Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

«ΒΡΑΖΕΙ» ΟΛΗ Η ΠΙΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΣΙΠΟΥΡΑ!

Η γλυκιά μυρωδιά του φθινοπώρου, τα πατημένα σταφύλια, αφού έχουν δώσει το γλυκό χυμό τους, το μούστο για την παραγωγή του κρασιού, τα στέμφυλα
παίρνουν το δρόμο για τα «καζάνια» όπου βράζουν, παράγοντας οινοπνευματικούς ατμούς. Την εποχή αυτή όλη η Πιερία «βράζει» από τα τσίπουρα, στα 120 αναμμένα στο φουλ «καζάνια» που γίνεται η παραδοσιακή απόσταξη με άδεια από το κράτος. Δεν υπάρχει βραδιά που γύρω από ένα καζάνι δε θα μαζευτούν άνθρωποι κάθε ηλικίας να γλεντήσουν, στήνονται περίφημα γλέντια που περιλαμβάνουν φαγητό, ζωντανή παραδοσιακή μουσική και, φυσικά, άφθονο τσίπουρο.
Αξίζει να επισκεφθείτε ένα από τα «καζάνια» και να συμμετέχετε στην ιεροτελεστία παρασκευής του ξεχωριστού αυτού αποστάγματος. Η προσμονή, η διαδικασία, η παρέα, η απόλαυση, συνθέτουν το τελετουργικό της παραγωγής του παραδοσιακού μακεδονίτικου τσίπουρου και συντελούν στο μοναδικό μαγικό σκηνικό γεύσεων και αισθήσεων που δημιουργείται σε ένα αναμμένο καζάνι καθώς το απόσταγμα βγαίνει από τα σπλάχνα του. Για πολλούς, το να βρεθούν κοντά σ’ ένα καζάνι είναι μια εξαιρετικά αυθεντική διασκέδαση, για άλλους είναι μια εναλλακτική μορφή τοπικής ανάπτυξης και για άλλους μια αγαπημένη συνήθεια. Το σίγουρο είναι ότι δυναμώνει την κοινωνική συναναστροφή.
Δε μπορεί να υπάρχει παραγωγή τσίπουρου χωρίς παρέα. Κάντε μια παρέα, τη δική σας παρέα, και επισκεφτείτε ένα από τα καζάνια της Πιερίας. Θα σας αρέσει σίγουρα.
Στην υγειά μας και καλό χειμώνα να έχουμε.
Δημήτρης Ρουκάς