Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Μυτιληναίος: Αύξηση σε τζίρο και κέρδη για τον όμιλο

Κατέχει το 10% στην εγχώρια αγορά παραγωγής ενέργειας
Αυξημένες πωλήσεις και κέρδη εμφάνισε στο εξάμηνο του 2013 ο όμιλος Μυτιληναίου, ενώ ολοκληρώθηκε η αναχρηματοδότηση δανείων ύψους 243 εκατ. ευρώ.  Πιο συγκεκριμένα:


- O καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά 170 εκατ. ευρώ, στα 555 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης των θετικών ταμειακών ροών, και μείωσης του οφειλόμενου ΦΠΑ από το Δημόσιο.
- Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 2,3% στα 730,8 εκατ. ευρώ, τα EBITDA στα 102,2 εκατ. ευρώ (+28%), η καθαρή κερδοφορία στα 12,5 εκατ. ευρώ (+47%) παρά τις αυξημένες αποσβέσεις, το υψηλότερο χρηματοοικονομικό κόστος και την περαιτέρω φορολόγηση της παραγωγικής διαδικασίας.
- Ολοκληρώθηκε η αναχρηματοδότηση για το 100% του δανεισμού της μητρικής, ύψους 243 εκατ. ευρώ, για 3 συν 2 χρόνια.
- Η ΜΕΤΚΑ καταγράφει σταθερά ισχυρές οικονομικές επιδόσεις και αυξάνει τη ρευστότητα της.
Αυξημένη συνεισφορά του Τομέα Ενέργειας που ενισχύθηκε από τη λειτουργία της KORINTHOS POWER για ολόκληρο το εξάμηνο.
Εμφανή  είναι τα αποτελέσματα της δραστικής μείωσης κόστους στον Τομέα Μεταλλουργίας & Μεταλλείων που επανήλθε σε λειτουργική κερδοφορία.
Ο Τομέας Έργων EPC ( μεγάλα ενεργειακά), κατέγραψε την ισχυρότερη επίδοση, καθώς ο κύκλος εργασιών της θυγατρικής ΜΕΤΚΑ διαμορφώθηκε στα 289,9 εκατ. ευρώ. Το επόμενο διάστημα, η ΜΕΤΚΑ θα επικεντρωθεί στην εκτέλεση των συμβάσεων στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα θα επιδιώξει την ανάληψη νέων έργων στις υπάρχουσες, αλλά και σε νέες αγορές, ώστε να ενισχύσει το υπογεγραμμένο ανεκτέλεστο το οποίο ανήλθε σε 1,6 δις. ευρώ στο τέλος του α' εξαμήνου 2013.
Ο Τομέας Ενέργειας ενίσχυσε σημαντικά τα μεγέθη του Ομίλου. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του Τομέα ανήλθε σε 219,7 εκατ. ευρώ από 198,5 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 30% του συνολικού κύκλου εργασιών του Ομίλου. Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) παρουσίασαν αύξηση σε 48,6 εκατ. ευρώ, έναντι 33,5 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2012, ενισχυμένα και από τη λειτουργία της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της Korinthos Power για ολόκληρο το εξάμηνο.
Ο Όμιλος, κατέχοντας πλέον διψήφιο μερίδιο αγοράς (10%) στην εγχώρια παραγωγή ενέργειας.

http://voria.gr/