Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Το μήνυμα του Πολυτεχνείου σήμερα

Πριν 41 χρόνια συνέβη η εξέγερση του Πολυτεχνείου, ένα ιστορικό γεγονός το οποίο έμελλε να παίξει καταλυτικό και απόλυτο ρόλο στην πολιτική και πολιτισμική εξέλιξη της σύγχρονης Ελλάδας. Πριν από 41 χρόνια λοιπόν ο Έλληνας, πιστός στις αξίες και την κληρονομιά των προγόνων του απέδειξε ότι ποτέ δε θα ανεχτεί τη στέρηση της ελευθερίας του και των ατομικών του δικαιωμάτων, είτε αυτή επιβάλλεται από εξωτερικούς εχθρούς (Τουρκοκρατία, Γερμανική κατοχή), είτε από εσωτερικούς (Χούντα των Συνταγματαρχών).
Ενωμένοι οι Έλληνες, φοιτητές και μη, έδειξαν την εναντίωση τους, πολέμησαν ένα απολυταρχικό καθεστώς και αγωνίστηκαν για την επανεγκαθίδρυση του Δημοκρατικού πολιτεύματος. Μπορεί η εξέγερση του Πολυτεχνείου να μη σηματοδότησε άμεσα την πτώση της δικτατορίας, αλλά ήταν η σπίθα και παράλληλα μια υπενθύμιση προς τον ελληνικό λαό ότι οι νέοι δεν υποτάσσονται και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και τις προκλήσεις της γενιάς τους.
Είναι χρέος λοιπόν και της δικής μας γενιάς να δώσουμε τον αγώνα μας και να αντιμετωπίσουμε τα σημερινά μας προβλήματα. Δεν πρέπει να γίνουμε άλλη μια χαμένη γενιά. Η δικτατορία έπεσε, η ελευθερία του λόγου και τα ατομικά δικαιώματα έχουν επιστρέψει αλλά ο νέος άνθρωπος αντιμετωπίζει καινούριες προκλήσεις. Αν αυτές τις μέρες κάποιος διαβάσει τα πανό ή ακούσει τα συνθήματα που φωνάζουν συγκεκριμένες κομματικές νεολαίες - καπηλευτές του αντιδικτατορικού αγώνα θα νομίζει μάλλον ότι ταξίδεψε στο παρελθόν: «Κάτω η Χούντα», «Κάτω οι ΗΠΑ», «Έξω από το ΝΑΤΟ».
Αυτά είναι τα επίκαιρα μηνύματα του Πολυτεχνείου του ’73; Αυτά είναι τα προβλήματα που απασχολούν σήμερα την πλειοψηφία του ελληνικού λαού;  Για να καταλάβουμε την ανεπικαιρότητα αλλά και την γραφικότητα των παραπάνω «συνθημάτων» στο σήμερα ας φανταστούμε απλά τον εορτασμό του έπους του '40 με συνθήματα όπως «Κάτω οι Γερμανοί/Ιταλοί» ή αντίστοιχα της απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό με συνθήματα «Κάτω οι Τούρκοι», «Ζήτω η Μεγάλη Ιδέα». Με το να βαφτίζεται άλλωστε το σημερινό πολίτευμα ως Χούντα, τη στιγμή που βρίσκονται από την εποχή της μεταπολίτευσης και μετά σε πλήρη ισχύ τα ατομικά δικαιώματα και οι ελευθερίες, υποβαθμίζεται ο αγώνας των νέων του 1973 οι οποίοι τα έβαλαν με ένα πραγματικά σκληρό και βίαιο, απολυταρχικό καθεστώς βαστάζοντας στα χέρια ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ. Όχι μαυροκόκκινες…
Το μήνυμα της  εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρο. Όπως ακριβώς είναι επίκαιρο το μήνυμα της επανάστασης του 1821 και του έπους του '40. Μπορεί σήμερα να μη ζούμε σε δικτατορικό καθεστώς, υπό τουρκικό ζυγό ή γερμανική κατοχή αλλά σίγουρα μπορούμε να εμπνευστούμε και να πάρουμε δύναμη από τους αγώνες των προγόνων μας. Δύναμη για να αγωνιστούμε και να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που συναντά η δική μας γενιά.

Εμπρός λοιπόν για τις προκλήσεις της Γενιάς μας!


Μπάκος Γιώργος
Φοιτητής Πολυτεχνικής ΑΠΘ,
Αντιπρόεδρος ΟΝΝΕΔ Πιερίας.