Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Πιέστηκαν οι τιμές στα σιτάρια λόγω του ρωσικού εμπάργκο

Κατά 0,7% στα 5,64 δολάρια ανά μπούσελ υποχώρησε η τιμή του σιταριού για πρώτη φορά στην αμερικανική αγορά, μετά από ένα ράλι ανόδου λόγω των πιθανών διαταραχών στη διακίνηση και τον ανεφοδιασμό μέσω της Μαύρης
Θάλασσας μετά τις εξαγγελίες του Ρώσου πρωθυπουργού, Ντμίτρι Μεντβέντεφ για για καθολική απαγόρευση σε αγροτικά προϊόντα προερχόμενα από ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Αυστραλία, Καναδά και Νορβηγία.
Την ίδια ώρα άνοδο των τιμών στην εγχώρια αγορά της Ρωσίας πρόκειται να προκαλέσει το ρωσικό απαγορευτικό στα αγροτικά προϊόντα από ΕΕ και ΗΠΑ που τέθηκε σε ισχύ στις 7 Αυγούστου και θα ισχύσει για ένα χρόνο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Το πρώτο θύμα των περιορισμών της Ρωσίας  θα είναι η εγχώρια αγορά, καθώς η χώρα είναι σημαντικός εισαγωγέας κρέατος, φρούτων και γαλακτοκομικών προϊόντων, οπότε είναι πιθανόν οι Ρώσοι να πληρώνουν περισσότερα για να καλύψουν τις ανάγκες τους από άλλες χώρες που δεν συμπεριλαμβάνονται στο εμπάργκο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνή Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), Abdolreza Abbassian.

Επιπλέον, «η ρωσική απαγόρευση θα έχει επιπτώσεις και σε αγρότες στις χώρες παραγωγής», τόνισε ο Abbassian, προφανώς σημειώνοντας ότι με την απουσία των Ρώσων αγοραστών θα αυξηθούν τα αποθέματα και έτσι θα πιεστούν οι τιμές στην παγκόσμια αγορά.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με δηλώσεις του Abbassian στο πρακτορείο Reuters, «πρόκειται για μια εξαιρετική περίπτωση όπου είναι δύσκολο να κάνουμε γενικεύσεις για την παγκόσμια διατροφική ασφάλεια και τις επιπτώσεις στις τιμές των τροφίμων». 

agronews.gr