Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Παρέμβαση του Νότη Μαριά στην Ευρωβουλή για την ανεργία και τους κλεμμένος από τους ναζί αρχαιολογικούς θησαυρούς της Ελλάδος

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Βουλευτικό Γραφείο Νότη Μαριά
Παρέμβαση του Νότη Μαριά στην Ευρωβουλή για το οξύτατο πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα
Την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα επισημαίνει με Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο
Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών (ECR) και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.
Ο Νότης Μαριάς τονίζει στην Ερώτησή του ότι το πρόβλημα της ανεργίας, που πλήττει τη νεολαία στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, εξαιτίας των σκληρών πολιτικών των μνημονίων, είναι εκρηκτικό.
Στην Ερώτηση αναφέρονται τα δυσοίωνα στοιχεία για τις προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα, όπως καταγράφονται στην πρόσφατη Έκθεση του ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι η ανεργία θα παραμείνει υψηλή, περίπου στο 27%, έως το τέλος του 2015.
Ο Ευρωβουλευτής ζητά να ενημερωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως αξιολογεί τις  επιπτώσεις του μνημονίου στην Ελλάδα σε σχέση με το υφιστάμενο τεράστιο ποσοστό ανεργίας και ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα ιδίως για τη νεολαία.




Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Νότη Μαριά έχει ως εξής:

«Το πρόβλημα της ανεργίας, που πλήττει τη νεολαία στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Οι σκληρές πολιτικές των μνημονίων οδηγούν τους νέους στον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση. 
Ειδικότερα στην Ελλάδα η πραγματικότητα είναι αποκαλυπτική και τα στοιχεία δυσοίωνα. Σε πρόσφατη Έκθεση του ΟΟΣΑ (δημοσιεύθηκε στις 03/09/2014) για τις προοπτικές απασχόλησης, προβλέπεται ότι η  ανεργία θα παραμείνει υψηλή (περίπου στο 27%) έως το τέλος του 2015. Η Ελλάδα, αναφέρει η Έκθεση, έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε από το 49% στο 71% μεταξύ του τετάρτου τριμήνου του 2007 και του πρώτου τριμήνου του 2014.
Επιπλέον, στην Έκθεση επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος να μείνει κανείς άνεργος και η αναμενόμενη διάρκεια του διαστήματος που θα μείνει άνεργος είναι μεταξύ των υψηλότερων, ενώ οι μηχανισμοί ασφάλισης κατά της ανεργίας (π.χ. η κάλυψη με επιδόματα και η ασφαλιστική κάλυψη) είναι μεταξύ των ασθενέστερων στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή:
1.Πως αξιολογεί τις επιπτώσεις του μνημονίου στην Ελλάδα σε σχέση με το υφιστάμενο τεράστιο ποσοστό ανεργίας;

2.Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει για τη  δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα  ιδίως για τη νεολαία;».



Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή: Να επιστραφούν άμεσα οι κλαπέντες από τους ναζί αρχαιολογικοί θησαυροί

Ανοιχτό άφησε το ζήτημα στην απάντησή του ο υποψήφιος Επίτροπος Παιδείας-Πολιτισμού  και Νεολαίας Tibor Navracsics

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κεφαλαιώδες εθνικό θέμα της επιστροφής των κλαπέντων από τους ναζί αρχαιολογικών θησαυρών της πατρίδας μας κατά τη διάρκεια της κατοχής, ο υποψήφιος Επίτροπος Παιδείας-Πολιτισμού  και Νεολαίας Tibor Navracsics απαντώντας σε σχετική παρέμβαση του Αντιπροέδρου των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών (ECR) και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά.
Ο Νότης Μαριάς στην παρέμβασή του επισήμανε στον υποψήφιο Επίτροπο ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αποφάσεις του αλλά και η Επιτροπή με τον Αντιπρόεδρό της κ. Antonio TAJANI από το Μάιο του 2013 εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να λάβουν μέτρα για την παραπέρα διευκόλυνση του επαναπατρισμού των κλαπέντων εθνικών θησαυρών.
Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε ότι κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στην Ελλάδα λεηλάτησαν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της πατρίδος μας. Μάλιστα η λίστα με τους κλαπέντες αρχαιολογικούς θησαυρούς περιέχεται τόσο στον ειδικό τόμο που εξέδωσε το 1946 το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας όσο και στην αντίστοιχη ειδική έκθεση που συνέταξε το Βρετανικό Υπουργείο Πολέμου.
Δεδομένου ότι σύμφωνα με την Οδηγία 93/7/EOK που αφορά στην επιστροφή στον τόπο προέλευσής τους των κλαπέντων αρχαιολογικών θησαυρών αλλά και τη σύμβαση της ΟΥΝΕΣΚΟ UNIDROIT του 1970 προβλέπεται ο επαναπατρισμός των πολιτιστικών αγαθών ο Νότης Μαριάς ρώτησε τον υποψήφιο Επίτροπό τι πρόκειται να πράξει αν αναλάβει τα καθήκοντα του Επιτρόπου για την διευκόλυνση της ανάκτησης και της  επιστροφής στην Ελλάδα των αρχαιολογικών θησαυρών που λεηλατήθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και που σήμερα εκτίθενται  σε διάφορα μουσεία στην Γερμανία και αλλού.
Στην απάντησή του ο υποψήφιος Επίτροπος φανερά αιφνιδιασμένος καθώς δεν περίμενε την τεκμηριωμένη ερώτηση του Νότη Μαριά επισήμανε ότι δεν γνωρίζει το θέμα, θα το ερευνήσει μόλις αναλάβει τα καθήκοντα του και θα ενημερώσει σχετικά τον Ευρωβουλευτή για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ζήτημα της ενδεχόμενης παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κεφαλαιώδες αυτό εθνικό ζήτημα. 
Επισημαίνεται ότι  από την πρώτη στιγμή της εκλογής του  στην Ελληνική Βουλή τον Μάιο του 2012, ο Νότης Μαριάς  πάλεψε με συνέπεια για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις απαιτώντας πέραν των άλλων και την άμεση επιστροφή στην πατρίδα μας του συνόλου των κλαπέντων αρχαιολογικών θησαυρών από τους ναζί κατά την κατοχή.
Μάλιστα στις 14/6/2013 κατέθεσε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση προς τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού κ. Τζαβάρα η οποία συζητήθηκε στις 20/6/2013 και με την οποία καλούσε την Ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει δράση προκειμένου το Μουσείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας "Πφάλμπαουτεν" να εξαναγκαστεί να επιστρέψει τα πάνω από 8.000 κομμάτια από τα αγγεία της νεοελληνικής εποχής που αποτέλεσαν λεία πολέμου λόγω παράνομης ανασκαφής των ναζί το 1941 σε περιοχή κοντά στο Βελεστίνο της Μαγνησίας και τα οποία εν συνεχεία οι ναζί φυγάδευσαν στη Γερμανία.
Ο αγώνας συνεχίζεται".
Ακολουθεί το βίντεο με την παρέμβαση του Νότη Μαριά και την απάντηση του Υποψήφιου Επιτρόπου: