Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΝΕΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

«Νεολαία ́17- ́27»
 Επόμενος Σταθμός: ΚΑΤΕΡΙΝΗ


Ποιος είναι ο ρόλος των νέων στην διαμόρφωση της κοινωνικής πραγματικότητας; Μπορεί μία απλή ιδέα σε τοπικό επίπεδο να επηρεάσει τον παρόν και το μέλλον μας; Υπάρχει τρόπος να αλλάξεις τα δεδομένα δίχως να στιγματιστείς; Όταν η συμμετοχή ταυτίζεται με την απαθή κριτική και η νεανική πρόταση φτάνει μόνο μέχρι το αφτί του διπλανού μας, τότε γεννάται η ανάγκη για το κάτι παραπάνω. Το εφαλτήριο εκείνο που θα δώσει στον νέο της τοπικής κοινωνίας φωνή και την ίδια στιγμή θα την κάνει να ηχήσει στο επίπεδο της αλλαγής.

Ποιος; Το «δΙΚΤΥΟ_ Ενεργοποίησης Νέων Κατερίνης», ομάδα νέων της πόλης που οργάνωσε τον περασμένο Νοέμβριο τη «Συν-Θέση Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Κατερίνης», σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα Κατερίνης και το Δήμο Κατερίνης προσκαλούν τους νέους της πόλης μας σε εκδήλωση για τη δημόσια διαβούλευσης του Πλαισίου Στρατηγικής και Δράσεων για την Ενδυνάμωση των Νέων «Νεολαία ́17- ́27», της εθνικής στρατηγικής της Ελλάδας για τη νεολαία!

Η εκδήλωση διεξάγεται στο πλαίσιο των περιφερειακών, δια ζώσης διαβουλεύσεων με νέους της χώρας και υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και το Europe Direct του Δήμου Θεσσαλονίκης. 

Γιατί; Οι στόχοι της εκδήλωσης αποτελούν τα βήματα και την πορεία μιας ιδέας συλλογικής. Η  δημιουργία μίας βασικής πλατφόρμας ενδυνάμωσης των νέων, στο τοπικό επίπεδο, κάτι που θα κινητοποιήσει ακόμα και τις νεανικές φωνές που βρίσκονταν χαμένες στον φόβο της περιθωριοποίησης. Έτσι οι νέοι θα βρουν την ευρηματικότητα που πιθανώς δεν γνώριζαν ότι διαθέτουν. Η γνωριμία των νεαρών πολιτών της Κατερίνης με τις διαδικασίες του διαλόγου και των νεανικών θεμάτων. Την ανάδειξη δηλαδή του τρόπου μέσα από τον οποίο μία ιδέα μπαίνει στο τραπέζι της αξιολόγησης μέσα από την συζήτηση. Και τέλος, την παραγωγή ποιοτικών προτάσεων για τον εμπλουτισμό του πλαισίου δράσεων «Νεολαία ΄17-΄27», ειδικά μέσα από την οπτική των νέων μιας επαρχιακής πόλης. Το κομμάτι εκείνο της λειτουργικής χρησιμότητας μίας ιδέας. Με αυτό τον τρόπο το brainstorming παίρνει θέση στην πραγματικότητα και η πράξη γίνεται αυτοσκοπός.
Βασική προτεραιότητα της ΓΓΔΒΜΝΓ αποτελεί εξάλλου η συνδιαμόρφωση του «Νεολαία ́17- ́27» από την αρχή μέχρι το τελικό στάδιο της επίσημης υιοθέτησής του, με τη συμμετοχή των ίδιων των νέων και των οργανώσεών τους, καθώς και με τη συμμετοχή φορέων υποστήριξής τους, τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, και συμπληρωματικά στις διά ζώσης τοπικές διαβουλεύσεις, το προσχέδιο του «Νεολαία ́17- ́27» θα τεθεί και σε ηλεκτρονική διαβούλευση.

Θέματα προς συζήτηση: Στην σημερινή κοινωνία υπάρχουν πολλά ζητήματα που χρήζουν ανάλυσης και επαναπροσδιορισμού. Για αυτό και στην εκδήλωση θα εξεταστούν οι θεματικές εκείνες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της κοινωνικής πραγματικότητας:
(1) Αξιοπρεπής εργασία
(2) Ποιοτική εκπαίδευση
(3) Καλή υγεία και ευεξία των νέων
(4) Ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στη δημοκρατική ζωή

(5) Φιλική και ανοικτή προς τους νέους κοινωνία
(6) Μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των νέων
(7) Προαγωγή της αυτονομίας των νέων και διευκόλυνση της μετάβασής τους στην ενήλικη ζωή
(8) Επιχειρηματική ανάπτυξη των νέων

Βασικές πληροφορίες: Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018 και ώρα 10.00 πμ στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο "ΕΚΑΒΗ" (Ισόγειο) του Δήμου Κατερίνης, 7ης Μεραρχίας 10.

Περισσότερες πληροφορίες στο https://www.facebook.com/events/1973828826167556/.

Απευθύνεται σε όλους τους νέους της Πιερίας ηλικίας από 15 μέχρι 30 ετών και στους φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Αιτήσεις μέχρι 20 Μαρτίου στο https://goo.gl/Tqkti2. Για τη συμμετοχή στην εκδήλωση θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ίσως τελικά αυτό που χρειάζεται για να αλλάξουμε τα δεδομένα να είναι μία αφορμή. Όσο τα ζητήματα της κοινωνίας πολλαπλασιάζονται, τόσο το αισθητήριο των νέων βρίσκεται σε επιφυλακή. Γιατί οι νέοι της τοπικής κοινωνίας έχουν την ευρηματικότητα που θα γεννήσει αληθινές προτάσεις. Αν ο προβληματισμός αυξάνεται, οι νεανικές φωνές πληθαίνουν. Και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τους δώσουμε τον τρόπο να ακουστούν. Δίχως ταμπέλες, δίχως τοπικούς περιορισμούς. Αλλά στην πράξη.

Ευελπιστούμε στη συμμετοχή σας!