Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Ξεκίνησαν τα 49α ΔΗΜΗΤΡΙΑ

Στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν τα 49α Δημήτρια τα οποία  θα διαρκέσουν  έως τις 29 Οκτωβρίου.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα και τη φιλοσοφία της φετινής  διοργάνωσης,ο  Δήμαρχος
Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τόνισε ότι ο Δήμος προσπαθεί να δώσει μία συγκεκριμένη ταυτότητα στο φεστιβάλ και να μοιραστεί την εμπειρία του με τον κόσμο.
“Η Θεσσαλονίκη πρέπει να αποκτήσει μία σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, που να είναι πραγματικά ενδιαφέρουσες και παράλληλα να πείσει το κοινό να τις αγκαλιάσει” συνέχισε ο Γιάννης Μπουτάρης και πρόσθεσε: ”Η βασική ιδέα και το στοίχημα μας είναι να γίνουν τα Δημήτρια το βήμα πάνω στο οποίο θα πατήσουν οι νέοι καλλιτέχνες, ώστε οι καλύτεροι από αυτούς να ξεχωρίσουν. Πρέπει επίσης, όσον αφορά την προβολή, να στοχεύσουμε στο κοινό των γειτονικών μας χωρών και να επιτύχουμε τη διεθνοποίηση του θεσμού. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι πια μία κλειστή κοινωνία, αλλά μία πόλη, η οποία κατόρθωσε να περάσει στον παγκόσμιο χάρτη και να προσελκύσει το ενδιαφέρον εξαιρετικά σημαντικών Μέσων  Μαζικής Ενημέρωσης” κατέληξε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

           Χρυσίδου
Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας, Έλλη Χρυσίδου, αναφέρθηκε στην χρονική συγκυρία που φέρνει τα Δημήτρια ένα βήμα πριν από τη συμπλήρωση μισού αιώνα παρουσίας στην πόλη: “Φέτος το σημαντικό για μας είναι ότι ανοίγουμε σοβαρά πλέον το διάλογο με τους δημιουργούς, με τους φορείς και με τους πολίτες, για το τι Δημήτρια θέλει αυτή η πόλη και πως αυτά θα μπουν στο χάρτη των πετυχημένων φεστιβάλ του κόσμου. Είναι βέβαιο ότι για κάτι τέτοιο πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί” ανέφερε η κ. Χρυσίδου και συνέχισε:  “Τα Δημήτρια δεν θα πρέπει να είναι απλώς μία ιστορία εσωτερικής κατανάλωσης, όπου μαζεύουμε κάποιους καλλιτέχνες και έχουμε το κοινό της πόλης για χειροκροτητές, αλλά να παράγουν πολιτισμό και προτάσεις. Κατά συνέπεια θεωρώ σημαντικότερο οι καλλιτέχνες να συνδέονται με την πόλη, μέσα από δράσεις, εργαστήρια ή masterclasses. Η ζύμωση θα κάνει τη διαφορά και όχι απλά η παρουσία κάποιων μεγάλων ονομάτων”.

                                                    Μισιρλόγλου
Η Ιστορικός Τέχνης και συντονίστρια του καλλιτεχνικού προγράμματος, Θούλη Μισιρλόγλου , από την πλευρά της έδωσε το στίγμα των επιλογών που απαρτίζουν το φετινό πρόγραμμα, αναφέροντας: “Τα καθιερωμένα είδη χορού, μουσικής, θεάτρου και εικαστικών ανανεώνονται, ενσωματώνοντας μια σύγχρονη αντίληψη για τον πολιτισμό, ενώ νέα είδη εκδηλώσεων, όπως τα εργαστήρια αρχιτεκτονικής και  κοινωνικής χορογραφίας, το διήμερο της ελληνικής μουσικής νέων καλλιτεχνών Αθήνας και Θεσσαλονίκης και τα βραβεία κοινού, επιστρατεύονται για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου”.
Στην εκτίμηση ότι ένα φεστιβάλ όπως τα Δημήτρια πρέπει να αποτελέσουν  μία πλατφόρμα αναζήτησης, που να ανοίγει καλλιτεχνικούς, ιδεολογικούς και αισθητικούς ορίζοντες, τόσο στην τοπική κοινωνία όσο έξω από αυτήν, προχώρησε ο Σάββας Πατσαλίδης, καθηγητής θεατρολογίας του Α.Π.Θ. και μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής, για να καταλήξει: “Μ” αυτό το σκεπτικό, το θεατρικό σκέλος του φεστιβάλ αποτελείται από παραστάσεις και performance που αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες και τις κατακτήσεις της Ευρώπης του σήμερα”.
Το πρόγραμμα των 49ων Δημητρίων βρίσκεται αναρτημένο στον παρακάτω σύνδεσμο: