Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

"Φάκελος- Διαχείριση Αδέσποτων" του Θωμά Αναστασιάδη

Φάκελος- Διαχείριση Αδέσποτων

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι σκέψης στην αντιμετώπιση διαφόρων
προβλημάτων. Η μια ‘’σχολή’’, αναλύει το ζήτημα με βάση το πώς ΘΑ ήθελε ή πώς ΘΑ έπρεπε να ήταν ο κόσμος και η άλλη ‘’σχολή’’ δέχεται τον κόσμο όπως είναι και προτείνει λύσεις με βάση την πραγματικότητα.
Στο ζήτημα της διαχείρισης αδέσποτων ζώων, υπάρχουν κάποιοι που προτείνουν να λυθεί επενδύοντας , ΚΥΡΙΩΣ, σε ζητήματα παιδείας, με στόχο οι επόμενες γενιές να μην διαιωνίσουν το πρόβλημα. Υπάρχουν και αυτοί που προτείνουν επίπονα και σκληρά μέτρα, με στόχο την άμεση επίλυση του ζητήματος.
Ασχολούμαι από το 2011, επαγγελματικά ως εκπαιδευτής σκύλων και αναπόφευκτα έχω γνωρίσει εκατοντάδες κηδεμόνες σκύλων, όλους τους ενεργούς φιλόζωους και φιλοζωικές οργανώσεις της πόλης μας, το σύνολο σχεδόν των κτηνιάτρων και φυσικά τους πολιτικούς παράγοντες που ασχολούνται με το ζήτημα. Ο χώρος της κυνοφιλίας είναι ένας καθρέπτης αυτού που επικρατεί στην Ελλάδα, που ο κάθε ένας δηλώνει ότι θέλει και φυσικά το καθεστώς της ατιμωρησίας καλά κρατεί και εδώ. Έτσι υπάρχουν κτηνίατροι που δεν ξέρουν να εγχειρίζουν, εκπαιδευτές που έγιναν ΄΄επαγγελματίες’’ διαβάζοντας ένα βιβλίο ή παρακολουθώντας ένα δίωρο σεμινάριο, ζωόφιλοι που ζούνε ΑΠΟ την αγάπη αυτή…και φυσικά πολιτικοί παράγοντες που νομίζουν ότι ο σκύλος είναι ΛΥΚΟΣ. Ανάμεσα σε όλους αυτούς υπάρχουν και οι πολίτες που έχουν έναν αρσενικό σκύλο που δεν είναι στειρωμένος, περιφέρεται εκτός σπιτιού, γεμίζει τις κοιλιές άλλων θηλυκών με κουτάβια, και ο νέο- Έλληνας «κηδεμόνας του» βρίζει τους αρμόδιους που δεν κάνουν κάτι με τα αδέσποτα…
Υπάρχει μια αναφορά γενική περι «κατοικιδίων ζώων» και ατέρμονες συζητήσεις επ´ αυτών. Εγώ αναφέρομαι αποκλειστικά στον σκύλο και την γάτα. Δεν έχω δεί «αδέσποτα» ψάρια, ιγκουάνα, ποντίκια, πουλιά ή οτιδήποτε άλλο υιοθετεί ο κάθε πολίτης στο σπίτι του και άρα πρακτικά μπορεί να θεωρηθεί κατοικίδιο. Λέω το αυτονόητο διότι σε αυτόν τον κυκεώνα απόψεων, νόμων και σκέψεων, αισθάνομαι ότι χάνουμε την ουσία. Η ουσία λοιπόν, κατά την γνώμη μου, είναι ο Σκύλος και η Γάτα, ζώα τα οποία υιοθετούνται, εγκαταλείπονται, περιφέρονται και επηρεάζουν την ζωή όλων των πολιτών. Προτεραιότητα μου είναι ο άνθρωπος και παράλληλα αναγνωρίζω οτι ο άνθρωπος είναι που δημιουργεί το πρόβλημα και άρα ο αποκλειστικά υπεύθυνος για να το λύσει. Πρίν προχωρήσουμε στην λύση πρέπει να συμφωνήσουμε τι γειτονιές, χωριά και πόλεις ονειρευόμαστε. Η δική μου πρόταση, στοχεύει:
  1. Να μην υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ αδέσποτο στους δρόμους.
  2. Να μην κυκλοφορεί ΚΑΝΕΝΑΣ σκύλος στον δρόμο με τον κηδεμόνα του χωρίς να φοράει κολάρο και οδηγό.
  3. Να υπάρχουν επαρκείς χώροι Dog Park, στους οποίους θα μπορεί να αφήσει τον σκύλο του χωρίς λουρί για να τρέξει χωρίς να ενοχλείται κανείς.
  4. Να μπορεί κάποιος να αγοράσει σκύλο ή γάτα ΜΟΝΟ από νόμιμο εκτροφέα ή να υιοθετήσει ΜΟΝΟ από τους άμεσα αρμόδιους φορείς (Δήμο, αναγνωρισμένο σωματείο ή οργάνωση), για να διασφαλίζονται οι όροι ευζωίας
Εάν συμφωνήσουμε σαν κοινωνία στον στόχο, τότε βρίσκουμε και τις μεθόδους που θα μας οδηγήσουν στον στόχο.
Έχω ήδη εκδηλώσει την πρόθεσή μου να ασχοληθώ με τα κοινά, και για να μην βιαστούν οι γνωστοί – άγνωστοι, επώνυμοι και ανώνυμοι, κρίνοντας εξ´ ιδίων, να ψάξουν κάποιο κρυμμένο συμφέρον πίσω από όσα σκοπεύω να υλοποιήσω, νιώθω την υποχρέωση αρχικά να αναφέρω ότι από το 2011 έως το 2014 διατηρούσα νόμιμο εκτροφείο σκύλων, τα τελευταία όμως τέσσερα χρόνια ασχολούμαι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με την εκπαίδευση.
Αποτυπώνω τις προτάσεις μου χωρίς να φοβάμαι πως κάποιος θα μου «κλέψει» τις ιδέες. Μακάρι να υλοποιηθεί μέρος, ή και το σύνολο των προτάσεών μου, από οποιονδήποτε συμφωνεί και νιώθει ότι μπορεί να τις φέρει εις πέρας.
Για μια Κατερίνη, λοιπόν, χωρίς αδέσποτα να υποφέρουν και δημότες να ενοχλούνται προτείνω:
 
  • Δημιουργία χώρου φιλοξενίας, θεραπείας και προώθησης σε υιοθεσία αδέσποτων σκύλων. Ο χώρος, πρώτιστα θα είναι ασφαλής στέγη για όλους τους αδέσποτους σκύλους και θα λειτουργεί με τους όρους, την οργάνωση και τους κανόνες που εφαρμόζει μια επιχείρηση. Θα στελεχωθεί, βέβαια, ανάλογα από προσωπικό και εθελοντές. Ένα καταφύγιο σύγχρονο, επισκέψιμο καθημερινά, ανάλογο των απαιτήσεων διαβίωσης του σκύλου με καραντίνες, ατομικούς χώρους διαβίωσης, χώρους εκτόνωσης, χώρους προετοιμασίας για υιοθεσία, χώρο συνάντησης με υποψήφιους κηδεμόνες, που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, και κτηνιατρείο. Για την ΣΤΕΓΗ αυτή αδέσποτων σκύλων, η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί σε διάστημα μισού έτους το πολύ, έχω ήδη συντάξει μια αναλυτική μελέτη. Πέραν των τυπικών της εκτέλεσης του έργου η μελέτη αυτή περιλαμβάνει την ανάλυση της διοικητικής οργάνωσης, τον τρόπο στελέχωσης με προσωπικό και εθελοντές και, φυσικά, τον τρόπο συντήρησης και λειτουργίας του με την βοήθεια διαφημιζόμενων, στον χώρο, χορηγών και με τα έσοδα που θα προκύπτουν από σχετικές δράσεις, εκδηλώσεις, συναυλίες, σεμινάρια και ημερίδες (πέραν των κρατικών κονδυλίων και της συμμετοχής του Δήμου Κατερίνης).
  • Εκπόνηση εκστρατείας ευαισθητοποίησης απέναντι στα κατοικίδια και ενημέρωσης των δημοτών, με κάθε μέσο, για τους νόμους οι οποίοι, μετά από μια περίοδο «χάριτος» δύο μηνών, θα ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΑΠΑΡΕΓΚΛΗΤΑ από τα αρμόδια όργανα (Δημοτική Αστυνομία, Αστυνομία, Λιμενικό, Δασαρχείο και Θηροφυλακή κατά περίπτωση). Τα έσοδα που θα προκύπτουν θα διατίθενται στο καταφύγιο.
  • Δημιουργία Dog Park και σε άλλα σημεία της πόλης με «έξυπνες» και οικονομικές κατασκευές, πάντα εντός προδιαγραφών και με τις κατάλληλες σημάνσεις, για να μπορεί ο κάθε κηδεμόνας να εκτονώσει τον σκύλο του με ασφάλεια.
  • Μηνιαίες συναντήσεις με Κτηνιάτρους, Φιλοζωικά Σωματεία και ομάδες εθελοντών, Εκπαιδευτές, Εκπροσώπους του Δήμου και της Περιφέρειας, Κυνηγετικούς Συλλόγους, Εκτροφείς κλπ με σκοπό την ενημέρωση, την εποπτεία και τον διάλογο για την διόρθωση πιθανών λαθών, την παρουσίαση προτάσεων για καλύτερη διαχείριση του ζητήματος και την καλή συνεργασία.
ΣΤΕΓΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ - ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ – ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ:
Τα τέσσερα απαραίτητα συστατικά για να «χτυπήσουμε» το πρόβλημα στην ρίζα του. Ο μόνος τρόπος, με τις δεδομένες συνθήκες , ΑΜΕΣΑ, για να μην υποφέρουν στον δρόμο της πόλης μας ζώα είναι να έχουν την περίθαλψη, την ασφάλεια και την φροντίδα που τους αξίζει σε μια στέγη φιλοξενίας και να υιοθετούνται. Ο μόνος τρόπος για να μην εμφανίζονται νέα αδέσποτα, που θα υποφέρουν στους δρόμους, είναι οι στειρώσεις και η ΚΑΘΟΛΙΚΗ εφαρμογή του νόμου. Και ο μόνος τρόπος για να εφαρμοστούν τα παραπάνω είναι να αναλάβουν γνώστες του αντικειμένου με βαθιά αγάπη για τα κατοικίδια, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να κάνουν την Κατερίνη την πρώτη πόλη με ευτυχισμένα κατοικίδια και χωρίς αδέσποτα, έρμαια στους δρόμους.
Κλείνω τονίζοντας, πάλι για να μην βιαστούν οι γνωστοί – άγνωστοι, επώνυμοι και ανώνυμοι, πως αναφέρομαι στον σκύλο κατά προτεραιότητα καθώς είναι απόλυτα εξαρτημένος από τον άνθρωπο. Σαφώς υπάρχει στόχος ένταξης και της γάτας στο πρόγραμμα, και σχέδιο για μια σειρά από δράσεις μέχρι να δοθεί αυτή η δυνατότητα πρακτικά, οπότε ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ…


Αναστασιάδης Θωμάς
K9 Doorways Dog Trainers School
Θετικός Εκπαιδευτής & Τεχνικός Συμπεριφοράς Σκύλων