Τρίτη 6 Μαΐου 2014

"ΚΑΝΕΙΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΜΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ" - Άρθρο της Αλεξάνδρας Νταρλαγιάννη

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΝΤΑΡΛΑΠΑΝΝΗ
Δικηγόρου,    υποψήφιας   Δημοτικής   Συμβούλου   του   συνδυασμού   «Άλλος Δρόμος» για το Δήμο Κατερίνης με υποψήφιο Δήμαρχο τον Χρήστο Γιαννούλη

Στο τετρασέλιδο φυλλάδιο, που διανέμουμε οι υποψήφιοι και οι φίλοι του συνδυασμού «Άλλος Δρόμος» για το Δήμο Κατερίνης, υπό τον τίτλο «ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ 2014 - 2019» και με κεντρικό σύνθημα «ΚΑΝΕΙΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΜΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ», δεσμευόμαστε ότι ως Δημοτική Αρχή πρόκειται να ιδρύσουμε Αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης «με αποκλειστικό έργο την ασπίδα προστασίας των δημοτών και τη μέριμνα για τη στοιχειώδη κάλυψη σε τρόφιμα και φάρμακα».
Οι εικόνες που (ξανα)αντικρύσαμε τις τελευταίες ημέρες στις διανομές τροφίμων από τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών αποτελούν κόλαφο και ντροπή για όλους μας. Καταδεικνύουν το μέγεθος και το βάθος της ανθρωπιστική κρίσης που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες εξαιτίας της ραγδαίας φτωχοποίησης ολοένα και περισσότερων κοινωνικών στρωμάτων ως απόρροιας της πολυετούς λιτότητας και ύφεσης, της ανεργίας, της μείωσης μισθών και συντάξεων, της περικοπής των δημοσίων δαπανών. Οι πολίτες στερούνται βασικές ανάγκες τους (διατροφή, φάρμακα, παιδεία, πρόνοια). Στερούνται τη βεβαιότητα και το χαμόγελο. Στερούνται, πάνω απ' όλα, την αξιοπρέπεια τους.
Από την απαρχή της ιστορίας του ανθρώπου μέχρι και σήμερα ο σημαντικότερος παράγοντας της εξέλιξης του (σημαντικότερος και από τον οδυνηρό αγώνα της επιβίωσης του) υπήρξε η συνεργασία, η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια. Το «εκ φύσεως κοινωνικό όν» του Αριστοτέλη. Το «αγάπα τον πλησίον σου» του Ιησού. Το «κράτα με να σε κρατώ» και το «ένα χέρι νίβει τ' άλλο» της λαϊκής σοφίας. Ο άνθρωπος στην πορεία της εξέλιξης του «σηκώθηκε» στα δυο του πόδια εξαιτίας της συνεργασίας και της εξ αυτής κοινωνικότητας και κοινωνικοποίησης του.

Πολλοί Δήμοι στην Ελλάδα ίδρυσαν Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Ιατρεία και άλλες δομές προνοιακής πολιτικής για τους δημότες τους. Πολλοί Δήμοι στηρίζουν τις δράσεις πολιτών και οργανώσεων που δραστηριοποιούνται εθελοντικώς σε δομές αλληλεγγύης. Πολλοί Δήμοι συμμετέχουν ή στηρίζουν το κίνημα «ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ» - μία δράση που ξεκίνησε από την Κατερίνη και απαξιώθηκε από τους αιρετούς άρχοντες της ως γραφική. Πολλοί Δήμοι συμμετέχουν ή στηρίζουν το κίνημα «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ» - μία δράση εναντίον του «χαρατσιού» της Δ.Ε.Η., που λειτουργεί και στην Κατερίνη, αβοήθητη από τους αιρετούς άρχοντες της ως γραφική (και αυτή) και δήθεν ατελέσφορη.

Δυστυχώς δεν ευτυχήσαμε όσοι συμμετέχουμε σε δράσεις αλληλεγγύης -και είμαστε πολλοί στο συνδυασμό μας - να δούμε έστω και μία φορά κάποιον από το συνδυασμό «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής να συμμετέχει σ' αυτές ή να τις στηρίζει. Τους λόγους της απουσίας τους ας τους εξηγήσουν στους δημότες.