Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Τι έγραψε ο ιταλός πρωθυπουργός σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι μετά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να στείλει ειδική επιστολή στους δημοσίους υπαλλήλους της χώρας, την οποία συνυπογράφει με την υπουργό Δημόσιας Διοίκησης Μαριάνα Μαντία. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης ανακοίνωσε τις κατευθυντήριες γραμμές της μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα
Τα βασικά μέτρα τα οποία πρόκειται να υιοθετηθούν μέχρι την 13η Ιουνίου, έπειτα από ανοικτό διάλογο με συνδικάτα και πολίτες, αφορούν τα εξής σημεία:


* Μείωση κατά έως και 50% των αδειών για συνδικαλιστική δραστηριότητα.

* Δυνατότητα απόλυσης ανώτερων δημοσίων υπαλλήλων όταν διαπιστώνεται ότι δεν έχουν ουσιαστικό αντικείμενο εργασίας.

* Μείωση των δαπανών του μηχανισμού της δημόσιας διοίκησης, αρχής γενομένης από τον περιορισμό των τοπικών γραφείων και υπηρεσιών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

* Κατάργηση της δυνατότητας να λαμβάνουν «παράταση» οι δημόσιοι υπάλληλοι και να συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι τα 67. Η ιταλική κυβέρνηση εννοεί να επιβάλει τον κανόνα της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης στο εξηκοστό πέμπτο έτος ηλικίας.

* Εθελοντική αλλά και υποχρεωτική κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων «χωρίς να καταστρατηγούνται τα διασφαλισμένα δικαιώματα των εργαζομένων».

* Δυνατότητα πρόσληψης 14.000-15.000 νέων δημοσίων υπαλλήλων, με ειδικές γνώσεις και αρμοδιότητες, μέχρι το 2018, σε περίπτωση που εφαρμοστεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα προώρων συνταξιοδοτήσεων.

Ο Ρέντσι δεσμεύθηκε να μην προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων αλλά τόνισε παράλληλα, ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγικότητα του κρατικού μηχανισμού. «Παρουσιάζουμε με τον τρόπο αυτό ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι της μεταρρύθμισης της χώρας, σεβόμενοι το συνολικό χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει», τόνισε ο ίδιος.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός κάλεσε όσους δημοσίους υπαλλήλους και πολίτες το επιθυμούν, να του στείλουν τις προτάσεις και παρατηρήσεις τους στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου rizoluzione@governo.it.

http://www.newsit.gr