και καταδικάζει την απαράδεκτη νέα επέκταση κυρώσεων για άλλους 6 μήνες με την προετοιμασία και πρόσθετων μέτρων σε βάρος της Ρωσίας που αποφάσισαν οι επικεφαλής της ΕΕ. Πρόκειται για απόφαση που συνυπόγραψε η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Ελλάδα, παρά τους αρχικούς της λεονταρισμούς και ρίχνει νέο λάδι στη φωτιά φέρνοντας νέα δεινά στους λαούς.  
Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη βιομηχανία αντικομμουνιστικών διώξεων σε βάρος του ΚΚ Ουκρανίας, με στόχο την απαγόρευση της δράσης του, τη δίωξη μελών και στελεχών του. Το ΚΚΕ συμμετέχοντας στη δίκη του ΚΚ Ουκρανίας στο Κίεβο, ανταποκρίθηκε έμπρακτα στο κάλεσμα για αλληλεγγύη που απηύθυνε το ΚΚ Ουκρανίας για να ενισχυθεί η διεθνής στήριξη ενάντια στα αντικομμουνιστικά σχέδια για απαγόρευση της δράσης του ΚΚ Ουκρανίας. Τα μέτρα σε βάρος του, οι εθνικιστικές κραυγές, συνιστούν απόδειξη και σήμα κινδύνου για τον Ουκρανικό λαό, ότι εντείνονται τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, ότι κλιμακώνεται η αντεργατική επίθεση σε βάρος του. Τα  αντικομμουνιστικά σχέδια δεν μπορούν να σβήσουν την προσφορά του σοσιαλισμού, τις κατακτήσεις  που είχαν κι έχασαν οι λαοί.
Είναι ανάγκη οι λαοί σήμερα να πρωτοστατήσουν στην πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, απαλλαγμένοι από τα δεσμά των ιμπεριαλιστικών ενώσεων στα μονοπώλια και την εξουσία τους για να γίνουν οι ίδιοι ιδιοκτήτες  του πλούτου που παράγουν.

**************


Ανακοίνωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ
 για τις γερμανικές αποζημιώσεις
Είναι προκλητική κι απαράδεκτη η απόρριψη του δίκαιου αιτήματος του λαού μας για την απόδοση των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού αναγκαστικού δανείου στη χώρα μας, από τους επικεφαλής των 4 πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι). Kαι μόνο το γεγονός ότι προχωρούν σε δηλώσεις αποδεικνύει στην πράξη ότι το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων κάθε άλλο παρά έχει κλείσει. Είναι μια υπόθεση ανοικτή για το λαό μας που επιβάλλεται να διεκδικήσει.
Το ΚΚΕ, που υπήρξε η ψυχή, οργανωτής και αιμοδότης του αντιστασιακού αγώνα του ελληνικού λαού μέσα από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ για την απελευθέρωση της χώρας μας- από το 1945, ακόμη και σε συνθήκες σκληρών διώξεών του και παρανομίας, έθεσε το ζήτημα των γερμανικών οφειλών, στις ελληνικές κυβερνήσεις αλλά και διεθνώς και συνεχίζει τις πρωτοβουλίες ανάδειξης του ζητήματος.
Από τις 5-11-2014 η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είχε αποστείλει επιστολή στην νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων της, που της ζητούσε να τοποθετηθεί για το θέμα. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ Γιούνκερ λίγες μέρες αργότερα (20-11-2014) με επιστολή του στην Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ενημέρωσε ότι πολύ σύντομα θα λάβει την απάντηση από τον αρμόδιο επίτροπο Τ. Νάβρασιτς.
Σήμερα δυόμισι μήνες αργότερα δεν είναι καθόλου τυχαία η σιωπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην επιστολή του ΚΚΕ για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.
Το ΚΚΕ δεν θα επιτρέψει σε κανέναν πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες του λαού με τα δίκαια αιτήματα του. Θα συνεχίσει την πάλη του μαζί με το λαό για να αποδοθούν οι δίκαιες και τεκμηριωμένες αξιώσεις του. 


******************


Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Παγίδα χειραγώγησης και μεγαλύτερης εκμετάλλευσης η "οικονομική συμμετοχή των εργαζομένων στις επιχειρήσεις" στην ΕΕ

Την απάτη της οικονομικής δήθεν συμμετοχής των εργαζομένων στις επιχειρήσεις, που εντείνουν την εκμετάλλευσή τους από το κεφάλαιο, κατήγγειλε με παρέμβασή του στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, επισημαίνοντας τα εξής:
"Δίπλα στο «μαστίγιο» του τσακίσματος μισθών, συντάξεων, ωραρίων, συνθηκών εργασίας, των απολύσεων, της καταστολής των αγώνων, το σύστημα, η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά της χρησιμοποιούν και το «καρότο»: παγίδες χειραγώγησης - ενσωμάτωσης των εργαζόμενων στα συμφέροντα της επιχείρησης και του συστήματος που τους ξεζουμίζει. Για να αφοπλίσουν και να συμφιλιώσουν τους εργαζόμενους με την αιτία των δεινών τους, την εκμετάλλευση.
Η "συμμετοχή" εργαζομένων δεν είναι παρά χρηματοδότηση των καπιταλιστών με αναγκαστική μείωση μισθού, που κάτω από την εργοδοτική τρομοκρατία παρακρατείται δήθεν σαν συμμετοχή στο επιχειρηματικό κεφάλαιο, που δεν θέλει να μοιραστεί κέρδη, αλλά μόνο ζημίες. 
Το παράδειγμα της Δανίας είναι χαρακτηριστικό αφού από 1-1-2015 οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν το δικαίωμα να παρακρατούν μέχρι και 7,5% από τον μισθό των εργαζομένων, μειώνοντας κι άλλο τα μεροκάματα και την ίδια στιγμή ενισχύουν την ρευστότητα και την κεφαλαιακή ικανότητα των επιχειρήσεων τους. Στους ληστρικούς όρους του συγκεκριμένου νόμου- έκτρωμα της Δανέζικης κυβέρνησης, ξεκαθαρίζεται ότι το κεφάλαιο που θα συγκεντρώνεται από τον ιδρώτα τον εργαζομένων μέσω των παρακρατήσεων χαρακτηρίζεται ως υψηλού επενδυτικού ρίσκου, που σημαίνει ότι αν τα χρήματα χαθούν οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να προβάλλουν οποιαδήποτε απαίτηση. Οι εργαζόμενοι μπορούν να πάρουν πίσω κάποιο μέρος των χρημάτων μόνο σε περίπτωση που το επιτρέπει η κερδοφορία της εταιρίας... Ακόμα γίνεται καθαρό ότι όποιος απολύεται δεν έχει κανένα δικαίωμα στην απαίτηση αυτών των χρημάτων.
Το κεφάλαιο προωθεί τέτοιες μορφές "συμμετοχής" των εργαζόμενων, ακόμα και την «αυτοδιαχείριση» πτωχευμένων επιχειρήσεων που έσπευσε να επικροτήσει εκτός από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα, στα πλαίσια της λεγόμενης «κοινωνικής επιχειρηματικότητας», που μετατρέπει εργαζόμενους σε μικροεπιχειρηματίες της μιζέριας τους, φορτώνοντάς τους με νέα χρέη.
Πρόκειται για την άλλη όψη της λεγόμενης «εθνικής ενότητας», που βάζει τους εργαζόμενους κάτω από τη σημαία των εκμεταλλευτών τους, προς όφελος των τελευταίων.
Λύση για τους εργαζόμενους δεν είναι καμία "συμμετοχή" στις επιχειρήσεις των εκμεταλλευτών τους, αλλά να περάσουν οι επιχειρήσεις στα χέρια τους με τη δική τους εξουσία και οικονομία τότε και μόνο τότε θα είναι στην υπηρεσία της εργατικής τάξης και των λαϊκών συμφερόντων"