«Όταν συμπυκνώνεις τις ιστορίες, μπορείς να… βγάλεις το αστείο ζουμί τους!»
«Πώς να κάνεις τον Έλληνα να ξεχάσει αυτή τη λαίλαπα που βιώνει 4-5 χρόνια τώρα και να αισιοδοξήσει ξαφνικά;»
Της Νέλλης Στεντούμη για το Πινάκιο
Η συνάντηση με τον Θανάση Κουρλαμπά στη σκηνή του «Δημήτρης Χορν» έγινε με αφορμή μία όμορφη σύμπραξη θρησκευτικής «ευλάβειας» και γέλιου. Ο ταλαντούχος ηθοποιός, παρέα με τον Ιωσήφ Ιωσηφίδη και τον Σωτήρη Δουβρή, κατάφερε να μας μυήσει στα μυστικά της Βίβλου με τον δικό του μοναδικό τρόπο!
Στα χνάρια του «Όλος ο Σαίξπηρ σε μία ώρα», οι συγγραφείς Άνταμ Λονγκ, Ριντ Μάρτιν και ΌστινΤίχενορ έκαναν το ίδιο με τη Βίβλο, σε ένα έργο ακραίου χιούμορ, που μας άφησε κυριολεκτικά άφωνους με τη σπιρτάδα, την ευρηματικότητα και την «αγνή» αιρετικότητά του!
Οι Θανάσης Κουρλαμπάς, Ιωσήφ Ιωσηφίδης και Σωτήρης Δούβρης, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου μας συστήνουν την δική τους εκδοχή για τη Βίβλο, η οποία ενέχει άφθονο γέλιο, πολιτικό σχόλιο και μία γερή δόση απολαυστικούstandupcomedy.
Η παράσταση καταφέρνει να διακωμωδήσει εύστοχα βιβλικές ιστορίες, σε αντιπαραβολή με την επικαιρότητα, χωρίς να χάσει στιγμή το σεβασμό στο θρησκευτικό αίσθημα, αλλά και στον… ανυποψίαστο θεατή.
Στην προσπάθειά μας να διεισδύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στην παράσταση, μιλήσαμε με τον Θανάση Κουρλαμπά, έναν εκ των πρωταγωνιστών, ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας τα συναισθήματα και όλα τα όμορφα παράδοξα αυτού του εγχειρήματος, που ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στη σκηνή του «Δημήτρης Χορν».
Η παράσταση Όλη η Βίβλος (λέμε τώρα) είναι έξυπνη, ξεκαρδιστική και κάπως... παράδοξη. Ποιες είναι οι αντιδράσεις του κοινού που την παρακολουθεί και ποια τα δικά σας συναισθήματα;
«Εισπράττουμε σε κάθε παράσταση τόσο όμορφα λόγια στο τέλος και τόσο υπέροχες αντιδράσεις χαράς και γέλιου κατά τη διάρκειά της, που μας γεμίζουν πραγματική θεατρική ευτυχία!! Αισθανόμαστε υπερήφανοι και για την επιλογή μας και για τον κόπο μας και για την τελευταία σταγόνα ιδρώτα που χύνουμε!».
Μπορεί να χωρέσει όλη η Βίβλος σε δυο ώρες παράστασης;
«Η δική μας εκδοχή για την Βίβλο, ναι!! Και με το διάλειμμά της! Στο πρώτο μέρος παρελαύνουν οι βασικοί ήρωες της Παλαιάς Διαθήκης, ενώ στο δεύτερο έχουν την τιμητική τους εκείνοι της Καινής. Γέροι, νέοι, άνδρες, γυναίκες… μωρά! Όταν συμπυκνώνεις τις ιστορίες, μπορείς να… βγάλεις το αστείο ζουμί τους!».
Τι είναι αυτό που μπορεί να διδαχθεί ο θεατής για τη Βίβλο μέσα από αυτή την διήγηση;
«Μακριά από εμάς κάθε απόπειρα διδαχής! Προς Θεού! Νομίζω ότι αυτό που παίρνει μαζί του ο θεατής – εκτός από το γέλιο που του προσφέραμε απλόχερα – είναι πως κρύβεται χιούμορ ακόμα και στα πιο «απόκρυφα» και «απομακρυσμένα» μέρη, οποιασδήποτε κατάστασης ή ιστορίας».
Η παράσταση περικλείει κάποια στοιχεία standupcomedy και πολιτικής σάτιρας. Ποιος είναι ο ρόλος των δυο αυτών εννοιών στο να επικοινωνήσετε το μήνυμά σας στο κοινό;
«Είναι τα «οχήματα» με τα οποία μεταφέρουμε τις απόψεις μας και τις επιλογές μας για όσα αυτά που αναφέρει το ίδιο το έργο, αλλά και για όσα εμείς προσθέσαμε και «παντρέψαμε». Μέσα από την διάδραση με το κοινό προσπαθούμε – κι ελπίζω να καταφέρνουμε- να σχολιάσουμε διάφορα θέματα και συμβάντα που μας απασχολούν όλους αυτούς τους περίεργους καιρούς».
Πώς παντρεύεται η θρησκεία με το γέλιο; Το είδαμε βέβαια να γίνεται με μεγάλη επιτυχία στη σκηνή, ωστόσο εσείς ως ηθοποιός πώς το διαχειρίζεστε μαζί με τους δυο συμπρωταγωνιστές σας; Αντιμετωπίσατε δυσκολίες στο να βγάλετε το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς να θεωρηθείτε βλάσφημοι;
«Το θέμα της παράστασης και οι ανάγκες της θεατρικής απόδοσης κάποιων στιγμών – π.χ. η γέννηση του Ιησού ή οι εμφανίσεις του Θεού ενέχουν κινδύνους όσον αφορά στο πώς θα τις μεταφέρεις σε μία σκηνή θεάτρου. Ωστόσο, όταν οι προθέσεις είναι έντιμες και δεν κρύβουν διάθεση χλευασμού ή κοροϊδίας του όποιου θρησκευτικού συναισθήματος, γίνονται τελικά αποδεκτές από το κοινό αίσθημα των λογικά σκεπτόμενων ανθρώπων και έτσι καταφέρνεις να αποφύγεις τις κακοτοπιές!».
Θεωρείτε ότι το αντικείμενο της παράστασης είναι «αβανταδόρικο» για έναν ηθοποιό, ή η ιδιαιτερότητά του κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο σας;
«Το θέσατε με απόλυτη ακρίβεια! Όσο αβανταδόρικο και ενδιαφέρον είναι, άλλο τόσο δύσκολα πραγματώνεται. Το να φέρεις εις πέρας μία απίστευτου ρυθμού παράσταση σαν κι αυτή είναι πελώριο στοίχημα τόσο για την ομάδα – σκηνοθέτη και ηθοποιών – όσο και για τον καθένα μας ξεχωριστά! Και μην ξεχνάμε και το λεπτό ζήτημα του θρησκευτικού θέματος του έργου. Ενέχει και αυτό έναν κίνδυνο να γίνεις «ενοχλητικός» χωρίς να είναι καν στις προθέσεις σου!».
Στη σκηνή βλέπουμε ένα τέλεια ταιριασμένο πρωταγωνιστικό τρίο, σα να είναι τρεις φίλοι που παίζουν σε μία παράσταση. Είναι κάπως έτσι η συνεργασία σας με τον Σωτήρη Δούβρη και τον Ιωσήφ Ιωσηφίδη;
«Σε απόλυτο βαθμό!! Αγαπιόμαστε! Άλλωστε τέτοια παράσταση δεν μπορεί να βγει διαφορετικά. Πρέπει ο ένας να είναι στήριγμα για τον άλλο σε όλη τη διάρκεια αυτών των δυο ωρών. Είμαστε τρεις φίλοι (και μία η σκηνοθέτιδά μας η Αθανασία Καραγιαννοπούλου τέσσερις!) που πάνω από όλα απολαμβάνουμε κάθε δευτερόλεπτο του τρελού πανηγυριού που έχουμε στήσει πάνω στη σκηνή του «Δημήτρης Χορν».».
Λένε ότι το γέλιο είναι αντίδοτο στην κρίση. Είναι ένας από τους στόχους της παράστασης να μεταδώσετε στο κοινό ένα αίσθημα αισιοδοξίας;
«Δεν αναλαμβάνουμε τόσο υπεύθυνο θα έλεγα ρόλο! Πώς να κάνεις τον Έλληνα να ξεχάσει αυτή τη λαίλαπα που βιώνει 4-5 χρόνια τώρα και να αισιοδοξήσει ξαφνικά; Ο στόχος μας δεν ήταν τόσο αυτός όσο να χαρίσουμε 2 ώρες γέλιου όσο το δυνατόν συνεχόμενου και ασταμάτητου!! Να λυτρωθεί λίγο το μέσα τους!».
Απ’ όσο γνωρίζω είστε πολυπράγμων, πέρα από τις παραστάσεις, φέτος συμμετέχετε και σε τηλεοπτικό σήριαλ. Πού σας βρίσκουμε λοιπόν αυτή τη χρονιά, αλλά και πού θα σας βρούμε την επόμενη;
«Είμαι στο σήριαλ του MEGA «Μάλιστα Σεφ» για φέτος. Του χρόνου… έχει ο μεγαλοδύναμος! Και επίσης από Πέμπτη έως Κυριακή έχω τη μεγάλη χαρά να συμμετέχω σε μία μεγάλη επιτυχία από πέρυσι, στους «12 ένορκους» στο θέατρο «Αλκμήνη», σε σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη».
http://pinakio.blogspot.gr/