Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Φανάρια με… ταυτότητα στη Θεσσαλονίκη

Φωτεινοί σηματοδότες με… ταυτότητα αναμένεται να αποκτήσει σύντομα η Θεσσαλονίκη σε μια προσπάθεια η πόλη να γίνει πιο φιλική σε κατοίκους και επισκέπτες και να μειωθούν οι
καθυστερήσεις στις μετακινήσεις.
Σύμφωνα με το «Έθνος», η σχετική μελέτη έχει ήδη ολοκληρωθεί από το συγκοινωνιολόγο Σταύρο Κωνσταντινίδη και η υλοποίηση του έργου δρομολογείται ήδη από το υπουργείο Υποδομών. Η συγκεκριμένη μελέτη, μάλιστα, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του γενικού γραμματέα Υποδομών, Στράτου Σιμόπουλου.
Πρόκειται ουσιαστικά για την ειδική πληροφοριακή σήμανση «αρίθμησης» κόμβων, με στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης της οδικής κυκλοφορίας. Το πρώτο βήμα θα είναι να αριθμηθούν οι φωτεινοί σηματοδότες του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τη μελέτη, στην πρώτη πιλοτική φάση θα τοποθετηθούν 385 μικρές κίτρινες πινακίδες αριθμημένες πάνω από κάθε φανάρι σε κεντρικούς κόμβους, καθώς επίσης σε επεκτάσεις ανατολικά και δυτικά της πόλης.
Η αρίθμηση των φαναριών στη Θεσσαλονίκη θα ξεκινά από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» με το «0», ενώ στόχος είναι να μπουν τα πρώτα νούμερα στο κέντρο της πόλης και, στη συνέχεια, ο κάθε δήμος να δημιουργήσει το δικό του πλέγμα.
Στη Θεσσαλονίκη θα αριθμηθούν οι κόμβοι 7 οριζόντιων και 10 κάθετων αξόνων σε συνολικά 206 κόμβους του οδικού δικτύου της πόλης.
Η αρίθμηση των φαναριών αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τις καθημερινές μετακινήσεις, καθώς μελέτη ερωτηματολογίων έδειξε ότι ο χρόνος που χάνει ο κάθε πολίτης στη Θεσσαλονίκη, αναζητώντας σημεία ενδιαφέροντος, φτάνει τα 30 λεπτά την εβδομάδα. «Ο αντίστοιχος χρόνος στην Αθήνα είναι βέβαιο ότι φτάνει έως και τα 45 λεπτά», λέει στο «Έθνος» ο μελετητής Σταύρος Κωνσταντινίδης.
Πηγή: Έθνος