«Καλύτερη αστυνόμευση, μείωση των παράνομων παρεμβάσεων το 2017, σε σχέση με το 2016», διαπιστώνει ο διευθυντής Δασών Λάρισας, κ. Αστέριος Γκάτσικος |
Δασαρχείων του νομού Λάρισας, μέσα στο 2017, δίνοντας ένα ισχυρό χτύπημα στους καταστροφείς του φυσικού πλούτου.
Με τη μερίδα του λέοντος, στην κατάσχεση των προϊόντων λαθροϋλοτομιών, να κατέχει το Δασαρχείο Λάρισας, καθότι επιβλέπει τη μεγαλύτερη δασική έκταση στον νομό Λάρισας (σχεδόν τα 2/3 αυτής). Ακολουθούν σε περιστατικά συλλήψεων και κατασχέσεων το Δασαρχείο Αγιάς και το Δασαρχείο Ελασσόνας, το οποίο πριν λίγες μέρες κατέγραψε και νέα επιτυχία σύλληψης λαθροϋλοτόμων, στον δρόμο Βερδικούσιας – Κρανέας, στη θέση «Αλατσιές», με 40 τόνους καυσόξυλα.
Σύμφωνα, με τον διευθυντή Δασών Λάρισας κ. Αστέριο Γκάτσικο, «το 2017, διαπιστώθηκαν λιγότερα περιστατικά λαθροϋλοτομίας στην ευρύτερη περιοχή του νομού Λάρισας, σε σχέση με το 2016». Υποστηρίζει ότι «σε αυτό συντέλεσε η καλύτερη αστυνόμευση από τα δασαρχεία και η μείωση των παράνομων παρεμβάσεων».
Τονίζει δε ότι: «Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως παρόλο που τα δασαρχεία, έχουν ελλείψεις προσωπικού, λόγω νέων συνταξιοδοτήσεων, που δεν καλύπτονται με νέες προσλήψεις, αντεπεξήλθαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο έργο τους. Έφεραν εις πέρας δύσκολες αποστολές, για την προστασία του δασικού πλούτου».
Οι κατασχέσεις προϊόντων παράνομων υλοτομιών
Αναλυτικότερα, οι κατασχέσεις προϊόντων παράνομων υλοτομιών, ανά δασαρχείο, μέσα στο 2017, έχουν ως εξής:
– Δασαρχείο Λάρισας: 19 κατασχέσεις, 255 τόνων (περίπου 511 χκμ) καυσόξυλων.
– Δασαρχείο Ελασσόνας: 15 κατασχέσεις, 26 τόνων (52 χκμ) καυσόξυλων.
– Δασαρχείο Αγιάς: 22 κατασχέσεις, 175 τόνων (350 χκμ) καυσόξυλων.
– Δασαρχείο Ελασσόνας: 15 κατασχέσεις, 26 τόνων (52 χκμ) καυσόξυλων.
– Δασαρχείο Αγιάς: 22 κατασχέσεις, 175 τόνων (350 χκμ) καυσόξυλων.
Σύμφωνα με τον κ. Γκάτσικο, όλες οι ποσότητες των κατασχεμένων καυσόξυλων που ήταν οξιά και δρυς, δημοπρατήθηκαν, με ενδιαφερόμενους τόσο ιδιώτες, όσο και εμπόρους ξυλείας.
Αναφέρει επίσης ότι: «Τα περισσότερα περιστατικά λαθροϋλοτομιών παρατηρούνται στον Κίσσαβο».
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ