Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

"Sold Out" στη φετινή 27η Agrotica, που ξεκινά τη λειτουργία της την Πέμπτη

Σε «έκθεση των ρεκόρ», αλλά και ως «η καλύτερη όλων των εποχών», αναδεικνύεται η φετινή 27η Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων "Agrotica" (1-4/2), ενώ, σύμφωνα με τους διοργανωτές, αναμένεται να γίνει "sold out", με ολόκληρο το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης να αξιοποιείται τις κτιριακές του εγκαταστάσεις.  
    Όπως επισημάνθηκε, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, η φετινή Agrotica θα καλύψει συνολικά πάνω από 39.000 τ.μ. στεγασμένων εκθεσιακών εγκαταστάσεων, μέγεθος ενισχυμένο κατά 15%, σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση, ενώ οι εκθέτες θα είναι περισσότεροι κατά 30%, σε σχέση με το 2016 και ανέρχονται σε 1.950 - από 45 χώρες (άμεσοι και έμμεσοι)-, έναντι 1.503 το 2016 και 1.349 το 2014. 
    Στην 27η Agrotica καταγράφεται καθολική παρουσία επιχειρήσεων από όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής και τεχνολογίας, από όλη τη χώρα, ενώ συμμετέχουν οι μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας και πώλησης εφοδίων και γεωργικών μηχανημάτων, με παρουσία όλων των οίκων που αντιπροσωπεύουν τρακτέρ. Επίσης, συμμετέχει πλειάδα συνδέσμων, οργανισμών και φορέων, μεταξύ των οποίων, εκτός από το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ) και ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), που είναι και υποστηρικτές της έκθεσης.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές αναμένεται να την επισκεφθούν πολλές δεκάδες χιλιάδες ατόμων, απ΄όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό, ενώ πολυάριθμα γκρουπ εμπορικών αποστολών αναμένονται από τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στην έκθεση θα βρεθούν επίσης περίπου 500 προσκεκλημένοι ξένοι εμπορικοί επισκέπτες (hosted buyers) από 20 χώρες των Βαλκανίων, της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής. 
Πλούσιο είναι και το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Agrotica, με θέμα: «Καινοτόμες προσεγγίσεις παραγωγής και ανάπτυξης στην ελληνική γεωργία», που συνδιοργανώνεται από τη ΔΕΘ - Helexpo και τη Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ. Επίσης ΔΕΘ - Helexpo και Ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας (iBO) /ΕΚΕΤΑ συνδιοργανώνουν εκδήλωση, με θέμα: «Από την συμβατική στην "έξυπνη" γεωργία, με τη χρήση τεχνολογιών ρομποτικής». Μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθούν Test Drive αγροτικού επαγγελματικού αυτοκινήτου σε ειδικά διαμορφωμένη διαδρομή.
Γιορτή του αγροτικού κόσμου η Agrotica
    Τη μεγάλη ευθύνη της ΔΕΘ - Helexpo να στηρίξει την Agrotica για να συνεχίσει να διαδραματίζει τον σημαντικό της ρόλο στην αγροτική οικονομία, υπογράμμισε ο πρόεδρος του εκθεσιακού φορέα, Τάσος Τζήκας, κάνοντας αναφορά στα διαρκώς αυξανόμενα μεγέθη της. Απηύθυνε δε κάλεσμα στον αγροτικό κόσμο να αγκαλιάσει και να σεβαστεί τη διοργάνωση, που, όπως είπε, είναι η δική του γιορτή. 
    Για απόλυτη κάλυψη των περιπτέρων της έκθεσης έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ - Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης, σημειώνοντας ότι ακόμα και το Συνεδριακό Κέντρο "Ι. Βελλίδης" έχει μετατραπεί σε εκθεσιακό χώρο για να καλύψει τις ανάγκες των εκθετών, υπογραμμίζοντας πως η Agrotica ανήκει πλέον «στο club των δυνατών του αγροτικού κλάδου της Ευρώπης». Επίσης, αναφέρθηκε στα οφέλη για την πόλη και τις επιχειρήσεις της  από τη διοργάνωση της Agrotica, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τονώνεται σημαντικά η τοπική οικονομία». 
    Ιδιαίτερα μεγάλες είναι οι λειτουργικές ανάγκες της φετινής Agrotica, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo, Αλέξης Τσαξιρλής, που εκτίμησε ότι σε ένα τετραήμερο θα περάσουν τις πύλες της έκθεσης περισσότερα από 100.000 άτομα. 
    Είναι χαρακτηριστικό όρο εξαιτίας της μεγάλη ζήτησης χώρων εκτός Agrotica έμειναν πολλές εταιρείες του αγροτικού κλάδου, σύμφωνα με τον υπεύθυνο οργάνωσης της έκθεσης, Βασίλη Σπύρου. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι φέτος υπήρξε σημαντικό ενδιαφέρον από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται με την γεωργία ακριβείας και τις εφαρμογές σύγχρονων μεθόδων στη γεωργία. 
    Η 27η Agrotica  πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης). 
Σημειώνεται, οι επισκέπτες δεν θα εισέρχονται από την πύλη του Πύργου του ΟΤΕ, αλλά από τη διπλανή πύλη «Τόξο ΧΑΝΘ». 
E.A.