Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Με πρωτοβουλία του Δήμου, αγώνας για να καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ-ΛΤΗ

Με πρωτοβουλία του Δήμου, αγώνας για 
να  καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ-ΛΤΗ
του Αντώνη Δ. Μάντζιου, οικονομολόγου
πρώην δημοτικού συμβούλου Κατερίνης

Στέναξαν οι τράπεζες αυτές τις μέρες από τους πολίτες που πήγαν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ μεταφέροντας λεφτά από τη σύνταξη τους ή από το πενιχρό εισόδημά τους, ενώ άλλοι αδυνατώντας μένουν με το φόβο να χάσουν το φτωχικό τους μετά από την δουλειά τους.
Ο  ΕΝΦΙΑ είναι ένας αντισυνταγματικός φόρος γιατί αντιβαίνει το άρθρο του συντάγματος που ορίζει ότι οι φόροι προς τους πολίτες πρέπει να είναι ανάλογοι με την φοροδοτική τους ικανότητα.
Επιβάλλει φόρους ανεξαιρέτως σε κατοικίες, οικόπεδα, χωράφια, υπολογιζόμενος σε αντικειμενικές αξίες πολύ μεγαλύτερες των πραγματικών.
Είναι ελάχιστες οι εξαιρέσεις από το φόρο γιατί στο εισόδημα προστίθεται και η τεκμαρτή αξία της ακίνητης περιουσίας για την οποία καταλογίζεται ο ΕΝΦΙΑ.
Με τον ΕΝΦΙΑ μονιμοποιείται το χαράτσι της ΔΕΗ και παράλληλα γίνεται αφαίμαξη αυτών των χρημάτων από την πραγματική οικονομία.
Τα χρήματα αυτά δεν παραμένουν στην οικονομία, δεν γίνονται δημόσιες επενδύσεις, δεν μπαίνουν στην αγορά  αλλά κατευθύνονται προς εξόφληση του δημοσίου χρέους συντελώντας στην παραπέρα ύφεση της οικονομίας.
Οδηγεί στο ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας των λαϊκών στρωμάτων αφού υποχρεώνονται να καταβάλλουν φόρο χωρίς να τους παρέχει το ακίνητο  εισόδημα, για ακίνητα που πολλές φορές αδυνατούν να εξοφλήσουν τα δάνεια.
Για αυτό ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να καταργηθεί. Άμεσα. Τώρα.
Θα πρέπει ο Δήμος Κατερίνης, οι δημοτικές παρατάξεις να αναλάβουν την σχετική πρωτοβουλία. Για ένα παραπάνω λόγο, γιατί δήθεν ο ΕΝΦΙΑ αργότερα θα αποτελέσει έσοδο των δήμων θέλοντας έτσι να χρυσώσουν το χάπι μετατρέποντας τον σε δημοτικό φόρο.
Γιατί σε ανάλογη περίπτωση στην Αγγλία με τον κεφαλικό φόρο της Θάτσερ ο δήμαρχος του Λονδίνου κάλεσε τους πολίτες να μην τον πληρώσουν και ακολούθησαν μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις που ακύρωσαν τον νόμο.
Γιατί τον Δήμο οφείλει να τον απασχολεί και η πορεία της οικονομίας και τα προβλήματα των δημοτών.
Και οι πρωτοβουλίες του Δήμου δεν πρέπει να σταματήσουν σε ένα ψήφισμα. Πρέπει να οδηγήσουν σε ευρύτερη συνεργασία των φορέων της Πιερίας, επιμελητήριο, εμπορικούς, επαγγελματικούς συλλόγους, εργατικό κέντρο σωματεία, επιστημονικούς συλλόγους και πολιτιστικούς φορείς, εθελοντικές ομάδες και δημότες,  σε μια προσπάθεια ενημέρωσης των δημοτών, οργάνωσης κινητοποιήσεων και τελικά την διεξαγωγή δημοψηφίσματος με πρωτοβουλία των δήμων και της ΚΕΔΕ.
Εδώ δεν χωράνε ούτε πολιτικές  υπεράσπισης της κυβέρνησης ούτε η προώθηση κομματικών γραμμών. Χρειάζεται η ενημέρωση, ο αγώνας όλων για να καταργηθεί ένα χαράτσι που απομυζά την οικονομία, εξαθλιώνει τους δημότες, θέτει σε κίνδυνο εξαφάνισης την μικρή  ιδιωτική περιουσίας.
Η  Ελλάδα δεν κινδυνεύει από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑΛΤΗ. Κινδυνεύει από την υποταγή στους ξένους, από την καλλιέργεια του φόβου, από την κοροϊδία πλήρωνε ακριβά σήμερα και μπορεί αύριο να σε ξαλαφρώσω λίγο.
ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΕΝΦΙΑ τώρα, να σταματήσει η φτωχοποίηση της κοινωνίας, να τελειώνουμε με τις πολιτικές που μας έφεραν ως εδώ.
Την Παρασκευή στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κατερίνης έχουμε την δυνατότητα σαν Κατερίνη να δείξουμε τον δρόμο.
Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος
πρώην δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης