Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Έρευνα για την επανεγκατάσταση της πεδινής πέρδικας

Συνεχίζεται για άλλα δυο χρόνια το ερευνητικό πρόγραμμα εκτίμησης της δυνατότητας επανεγκατάστασης βιώσιμου πληθυσμού πεδινής πέρδικας
(Perdix perdix) σε περιοχές του Νομού Καρδίτσας, με τη μέθοδο σύλληψης και απελευθέρωσης ατόμων από περιοχές των ν. Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον Καθηγητή Βιολογίας Άγριας Πανίδας, Περικλή Μπίρτσα, σε συνεργασία με τις Κ.Ο. Μακεδονίας – Θράκης, Θεσσαλίας καθώς και τον Κυνηγητικό Σύλλογο Καρδίτσας, μετά από σχετική έγκριση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών του ΥΠΕΝ.
Οι επεμβάσεις θα γίνουν σε περιοχές των Νομών Θεσσαλονίκης & Χαλκιδικής με τη μέθοδο σύλληψης 30 ατόμων και 10 αυγών και απελευθέρωσης στην αιτούμενη περιοχή του Ν. Καρδίτσας για τα έτη 2018 & 2019. Οι πέρδικες θα συλληφθούν με τη χρήση απόχης και τη βοήθεια απόλυτα ελεγχόμενων σκύλων δεικτών, θα τοποθετηθεί κατάλληλο δακτυλίδι και θα απελευθερωθούν άμεσα σύμφωνα με τους κανονισμούς για το χειρισμό πτηνών στην έρευνα.
Όπως αναφέρει η σχετική έγκριση, πριν από τη συλλογή στο πεδίο, η ερευνητική ομάδα οφείλει να επικοινωνήσει με τις Διευθύνσεις Δασών και Δασαρχεία των περιοχών έρευνας, για να οριστούν από κοινού, οι ακριβείς χρόνοι και τοποθεσίες των ερευνών. Οι ερευνητικές εργασίες πρέπει να εκτελεστούν με τη μεγαλύτερη δυνατή διασφάλιση των ειδών αναφοράς και των ενδιαιτημάτων τους από όχληση. Οι αρμόδιες Δασικές Αρχές, πρέπει να παρακολουθούν και εποπτεύουν τη διαδικασία και να επιβάλλουν, εφόσον ειδικοί λόγοι το απαιτήσουν, τυχόν συμπληρωματικούς όρους, για την αποφυγή ενδεχόμενης αρνητικής επίπτωσης στα οικοσυστήματα των περιοχών αρμοδιότητάς τους.
Σύμφωνα με έρευνες τα άγρια άτομα που συλλαμβάνονται και απελευθερώνονται έχουν πολλαπλάσια ικανότητα επιβίωσης και αναπαραγωγής σε σύγκριση με τα εκτρεφόμενα και τα προβλήματα από νοσήματα και γενετική υποβάθμιση περιορίζονται.
Perdrix grise - oiseaux.net
Το παράδειγμα της Χαλκιδικής
Δεν είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται προσπάθεια σύλληψης πεδινών περδίκων από μια περιοχή και μεταφορά σε άλλη, με σκοπό την επανεγκατάσταση βιώσιμου πληθυσμού. Επιτυχής προσπάθεια σύλληψης και μεταφοράς περδίκων πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική, κατόπιν εγκρίσεως από τη Δασική Υπηρεσία, με την επίβλεψη και χρηματοδότηση της ΚΟΜΑΘ και τη συμμετοχή του Εργαστηρίου Άγριας Πανίδας του ΤΕΙ Λάρισας.
Στη χερσόνησο της Κασσάνδρας οι τελευταίες πέρδικες εντοπίζονταν μέχρι το 1984. Το 2012 και 2013, μετά από κατάλληλη εκπαίδευση του συνεργείου σύλληψης, 55 πεδινές πέρδικες από τη γειτονική περιοχή των Μουδανιών συνελήφθησαν και απελευθερώθηκαν σε κατάλληλη περιοχή στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου της Κασσάνδρας όπου προϋπήρχε πληθυσμός. Τα πτηνά αναπαράχθηκαν και συγκρότησαν τα πρώτα κοπάδια στην Κασσάνδρα μετά από 30 έτη.
Σύμφωνα με τους θηραματολόγους του προγράμματος, η συμμετοχή και συνδρομή εθελοντών κυνηγών του Κυνηγετικού Συλλόγου Κασσάνδρας ήταν καταλυτική.