Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Editorial προέδρου ΑΖΚ, Δ. Λακασά

Η ΑΖΚ διαθέτει διαθέτει ισχυρές βάσεις, δραστηριότητα και γη. Απομένει η θέσπιση κίνητρων για τα οποία απαιτείται ισχυρή, πολιτική βούληση”
 

Από την στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ), θέσαμε ως προτεραιότητα την μετεξέλιξη του οικοσυστήματος Καινοτομίας, σε φάρο Καινοτομίας της Ν.Α. Ευρώπης.
Είκοσι μήνες μετά πιστεύουμε ακράδαντα ότι έχουμε θέσει τις βάσεις για την δημιουργία οικοσυστήματος καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη και κατ' επέκταση, στη Βόρεια Ελλάδα.
Ειδικότερα, πετύχαμε τη δημιουργία του πρώτου θύλακα της ΑΖΚ, με την παραχώρηση των 60 στρεμμάτων στην περιοχή της Θέρμης και εκπονήσαμε το στρατηγικό μας σχέδιο.
Επιπλέον, εκκινήσαμε το Thessaloniki Smart Up Innovation Hub και το Τechnology Forum ενώ συμμετείχαμε σε δεκάδες εγχώρια και διεθνή οικονομικά forum.
Από εκεί και πέρα, η αποκατάσταση της σταθερότητας και της ασφάλειας στο εγχώριο οικονομικό πεδίο, θα δημιουργήσει νέα δυναμική για την ανάδειξη της καινοτομίας σε σημείο αιχμής για την ανάπτυξη της χώρας με έμφαση την προσέλκυση νέων επενδύσεων, την λειτουργία νεοφυών επιχειρήσεων, την συνεργασία της παραγωγής με την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, με άμεσο στόχο την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Για να συμβεί αυτό η Πολιτεία θα πρέπει να συνδράμει στο τελικό στάδιο που απομένει για το οικοσύστημα καινοτομίας της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας που δεν είναι άλλο από την θέσπιση των κινήτρων. Εδώ, απαιτείται κυρίως πολιτική βούληση!