Η υποκρισία των σφραγίσεων και το αίτημα της ισονομίας
Η συζήτηση για τον τρόπο αντιμετώπισης του νυχτερινού μαγαζιού στην Χαλκιδική, το οποίο συνέχισε να δουλεύει παρά το σφράγισμα από το ΣΔΟΕ, είναι μία υποκριτική συζήτηση.
Κι αυτό γιατί οι διατάξεις που αφορούν την σφράγιση ως ποινή είναι τόσο χαλαρές, έτσι ώστε ναΗ συζήτηση για τον τρόπο αντιμετώπισης του νυχτερινού μαγαζιού στην Χαλκιδική, το οποίο συνέχισε να δουλεύει παρά το σφράγισμα από το ΣΔΟΕ, είναι μία υποκριτική συζήτηση.
μην εφαρμόζονται, ή και όταν εφαρμόζονται να μην θίγουν τους παραβάτες.
Στο Δήμο Θεσσαλονίκης για παράδειγμα, κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Πρ.Κορομηλά, το οποίο δεν εξέδιδε αποδείξεις, τιμωρήθηκε από το ΣΔΟΕ με δεκαήμερη αναστολή λειτουργίας, το καλοκαίρι που είχε κλείσει...
Άλλο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος που πομπωδώς έκλεισε οριστικά για παραβάσεις το 2011, εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά, χωρίς να έχει κλείσει ούτε μία μέρα.
Πολλοί επιχειρηματίες προτιμούν να πληρώνουν 1.000 ευρώ για αλλαγή επωνυμίας, αντί να καταβάλλουν τα μεγάλα πρόστιμα που χρωστούν, ενώ άλλοι επιλέγουν την εικονική μεταφορά της επιχείρησης σε πρόσωπο που χρεώνεται τα χρέη και μετά εξαφανίζεται. Πρόκειται για απάτη, την οποία κανένας δεν προσπαθεί ούτε να σταματήσει, ούτε να αντιμετωπίσει.
Όλα αυτά έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά του δήμου. Διότι τεράστιες οφειλές ΔΕΝ καταβάλλονται και δεν πρόκειται να καταβληθούν παρά το ότι λογιστικά εμφανίζονται.
Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης πρέπει να απαντήσει:
Πόσες σφραγίσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος έγιναν από τότε που σταμάτησε να λειτουργεί η Δημοτική Αστυνομία;
Τι κυρώσεις έχουν επιβληθεί και πώς εφαρμόστηκαν σε καταστήματα που «αποσφραγίστηκαν» μόνα τους;
Ζήτησε τη συνεργασία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για την αντιμετώπιση της απάτης με τις αλλαγές επωνυμιών που εξαλείφουν πρόστιμα;
Ζήτησε από το ΣΔΟΕ τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής εστιατορίων, καφέ μπαρ, για να διεκδικήσει το 0.5% που καταβάλλεται στο δήμο, με βάση τα νέα δεδομένα;
Η κατάσταση έχει απογοητεύσει τη μεγάλη πλειοψηφία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Αλλά να είναι βέβαιοι ότι η ισονομία θα αποκατασταθεί. Η Θεσσαλονίκη θα γίνει πόλη για μας!
Χρήστος Μάτης
Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης- Επικεφαλής της παράταξης ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ- Οικολογία στην πράξη
http://taxalia.blogspot.com/
http://taxalia.blogspot.com/