Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Και φέτος στην Πιερία κολυμπάμε σε 100% εξαιρετικής ποιότητας νερά σύμφωνα με τις δειγματοληψίες της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ
 Σοφία Μαυρίδου:  Τα εξαιρετικής ποιότητας νερά κολύμβησης της Πιερίας αποτελούν πόλο έλξης τουριστών αλλά και την καλύτερη διαφήμιση για την περιοχή


Η Περιφερειακή Ενότητα  Πιερίας διαθέτει ίσως από τις πιο καθαρές θάλασσες στην ευρύτερη περιοχή κι αυτό δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την τουριστική αξιοποίηση της παράκτιας ζώνης. Τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών των νερών κολύμβησης στις ακτές της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,  επιβεβαιώνουν με επιστημονικά χαρακτηριστικά, την εξαιρετική τους ποιότητα, ακόμη και σε ακτές  παραθαλάσσιων  οικισμών.
Η Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, έχει θέσει σε άμεση εφαρμογή το πρόγραμμα συστηματικών δειγματοληπτικών ελέγχων των νερών κολύμβησης, με  στόχο την έκδοση των σχετικών Περιφερειακών Αποφάσεων χαρακτηρισμού καταλληλότητας των νερών κολύμβησης.
«Ως «εξαιρετικής ποιότητας» χαρακτηρίζονται τα νερά κολύμβησης της Πιερίας μετά τις δειγματοληψίες της Π.Ε.Πιερίας. Τα εν λόγω  αποτελέσματα αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση για την περιοχή, συμβάλλοντας στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Σκοπός μας είναι να αξιοποιούμε  κάθε ευκαιρία για την ενίσχυση του τουρισμού και πολιτική μας είναι να συνεχίσουμε να επιτυγχάνουμε  υψηλούς ποιοτικούς περιβαλλοντικούς στόχους,  διότι η θάλασσα έχει μεγάλη σημασία για τον τουρισμό και την οικονομία του τόπου μας. Η Πιερία διαθέτει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά,  μοναδικές ακτές, τόσο σε έκταση όσο και σε  ποικιλομορφία  αλλά και  πεντακάθαρες οργανωμένες παραλίες με καταγάλανα νερά,  αξιοσημείωτη  τουριστική παράδοση και επισκεψιμότητα και αναμφισβήτητα  αποτελεί ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου» δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου.

Το πρόγραμμα παρακολούθησης ποιότητας των νερών κολύμβησης, επαναλαμβάνεται κάθε έτος, από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου, από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο (με δειγματοληψίες κάθε 15 ημέρες). Βάση του προγράμματος διενεργούνται συστηματικές δειγματοληψίες και αναλύσεις μικροβιολογικών και άλλων παραμέτρων, με σκοπό την ποιοτική παρακολούθηση και ταξινόμηση των κολυμβητικών υδάτων. Η ετήσια έκθεση παρακολούθησης με τα αποτελέσματά τους κοινοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι λήψεις των δειγμάτων των νερών κολύμβησης φέτος πραγματοποιούνται σε 21 επιλεγμένες θέσεις σε όλη την έκταση της ακτογραμμής της Πιερίας. Οι απαιτούμενες εργασίες ανάλυσης των νερών εκτελούνται από πιστοποιημένο εργαστήριο,  σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης και της τεχνικής διενέργειας των εργαστηριακών αναλύσεων. Η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του συγκεκριμένου προγράμματος,  το οποίο επιβεβαιώνει ότι σε όλες τις παραλίες, από το βόρειο έως το νότιο τμήμα της Π.Ε. Πιερίας τα νερά κολύμβησης είναι πεντακάθαρα και κατάλληλα για κολύμβηση.

Η αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων για τις κολυμβητικές περιόδους πραγματοποιείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Οδηγία 2006/7/ΕΚ., και μπορούν να χαρακτηριστούν ως «εξαιρετικής ποιότητας», «καλής ποιότητας», «επαρκούς ποιότητας» ή «ανεπαρκούς ποιότητας». Οι αξιολογήσεις βασίζονται στα επίπεδα δύο ειδών βακτηριδίων, που αποτελούν ένδειξη ρύπανσης, λόγω της παρουσίας λυμάτων ή κτηνοτροφικών αποβλήτων. Τα εν λόγω βακτηρίδια μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες (εμετό και διάρροια) σε περίπτωση κατάποσης.

Οι 21 ΘΕΣΕΙΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΩΝ ΝΕΡΩΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΘΑΛΑΣΣΩΝ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ:

1
ΜΕΘΩΝΗ
έμπροσθεν παραλίας- μετά τις ψαροταβέρνες
2.
ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟΣ
κέντρο παραλίας
3.
ΑΛΥΚΕΣ ΚΙΤΡΟΥΣ
κέντρο παραλίας- βόρεια λιμανιού
4.
ΚΟΡΙΝΟΣ
παραλία μπροστά στα ξενοδοχεία
5
ΚΟΡΙΝΟΣ - ΠΑΡΑΛΙΑ (ΝΕΑ)
στο μέσο με Παραλία
6
ΠΑΡΑΛΙΑ
κέντρο παραλίας
7
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΚΤΗ
στο μέσο με Παραλία
8
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΚΤΗ (ΝΕΑ)
βόρια οικισμού
9
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΚΤΗ
μπροστά στην πλατεία του οικισμού
10
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΚΤΗ
νότια οικισμού
11
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΚΤΗ (ΝΕΑ)
νότια οικισμού στο μέσο με Μοσχοπόταμο
12
BAPIKO
μπροστά στα camping
13
ΓΡΙΤΣΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ
νότια του λιμανιού της Γρίτσας
14
ΓΡΙΤΣΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ (ΝΕΑ)
βόρια του λιμανιού της Γρίτσας
15
ΠΛΑΚΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ
κέντρο παραλίας
16
ΛΕΠΤΟΚΑΡΙΑΣ
κέντρο παραλίας
17
ΣΚΟΤΙΝΑ
έμπροσθεν ΚΑΑΥ
18
ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ
κέντρο παραλίας
19
ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ (ΝΕΑ)
κέντρο παραλίας
20
ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ
νότια του λιμανιού
21
Ν.ΠΟΡΟΙ (ΝΕΑ)
κέντρο παραλίας

Οι θαλάσσιες ακτές ελέγχονται με βάση την ευρωπαϊκή  νομοθεσία με δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης, όπως είναι ο εντερόκοκκος και το κολοβακτηρίδιο.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία, τα ύδατα κολύμβησης στις ακτές της Π.Ε. Πιερίας ταξινομούνται ως ύδατα «εξαιρετικής ποιότητας»:
Από τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων που αφορούν : Ολικά κολοβακτηριοειδή, Ε. Coli, Στρεπτόκοκκοι, Κοπρανώδη σε όλα τα σημεία παρακολούθησης, ο αριθμός των σχηματισμένων αποικιών (colony forming units) είναι πολύ κάτω από τα όρια που βάζει η νομοθεσία για την κατηγορία «εξαιρετικής ποιότητας».
Από τα δείγματα των νερών κολύμβησης που πάρθηκαν από τις 21 επιλεγμένες θέσεις (6 νέες όπως φαίνονται στον πίνακα) που καλύπτουν όλη την έκταση της ακτογραμμής της Πιερίας, η ποιότητα των νερών κολύμβησης σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών Οδηγιών 76/160/ΕΟΚ και 2006/7/EΚ όλων των παρακολουθούμενων σημείων ταξινομείται στην κατηγορία «Εξαιρετικής Ποιότητας» (Κριτήριο 10).

 
Ειδικά με ανώτατο όριο τα 50 cfu κολοβακτηριοειδή κοπράνων/ 100 ml (Εντερόκοκκοι) για την επίτευξη της εξαιρετικής ποιότητας νερών κολύμβησης, τα αποτελέσματα των αναλύσεων στις ακτές της Π.Ε. Πιερίας στο σύνολο τους έδειξαν <5 cfu/100 ml.

Ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Περιφερειακής  Ενότητας Πιερίας, κ. Δημήτρης Ρουκάς, ανέφερε ότι, η θάλασσα και οι ακτές είναι ένα από τα συγκριτικά ανταγωνιστικά πλεονέκτημα της Πιερίας. «Η Π.Ε. Πιερίας λαμβάνει όλα τα  επαρκή διαχειριστικά μέτρα για την πρόληψη, μείωση ή εξάλειψη των αιτιών, οι οποίες ενδεχομένως να οδηγήσουν σε βραχυπρόθεσμα περιστατικά ρύπανσης. Είναι διαρκής υποχρέωση όλων μας, πολιτείας και πολιτών, να διαφυλάξουμε την ποιότητα των νερών κολύμβησης των ακτών της Πιερίας , προστατεύοντας την υγεία των πολιτών και επισκεπτών της περιοχής», είπε  χαρακτηριστικά ο κ. Ρουκάς.