Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

O «Κύριος Zara» πλουσιότερος Ευρωπαίος

Ο Ισπανός Αμάνθιο Ορτέγα Γκαόνα, ιδρυτής της εταιρείας Zara, είναι ο πλουσιότερος Ευρωπαίος πολίτης, σύμφωνα με το ελβετικό οικονομικό περιοδικό
Bilan.
Ο «κύριος Zara», 81 ετών, εκτιμάται πως διαθέτει περιουσία 73 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 11,5 δισ. σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά. Ο όμιλος του κ. Γκαόνα διαθέτει 7.200 καταστήματα σε όλον τον κόσμο.
Στη δεύτερη θέση της λίστας των 100 Ευρωπαίων δισεκατομμυριούχων που δημοσιεύει το οικονομικό περιοδικό, βρίσκεται ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό, 68 ετών, ιδιοκτήτης του ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH.  Η περιουσία του αυξήθηκε κατά 70% μέσα σε έναν χρόνο, φτάνοντας τα 46,6 δισ. ευρώ, κάτι που αποδίδεται κυρίως στην ισχυρή άνοδο των μετοχών των δύο βασικών εταιρειών του, των LVMH και Hermes.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η οικογένεια Κάμπραντ των καταστημάτων Ikea, με περιουσία 39,5 δισ. ευρώ. Ο πατριάρχης της οικογένειας, ο 91χρονος πλέον Ίνγκβαρ Κάμπραντ, κατοικούσε μέχρι πρόσφατα στην Ελβετία αλλά τα τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει στη Σουηδία. Ο όμιλος διοικείται από τους τρεις γιους του, που έχουν ελβετικό διαβατήριο.