Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Εβρίτες μποϊκοτάρουν την αγορά της Ανδριανούπολης στον απόηχο του θρίλερ με τους 2 στρατιωτικούς

Μηδενίστηκαν οι μετακινήσεις στο τελωνείο Καστανιών από τον Β. Έβρο προς
την Ανδριανούπολη, δήλωσε στο ΡΘ ο δήμαρχος Ορεστειάδας Βασίλης Μαυρίδης.
Το ΡΘ επικοινώνησε με το τελωνείο Καστανιών για τα επίσημα στοιχεία και ο προϊστάμενος μας ενημέρωσε ότι θα έχει αύριο τα στοιχεία στην διάθεση του.
Είναι άραγε πραγματικό το εμπάργκο ή φανταζόμαστε ότι κάνουμε εμπάργκο, δεδομένου ότι εδώ και χρόνια οι επιχειρήσεις του Έβρου αιμορραγούν από τους Έλληνες που προτιμούν να κάνουν ψώνια, να αγοράζουν βενζίνη ακόμα και ψωμί από την Ανδριανούπολη και την Κεσσάνη?
Η αποχή  από τα ψώνια στην Τουρκία θα κρατήσει για λίγες μόνο μέρες ίσα ίσα να εκτονωθούν τα πατριωτικά αισθήματα ή θα είναι μία κίνηση που θα έχει συνέχεια και ειδικό βάρος?
Ο δήμαρχος Ορεστειάδας μίλησε για μία αυθόρμητη αντίδραση των κατοίκων της περιοχής που το μόνο που έχουν στο μυαλό τους είναι να επιστρέψουν σώα και ασφαλή τα δύο Ελληνόπουλα.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο μετά την σύλληψη των δύο στρατιωτικών μηδενίστηκαν οι μετακινήσεις στο τελωνείο Καστανιών, ενώ κανονικά κατά μέσο όρο περνούν ημερησίως για Ανδριανούπολη 300-400 έτομα, ενώ την Παρασκευή λόγω της λαικής αγορά της Ανδριανούπολης ο αριθμός των ατόμων ξεπερνάει και τα 1.000.
Μείωση έχει σημειωθεί και στον αριθμό των Τούρκων που επισκέπτονται τον Β. Έβρο, υποστήριξε.

Οι δύο λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, επισήμανε  ο δήμαρχος περιγράφοντας τις διμερείς οικονομικές σχέσεις.
Όπως σημείωσε οι Έλληνες πηγαίνουν στην γειτονική Ανδριανούπολη για αγορές εκμεταλλευόμενοι την ισοτιμία αλλά και τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, ενώ οι Τούρκοι έρχονται κυρίως για τα καφέ και τα καταστήματα εστίασης.
Ερωτηθείς αν είναι υπέρ του εμπάργκο ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι κατανοεί την ευαισθησία των πολιτών, αλλά είναι υπέρ της εξωστρέφειας και των κινήσεων που θα φέρουν κοντά τους δύο λαούς.

Πάντως κάτοικοι και σύλλογοι της περιοχής προγραμματίζουν για την Κυριακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς το τελωνείο Καστανιών, ενώ την ίδια ώρα κάποιες επιχειρήσεις ανακοινώνουν εμπάργκο προς την Τουρκία.
Συγκεκριμένα το ταξιδιωτικό γραφείο Αlpino στην Ορεστειάδα  ανακοίνωσε ότι αναστέλει όλες τις εκδρομές του προς Τουρκία μέχρι να επιστρέψουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί.
Η κίνηση έχει συμβολική κυρίως αξία, εξήγησε στο ΡΘ ο ιδιοκτήτης του γραφείου Γιώργος Κιλούδης.

http://www.rthess.gr/