Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Αξέχαστο θα μείνει στις καρδιές όσων συμμετείχαν στο 25ο Ποντιακό Παραδοσιακό Πανηγύρι

 ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
«ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ»

Αξέχαστο θα μείνει στις καρδιές όσων συμμετείχαν
στο 25ο Ποντιακό Παραδοσιακό Πανηγύρι



Αξέχαστο θα μείνει στις καρδιές όσων συμμετείχαν, στο διήμερο επετειακό 25ο Ποντιακό Παραδοσιακό Πανηγύρι την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Αυγούστου 2017.
 Μικροί και μεγάλοι, νέοι και παλιοί, μέλη, φίλοι, εθελοντές, θαμώνες όλοι με κέφι, με χαρά, με αισιοδοξία, με καλή διάθεση συμμετείχαν τόσο στην προετοιμασία, κατά την διάρκεια αλλά και μετά το διήμερο.


Δύο βραδιές με μοναδικές αλλά και ιδιαίτερες στιγμές κεφιού και ενός δυναμικού γλεντιού έζησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, κάτοικοι της Κατερίνης, της Πιερίας και όχι μόνο. Η προσέλευση του κόσμου για άλλη μια φορά πολύ μεγάλη κατέκλυσε κάθε γωνιά του χώρου διεξαγωγής, ξεπερνώντας κάθε δυνατή προσδοκία.
Ο Ποντιακός χορός και η μουσική θριάμβευσαν, ενώ οι πολιτιστικές δραστηριότητες ήταν στο επίκεντρο των γεγονότων.
 Οι παρευρισκόμενοι από την πόλη μας, την ευρύτερη περιοχή της Πιερίας και της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και το εξωτερικό, γλέντησαν με την ψυχή τους, δικαιώνοντας για ακόμα μια χρονιά την απόφαση της διοίκησης για την πραγματοποίηση αυτού του τόσο όμορφου για όλους, ετήσιου ραντεβού ανανεώνοντας ταυτόχρονα την υπόσχεση υλοποίησης για το 2018.


Ξεχωριστή, ιδιαίτερα θερμή αλλά και ουσιαστική η συμμετοχή της νεολαίας του συλλόγου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας, των εκδηλώσεων. Επίσης και νεολαία από γειτονικές περιοχές βρέθηκαν εκεί κατά τη διάρκεια του διημέρου και πολλές φορές κατέκλυσαν το χώρο με χορό, κέφι και ενθουσιασμό  αποδεικνύοντας ότι οι Έλληνες όχι ξέρουν μόνο να γλεντούν αλλά και να μεταλαμπαδεύουν ήθη, έθιμα, παραδόσεις στη νέα γενιά πράγμα πολύ σημαντικό για την μελλοντική ύπαρξη, υπόσταση και λειτουργία της κοινωνίας μας αλλά και την διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Φυσικά, όπως κάθε χρόνο, οι εκδηλώσεις ήταν αφιερωμένες στην Παναγία, Ιερό Θρησκευτικό Σύμβολο ολόκληρου του Ελληνισμού, ιδιαίτερα του Ποντιακού, που τόσο λάτρεψαν και εξακολουθούν να λατρεύουν οι Πόντιοι.
   

ΟΙ ΔΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πολλά χρόνια τώρα το Παραδοσιακό Ποντιακό Πανηγύρι της «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ» Κατερίνης αποτελεί πλέον θεσμό στην πολιτιστική ταυτότητα της πόλης. Φέτος συμπλήρωσε 25 χρόνια. Ένας θεσμός που ενώνει 3 γενιές ποντίων, φίλους, συγγενείς αλλά και άλλους πολίτες σε μια συνεχούς και αδιάλειπτης πολιτιστικής παρουσίας και προσφοράς. Εδώ συνυπάρχουν για δυο μέρες γονείς, παιδιά και εγγόνια σε μια ζύμωση και γνωριμία κυρίως της νέας γενιάς με τις παραδόσεις του Ποντιακού Ελληνισμού.


1η ημέρα εκδηλώσεων – Παρασκευή 18 Αυγούστου
Κατά την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, την παράσταση έκλεψαν τα χορευτικά τμήματα της «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ», που παρουσίασαν με  ξεχωριστό τρόπο παραδοσιακούς  χορούς περιοχών του Πόντου.
Η βραδιά αυτή ήταν αφιερωμένη στον αείμνηστο Χρήστο Αντωνιάδη, στιχουργό, λάτρη και υπηρέτη του πολιτισμού του Πόντου και διακεκριμένο επιστήμονα (Νευροχειρούργου). Για δέκα λεπτά περίπου οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν ένα εξαιρετικό αφιέρωμα προς τιμήν του ενώ τιμητική πλακέτα παρέλαβε η σύζυγος και η κόρη του.
Φυσικά, το πολυμελές καλλιτεχνικό επιτελείο του Συλλόγου καθώς και ο γνωστός σε όλους τραγουδιστής Γιώργος Στεφανίδης ξεσήκωσαν τα πλήθη με γνωστές παραδοσιακές που διασκέδασαν με την ψυχή τους.
Την βραδιά πλαισίωσε επίσης καλλιτεχνικά και το παραδοσιακό μουσικό σχήμα «Γιαγκίνι» μια εξαιρετική παρουσία νέων αλλά έμπειρων μουσικών που απέδωσαν μελωδίες δημοτικής μουσικής από όλη την Ελλάδα.

  
2η ημέρα εκδηλώσεων – Σάββατο 19 Αυγούστου
Ο αδελφοποιημένος με την «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» Κατερίνης σύλλογος Κρητών Πιερίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ» καθώς και τα χορευτικά της ίδιας ενθουσίασαν και πάλι με τις χορευτικές τους επιδόσεις.
Στη διάρκεια της βραδιάς τιμήθηκαν:
1.      Ο εκδότης και συγγραφέας κ. Σάββας Καλεντερίδης για την πολύτιμη συμβολή του στην ανάδειξη της Ιστορίας και του Πολιτισμού του Πόντου και του Ποντιακού Ελληνισμού.
2.      Τα παιδιά της οικογένειας Φ. Παπαδόπουλου, Παναγιώτης, Βασίλης και Άγγελος, μέλη των χορευτικών μας τμημάτων και των τμημάτων εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων.
Η βραδιά συνεχίσθηκε και κορυφώθηκε σε ένα μαραθώνιο ποντιακό γλέντι, στο οποίο η συμμετοχή όλου του κόσμου ήταν μεγάλη, παρ’ όλα αυτά όμως την παράσταση έκλεψε, για άλλη μια φορά, ο παλμός και η έντονη παρουσία της νεολαίας. Το καλλιτεχνικό δυναμικό του συλλόγου ανέλαβε δράση δίνοντας τον καλύτερο του εαυτό.


Ο εκθεσιακός χώρος λειτούργησε, όπως κάθε φορά, στο προαύλιο της πολιτιστικής μας στέγης, και πάλι με ιδιαίτερο κοινωνικό και ανθρωπιστικό στίγμα, αφού εκτός του συλλόγου, με την έκθεση βιβλίου, το φωτογραφικό υλικό και τα αναμνηστικά είδη, συμμετείχαν ο Ι.Ν. Αγίων Χριστοφόρου και Ευθυμίου, ο σύλλογος Καρκινοπαθών Πιερίας «Η ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ», τα Κέντρα Ημέρας «4 ΕΠΟΧΕΣ», «ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΜΟΥΣΩΝ» και «ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΑΝΟΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ» του Ψ. Τ. του Γ.Ν. Κατερίνης.

Το παρόν έδωσαν βουλευτές της Πιερίας, εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Δημοτικής αρχής της Κατερίνης, εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε του τόπου μας, πολιτιστικών, αθλητικών και κοινωνικών φορέων και σωματείων της Πιερίας, αντιπροσωπείες ποντιακών συλλόγων από άλλες πόλεις της Ελλάδας καθώς και του εξωτερικού (Αμερική και Αυστραλία).


Το Δ.Σ. του Ποντιακού Συλλόγου Κατερίνης «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» ευχαριστεί θερμά όλους εσάς που μας εμπιστευθήκατε και τιμήσατε με την παρουσία σας τις διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και όλους τους ηθικούς και υλικούς συμπαραστάτες, τους εθελοντές, τα μέλη, τους φίλους και τους συνεργάτες του, που συνέβαλαν στην άρτια και επιτυχή διοργάνωση του 25ου Ποντιακού Παραδοσιακού Πανηγυριού, καθώς επίσης και όλους τους χορηγούς που για μια ακόμη χρονιά στήριξαν τα δρώμενα του συλλόγου.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες αποδίδει σε όλα τα ΜΜΕ, έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, που κάθε φορά στηρίζουν τις εκδηλώσεις μας αλλά και στη Διασωστική Ομάδα Πιερίας, για την συνεπή ακόμη μια φορά, παρουσία της.

Ποντιακός Σύλλογος Κατερίνης "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ"
Διεύθυνση: Ηλιουπόλεως 40, 601 31-Κατερίνη
Tηλ/Φαξ: 23510 21596