Ειρηνική, δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Παλαιστινιακό μόνο με διαπραγματεύσεις,
με βάση τις “ξεχασμένες” ομόφω νες Αποφάσεις του ΟΗΕ
του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλου
1. Τα όσα τραγικά σ υμβαίνουν σήμερα στη Γάζα δείχ νουν, για άλλη μια φορά, πως ε ιρηνική, δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Π αλαιστινιακό μπορεί να υπάρξει μόνο με διαπραγματεύσεις, με βάση τις “ξεχασμένες” ομόφωνες Αποφάσεις 242/1967, 338/1973 και 465/1980 του Συμβ ουλίου Ασφαλείας.
(α) Η Απόφαση 242 του 1967 που επι βεβαιώθηκε με την Απόφαση 338 του 1973:
(ι) Τονίζει το απαράδεκτο της κατάληψης εδαφών με πόλεμο κα ι την ανάγκη για μια δίκαιη κα ι διαρκή ειρήνη, με κάθε κράτο ς στην περιοχή να μπορεί να ζε ι με ασφάλεια.
(ιι) Βεβαιώνει ότι η επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρή νης στη Μέση Ανατολή θα πρέπει να περιλαμβάνει την εφαρμογή και των δύο ακόλουθων αρχών:
- Απόσυρση των ενόπλων δυνάμεω ν του Ισραήλ από τα εδάφη που καταλήφθηκαν στην πρόσφατη διέ νεξη (τον πόλεμο του 1967).
- Λήξη όλων των αξιώσεων ή κατ αστάσεων εχθροπραξιών και σεβα σμός και αναγνώριση της εθνική ς κυριαρχίας, της εδαφικής ακε ραιότητας και της πολιτικής αν εξαρτησίας όλων των Κρατών της περιοχής και του δικαιώματός τους να ζουν με ειρήνη σε ασφα λή και αναγνωρισμένα σύνορα, ε λεύθερα από απειλές ή πράξεις βίας.
(ιιι) Βεβαιώνει επιπλέον την α νάγκη για:
- Ελευθερία της ναυσιπλοϊας στ α διεθνή ύδατα της περιοχής.
- Δίκαιη διευθέτηση του προβλή ματος των προσφύγων.
- Εγγύηση του απαραβίαστου του εδάφους και της πολιτικής ανε ξαρτησίας κάθε κράτους στην πε ριοχή, με μέσα που θα περιλαμβ άνουν τον προσδιορισμό αποστρα τικοποιημένων ζωνών.
(β) H Απόφαση 465 του 1980:
(ι) Κρίνει ότι:
- Όλα τα μέτρα που έχουν παρθε ί από το Ισραήλ για να αλλάξει τον φυσικό χαρακτήρα, τη δημο γραφική σύνθεση, τη δομή ή το status των Παλαιστινιακών και άλλων Αραβικών εδαφών που έχου ν καταληφθεί από το 1967, περι λαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, δ εν έχουν νομική ισχύ.
- Η πολιτική του Ισραήλ και η πρακτική της εγκατάστασης μέρο υς του πληθυσμού του και νέων μεταναστών στα εδάφη αυτά αποτ ελούν κατάφωρη παραβίαση της Τ έταρτης Συνθήκης της Γενεύης σ χετικής με την προστασία των π ολιτών σε καιρό πολέμου και συ νιστούν σοβαρό εμπόδιο στην επ ίτευξη μιας δίκαιης και διαρκο ύς ειρήνης στη Μέση Ανατολή.
(ιι) Ζητάει από το Ισραήλ να α νακαλέσει τα μέτρα αυτά, να κα τεδαφίσει τους υπάρχοντες οικι σμούς και να διακόψει επειγόντ ως την ίδρυση, κατασκευή και π ρογραμματισμό οικισμών σε Αραβ ικά εδάφη που έχουν καταληφθεί από το 1967, περιλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ.
2. Η Απόφαση 242 του 1967 έχει επαναβεβαιωθεί και με τις εξής Συμφωνίες:
(α) Συμφωνία του Καμπ Ντέιβιντ του 1978 μεταξύ Πρωθυπουργού του Ισραήλ Μ. Μπέγκιν, Προέδρ ου της Αιγύπτου Α. Σαντάτ και Προέδρου των ΗΠΑ Τ. Κάρτερ.
Οι διαπραγματεύσεις που θα διε ξαχθούν μεταξύ Αιγύπτου, Ισραή λ, Ιορδανίας και των εκλεγμένω ν αντιπροσώπων των κατοίκων τη ς Δυτικής Όχθης και της Γάζας (για να προσδιοριστεί το τελικ ό status της Δυτικής Όχθης και της Γάζας και η σχέση του ς με τους γείτονές τους) θα βα σιστούν σε όλες τις πρόνοιες κ αι τις αρχές της 242/1967 Απόφ ασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Οι διαπραγματεύσεις θα επιλύσο υν, ανάμεσα σε άλλα ζητήματα, τη θέση των συνόρων και τη φύσ η των ρυθμίσεων ασφαλείας.
(β) Συμφωνίες του Όσλο 1993 κα ι 1995 μεταξύ Κυβερνήσεως Ισρα ήλ και Οργάνωσης για την Απελ ευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) .
Με τις Συμφωνίες του Όσλο ξεκί νησε η Διαδικασία του Όσλο, γι α την επίτευξη συνθήκης ειρήνη ς βασισμένης στις Αποφάσεις 242/1967 και 338/1973 του Συμβ ουλίου Ασφαλείας.
Η Διαδικασία του Όσλο, που άρχ ισε με την αναγνώριση του Κράτ ους του Ισραήλ από την ΟΑΠ και την αναγνώριση της ΟΑΠ ως αντ ιπροσώπου του Παλαιστινιακού λ αού και συνομιλητή στις διαπρα γματεύσεις, και που συνεχίστηκ ε με άλλες συμφωνίες, δεν ολοκ ληρώθηκε.
(γ) Σύσκεψη Κορυφής του Καμπ Ν τέιβιντ το 2000 μεταξύ Πρωθυπο υργού Ισραήλ Μπάρακ, Προέδρου ΟΑΠ Αραφάτ και Προέδρου ΗΠΑ Κ λίντον.
Στη συμπερασματική Τριμερή Δήλ ωση σημειώνεται πως οι δύο ηγέ τες συμφώνησαν οι διαπραγματεύ σεις τους να διεξαχθούν πάνω σ τις εξής αρχές:
- Σκοπός των διαπραγματεύσεων είναι να τεθεί ένα τέλος στις δεκάδες διενέξεων και να επιτε υχθεί μια δίκαιη και διαρκής ε ιρήνη.
- Οι διαπραγματεύσεις βασισμέν ες στις Αποφάσεις 242/1967 και 338/1973 του Συμβουλίου Ασφαλ είας είναι ο μόνος δρόμος για την επίτευξη μιας τέτοιας συμφ ωνίας και η διεξαγωγή τους θα γίνει σε περιβάλλον ελεύθερο π ιέσεων, βίας και απειλών βίας.
3. Ο Πρόεδρος Κά ρτερ το 2006, στο βιβλίο του “ Παλαιστίνη, Ειρήνη όχι Απαρτχά ιντ” *, συμπέρανε και προειδοποίησε :
α. Η ειρήνη θα έρθει στο Ισραή λ και τη Μέση Ανατολή μόνο ότα ν:
- η Ισραηλινή κυβέρνηση θελήσει να συμμορφωθεί με το διεθνές δ ίκαιο, με τον “Οδικό Χάρτη ( Roadmap) για την Ειρήνη” ** και να τιμήσει τις δικές τη ς προηγούμενες δεσμεύσεις, με την αποδοχή των νόμιμων συνόρω ν του Ισραήλ,
- όλοι οι Άραβες γείτονες θελή σουν να δεσμευθούν ότι θα τιμή σουν το δικαίωμα του Ισραήλ να ζήσει εν ειρήνη.
β. Θα αποτελέσει τραγωδία –για τους Ισραηλινούς, τους Παλαισ τίνιους και τον κόσμο ολόκληρο – εάν η ειρήνη απορριφθεί και ένα σύστημα κατοχής, απαρτχάιν τ, και συνεχούς βίας επιτραπεί να επικρατήσει.
4. Το συμπέρασμα κα ι η προειδοποίηση ισχύουν και σήμερα!
* Δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά (αν δεν κάνουμε λάθος ).
** Το κείμενό του είχε ολοκληρ ωθεί από το “Διεθνές Κουαρτέτο ” (ΟΗΕ, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρωσία) τον Απρίλιο 2003 και οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν ο ριστικά χωρίς αποτέλεσμα τον Σ επτέμβριο 2008.
Παρακαλούμε τους αποδέκτες που δεν επιθυμούν να λαμβάνουν e-mail μας με κείμενα των ΑΝΤΙΛΟΓΩΝ να μας το γνωστοποιήσουν στη διεύθυνση antilogoi@antilogoi. gr και θα σεβαστούμε αμέσως την επιθυμία τους.