Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Το Σαββάτο 26/8  η πλειοψηφία του Δ.Σ. του επιχειρησιακού Σωματείου της ΒΙΟΖΩΚΑΤ  μαζί με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης και
την εργοδοσία, απέκλεισαν από  τις εκλογές το ψηφοδέλτιο της Εργατικής Ταξικής Ενότητας  που  στηρίζει το  ΠΑΜΕ. Η πλειοψηφία  της απερχόμενης διοίκησης του σωματείου μαζί  με την εργοδοσία  εδώ και τρία  χρόνια  μεθόδευσαν τη μη συμμετοχή του ψηφοδελτίου του ΠΑΜΕ στις εκλογές. Η δράση της  Εργατικής Ταξικής Ενότητας όπου ο γραμματέας  του σωματείου ήταν επικεφαλής ενοχλούσε σφόδρα την επιχείρηση και τη διοίκηση του Ε.Κ.Κ. Ενοχλούσε διότι ήταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα  μαζί με το Σ.Ι.Υ.Ν.Π  και το  ΠΑΜΕ  ξεσκεπάζοντας την πολιτική του κεφαλαίου και την εξουσία του. Ο αγώνας αυτός  έφερε μικρές νίκες που όμως ήταν μεγάλες για τους εργαζόμενους,ενώ  παράλληλα έβαλε εμπόδια στα σχέδια της επιχείρησης.
Με τον  αγώνα της ΕΤΕ  πληρωθήκαν  οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα 5 μηνών και μέρος των υπερωριών  τους.Κάτω από την πίεση του αγώνα πάρθηκαν μέτρα υγιεινής  και ασφάλειας και υποχρεώθηκε η επιχείρηση να  συντηρήσει τα  αυτοκίνητα και,να πάρουν ρούχα  εργασίας οι εργαζόμενοι. Επιπλέον η ΕΤΕ ήταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια  στις απολύσεις 2 εργαζομένων αλλά και ενάντια στη υπογραφή ατομικών  συμβάσεων  με μειώσεις   μισθών  έως και 26%. Παρόλο που αρκετοί εργαζόμενοι κάτω από το φόβο της απόλυσης υποχρεώθηκαν  και υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις, αυτές ακόμα δεν μπήκαν σε εφαρμογή  επειδή μπαίνει εμπόδιο η Εργατική Ταξική Ενότητα και το Σ.Ι.Υ.Ν.Π. Η ΕΤΕ πάλεψε για υπογραφή Επιχειρησιακής  Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις και αποκατάσταση όλων των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι από το 2010 μέχρι σήμερα, πρόταση η οποία έγινε και στη Γενική Συνέλευση όπου πάρθηκε και απόφαση. Όμως η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου, σε  συνεννόηση με την εργοδοσία, υπονόμευε συστηματικά την απόφαση αυτή, αφού αρνιόταν πεισματικά  να οργανώσει την πάλη του σωματείου. Αντίθετα  σιγοντάριζε  την εκστρατεία  της εργοδοσίας  η οποία είχε ανοίξει μέτωπο  με τους εργαζόμενους  της  Εργατικής Ταξικής Ενότητας.  Έναν εργαζόμενο τον απέλυσε,  τον  άλλον   τον  άφησε χωρίς αντικείμενο εργασίας.Αφού δεν έπιασαν ούτε  αυτές  οι απειλές  η εργοδοσία  με  ψευδομάρτυρες  πήγε στα δικαστήρια. Αφού πάλι δεν κατάφεραν να κάμψουν τον αγώνα των εργαζομένων, μαγειρέψανε τον αποκλεισμό της Εργατικής Ταξικής Ενότητας  από τις εκλογές.
Συγκεκριμένα:
Η Εφορευτική  Επιτροπή αρνήθηκε να παραλάβει  το ψηφοδέλτιο της Εργατικής Ταξικής Ενότητας   με το  αστείο επιχείρημα ότι οι υποψηφιότητες έκλεισαν την Παρασκευή 25/8/2017, ενώ η εφορευτική  επιτροπή εκλέχτηκε  από τη Γ.Σ. το Σαββάτο 26/8/2017.
Εντύπωση  προκαλεί το γεγονός ότι η παραβίαση του νομού 1264/82  έγινε με την παρουσία της δικαστικού  αντιπροσώπου η οποία είναι και πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής. Αλήθεια, δε γνωρίζει η κυρία πρόεδρος ότι η  διεξαγωγή  των αρχαιρεσιών  γίνεται με ευθύνη  της εφορευτικής επιτροπής  και όχι της απερχόμενης διοίκησης του σωματείου και των παρατρεχάμενων;
Δε γνώριζε ότι έπρεπε  να συνεδριάσει και να  ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών  και  την προθεσμία των υποψηφιοτήτων;  Ακόμα εντύπωση  μας προκάλεσε το γεγονός οτι η εφορευτική επιτροπή αρνήθηκε να  εξετάσει την ένσταση  του  επικεφαλής του  ψηφοδελτίου της ΕΤΕ, όπως είχε  υποχρέωση να πράξει. Γιατί άραγε; Επιπλέον  στη  Γενική Συνέλευση που  προηγήθηκε  έκτος από την εκλογή της  εφορευτικής  επιτροπής  δεν  έγινε διοικητικός και οικονομικός απολογισμός  όπως προβλέπεται  από το καταστατικό  άλλα και από  την  ανακοίνωση που έβγαλε η πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης.
Αυτά  είναι τα γεγονότα  και η αλήθεια  για το τι συνέβη  με τις εκλογές  στο σωματείο  εργαζομένων στην  ΒΙΟΖΩΚΑΤ. Ο  κάθε τίμιος εργαζόμενος, ο κάθε σκεπτόμενος  άνθρωπος μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για το ρόλο που παίζει στο εργατικό  κίνημα ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός. Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί οτι όλα αυτά γίνονται για να υποτάξουν  τους εργαζομένους έτσι ώστε να μειώνουν τις απαιτήσεις τους και, να  τους μπολιάζουν με τους στόχους   της εργοδοσίας και της  κυβέρνησης. Μπροστά  σε αυτόν το στόχο τους δε διστάζουν να  παραβιάζουν και αυτές ακόμα τις  αστικές δημοκρατικές κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αγώνες.
Όλη αυτήν η μεθόδευση  για τον αποκλεισμό του  ψηφοδελτίου της Εργατικής Ταξικής Ενότηταςαπό τις εκλογές  του σωματείου που έγινε από την εργοδοσία, το Ε.Κ.Κ  και τους κυβερνητικούς μηχανισμούς, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Το ζήσαμε πρώτα από  όλα με το νόθο συνέδριο του Ε.Κ.Κ.  το 2015.Το ζήσαμε  πριν  από ένα χρόνο  στις  αρχαιρεσίες  του Σωματείου Τουρισμού Επισιτισμού Πιερίας,  του Σωματείου Οικοδόμων Λεπτοκαρυάςκαι, φυσικά  τέτοια φαινόμενα ξεδιπλώνονται από τον κυβερνητικό  εργοδοτικό συνδικαλισμό σε όλη την Ελλάδα.
Στόχος όλων αυτών  των ενεργειών τους, είναι  να ανακόψουν την πορεία ανασύνταξης του εργατικού κινήματος για να μην σηκώσουν  κεφάλι  οι εργάτες. Για να βάλουν εμπόδια στην αλλαγή του  συσχετισμού δυνάμεων στο  εργατικό κίνημα. Αφού η κυβέρνηση και η εργοδοσία  γνωρίζουν  πολύ καλά  οτι όσο δυναμώνει το εργατικό ταξικό  κίνημα  τα πράγματα  θα δυσκολεύουν  για την πολιτική και την  εξουσία  του κεφαλαίου.Άλλωστε και η εργοδοσία και η κυβέρνηση το έχουν  νιώσει σε  αρκετές  περιπτώσεις το τι σημαίνει  ταξικά συνδικάτα, τι σημαίνει  οργανωμένη πάλη που υποχρεώνει σε μερική υποχώρηση   και  μικρές  νίκες  των  εργαζόμενων σε πολλές περιπτώσεις όπως και στη ΒΙΟΖΩΚΑΤ.
Η  εξουσία του κεφαλαίου και η εργοδοσία ξέρει ότι το ταξικό κίνημα παλεύει χωρίς συμβιβασμό.Παλεύει για υπογραφή κλαδικών Σ.Σ.Ε., σταθερή και μόνιμη δουλειά, κατάργηση του εργασιακού μεσαίωνα και της απληρωσιάς, κλπ. Παλεύει  ενάντια στη σαπίλα που οικοδομούν  η κυβέρνηση, η  ΕΕ και το κεφάλαιο, που έχουν στο κέντρο της προσοχής τους τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Ταυτόχρονα όμως  ξέρουν ότι  το ταξικό  εργατικό κίνημα παλεύει  να πάρει στα χέρια του την εξουσία και τον πλούτο που παράγει.Να γιατί εχθρεύονται την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και κάνουν τα πάντα για  να  αιχμαλωτίσουν τις συνειδήσεις των εργαζομένων εντός  των τυχών του συστήματος .

Γραφείο τύπου ΠΑΜΕ Πιερίας