Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Νιόβη Παυλίδου: “Λόγω της ποντιακής καταγωγής μου, θυμάμαι από τους παππούδες μου τις ιστορίες του ξεριζωμού”

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... “Πολίτες Μπροστά” Νιόβη Παυλίδου
 Την προβολή του ντοκιμαντέρ “Που πας αδελφέ;- Η ανταλλαγή” του Ομέρ Ασάν παρακολούθησε, προχθές βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Θέρμης, η επικεφαλής του συνδυασμού “Πολίτες Μπροστά” Νιόβη Παυλίδου. Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Σωματείο “Παναγία Σουμελά” Θέρμης,
ο Μορφωτικός Όμιλος Μεσημερίου “Αργοναύτες”, ο Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος, ο Σύλλογος Ποντίων Κάτω Σχολαρίου και ο Σύλλογος Ποντίων Μονοπηγάδου.
Ο Ομέρ Ασάν είναι ένας Τούρκος εκδότης, διανοούμενος, συγγραφές, λαογράφος και φωτογράφος με ποντιακή καταγωγή. Έχει βραβευτεί με το βραβείο Ιπεκτσί για την προώθηση της ελληνοτουρκικής φιλίας, ενώ στην Ελλάδα είναι κυρίως γνωστός για το βιβλίο του “Ο Πολιτισμός του Πόντου”. Το ντοκιμαντέρ του, που προβλήθηκε χθες στη Θέρμη, στηρίχθηκε σε μία ιδέα του καταγόμενου από την Ορντού, Τούρκου ερευνητή, του Ibrahim Dizman, 90 χρόνια μετά την ανταλλαγή. Στην αφήγησή του στέκεται μπροστά στις συνέπειες της ανταλλαγής και με μάτι ερευνητικό αποτιμά τα όσα τραύματα άφησε ο ξεριζωμός μέσα από το τρίπτυχο “αποχωρισμός-φιλία-νοσταλγία”.
Η κα Παυλίδου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον συγγραφέα ο οποίος ήταν πολύ συγκινημένος καθώς, όπως τόνισε, η ιστορία της ανταλλαγής είναι πολύ σημαντικό “κομμάτι” της ίδιας της ζωής του.
Από την πλευρά της η επικεφαλής του συνδυασμού “Πολίτες Μπροστά” Νιόβη Παυλίδου επισήμανε: “Λόγω της ποντιακής καταγωγής μου, το ντοκιμαντέρ με άγγιξε πλήρως. Θυμάμαι από τους παππούδες μου αυτές τις ιστορίες του ξεριζωμού. Ήταν απόλυτα αντικειμενικό και δίκαια καταχειροκροτήθηκε”.