Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

40η Τακτική Γενική Συνέλευση ΣΕΒΕ - Συνολικός απολογισμός

 Πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο «Les Lazaristes» στην Θεσσαλονίκη, η 40η Τακτική Επετειακή Γενική Συνέλευση των μελών του ΣΕΒΕ, η οποία ξεκίνησε με το κλειστό μέρος (μόνο για μέλη) στο οποίο παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα της Διοίκησης του Συνδέσμου για το διάστημα
Μάιος 2014-Μάιος 2015.

Ακολούθησε η ανοικτή συνεδρίαση στην οποία ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Κυριάκος Λουφάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Δημήτρης Μάρδας, ο π. Υπουργός Οικονομικών, κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας «Κτήμα Γεροβασιλείου ΑΕ», κ. Βαγγέλης Γεροβασιλείου και ο Καθηγητής, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας του πανεπιστημίου Texas A & M και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Χριστόδουλος Φλούδας. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος, κ. Γιώργος Μητράκης.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Κυριάκος Λουφάκης, στην ομιλία του μίλησε για τα στρατηγικά πλεονεκτήματα, τα οποία παρουσιάζει η χώρα και η περιοχή μας. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην γεωστρατηγική θέση της χώρας και την ανάγκη αξιοποίησης του λιμένα Θεσσαλονίκης και ανάδειξη της πόλης ως διαμετακομιστικό κέντρο, στην καινοτομία και το ανθρώπινο δυναμικό και στον αγροδιατροφικό μας κλάδο. Ακόμα, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ επεσήμανε την ανάγκη επίσπευσης της διαπραγμάτευσης ώστε να γίνει μια συμφωνία και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη χώρα.

Στην ομιλία του ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Δημήτρης Μάρδας αναφέρθηκε στους αναπτυξιακούς πυλώνες της περιοχής μας, το λιμάνι και τις εξαγωγές. Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα  το λιμάνι της πόλης αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκαμψίες, που λειτουργούν εις βάρος της ανάπτυξής του και εις βάρος της πόλης. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης πρέπει να ξετινάξει τις δυσκαμψίες και να δημιουργήσει συνέργειες με διεθνείς παίκτες καθώς έχει τη δυναμική να προσφέρει πολύ σημαντικό οικονομικό όφελος στην περιοχή της Βορείου Ελλάδος, αλλά και ευρύτερα στη χώρα. Σε ότι αφορά τις εξαγωγές, σύμφωνα με τον κ. Μάρδα η διαδικασία της παγκοσμιοποίησης μας βρήκε ανέτοιμους. Η ευθύνη είναι δική μας. Ενώ έπρεπε να είχαμε στρέψει όλα τα ευρωπαϊκά χρήματα σε επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό και σε διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες, αντίθετα επενδύσαμε σε υποδομές, όπως σπίτια και δρόμους, που σήμερα αναδεικνύουν την  ισχνή δυναμική της οικονομίας μας.


Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Αλέκος Παπαδόπουλος στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στις διαχρονικές ευθύνες του πολιτικού συστήματος μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η κρίση που διαπερνά η ελληνική κοινωνία είναι δομικής φύσεως και τα πολλά λάθη του παρελθόντος έχουν ρίζες βαθύτερες και ισχυρές στην κοινωνία. Όπως ανέφερε, στη χώρα εδώ και ένα χρόνο υπάρχει έλλειμμα διακυβέρνησης και παρά το ότι στα χρόνια της μεταπολίτευσης οι βασικές επιλογές της χώρας ήταν σωστές (Ευρωπαϊκή Ενωση, Ευρωζώνη, δομές ασφάλειας) στην δημόσια διοίκηση επικράτησαν αντιμεταρρυθμιστικές δυνάμεις που οδήγησαν στο σημερινό αποτέλεσμα. Η παιδεία είναι ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της χώρας. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πόλος εκπαίδευσης, εξωστρεφής μαγνήτης στον τομέα των ανθρωπιστικών σπουδών, ενώ οι αλλαγές στη χώρα θα γεννηθούν από την  κοινωνία.

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του «Κτήμα Γεροβασιλείου», κ. Βαγγέλης Γεροβασιλείου δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών και ιδιαίτερα των ελληνικών κρασιών και κάλεσε τους επιχειρηματίες της χώρας να προσπαθήσουν με τις δικές τους δυνάμεις χωρίς να περιμένουν τη βοήθεια κανενός, ούτε του κράτους.

Ο καθηγητής κ. Χριστόδουλος Φλούδας μίλησε πάνω στο τρίπτυχο: Παιδεία, Ενέργεια, Δημόσιος Τομέας. Σε ότι αφορά την Παιδεία, το κύριο συστατικό της είναι η αριστεία, καθώς είναι απαραίτητη για να δημιουργήσουμε καινούριους επιστήμονες και νέες τεχνολογίες. Σε ότι αφορά την Ενέργεια, θα πρέπει να αναρωτηθούμε κατά πόσο η Ελλάδα είναι ανεξάρτητη από πηγές ενέργειας και τι μπορούμε να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με τον κ. Φλούδα θα πρέπει να οργανωθεί στρατηγική κατάλληλη ώστε να αξιοποιήσει πηγές ενέργειας ανεκμετάλλευτες μέχρι σήμερα στη χώρα, που θα στηρίζονται στην καινοτομία. Τέλος, σε ότι αφορά τον Δημόσιο Τομέα, το σύστημα έχει ναυαγήσει γιατί όλα είναι δεδομένα. Ο κ. Φλούδας τόνισε την ανάγκη για δημιουργία κινήτρων για τους δημόσιους υπαλλήλους, ώστε και αυτοί να γίνουν εξαιρετικοί.

Η 40η Γενική Συνέλευση του ΣΕΒΕ πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των: Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ),Συνεργαζόμενοι Ορκωτοί Λογιστές - Ανώνυμη Εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών («Σ.Ο.Λ.» Α.Ε.Ο.Ε.), Ελληνικός Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για τη Διαχείριση των Διεθνών Προτύπων GS1 (GS1 Association-Greece), Entersoft ΑΕ, Olympia Electronics ΑΕ, Alumil ΑΕ, ISOMAT A.B.E.E., Όμιλος Εταιρειών «Σαμαράς και Συνεργάτες», και Mazi travel.