Με στόχο την πρόληψη και προαγωγή της υγείας του μαθητικού πληθυσμού και σκοπό την ενημέρωση και την υιοθέτηση συνηθειών που θα εξασφαλίσουν και θα προάγουν την
σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία τους, το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, ολοκλήρωσε τα προγράμματα Αγωγής Υγείας – Εκπαιδευτικές παρεμβάσεις που ξεκίνησαν στις 21/11/2016 για το σχολικό έτος 2016-2017.
Τα προγράμματα Αγωγής Υγείας– Εκπαιδευτικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν είχαν την εξής θεματολογία:
- Υγιεινή σώματος – πλύσιμο χεριών – μετάδοση μικροβίων (με βιωματικές μεθόδους) για παιδιά Α΄& Β΄, Γ΄ και Δ΄ δημοτικού.
- Υγιεινή σώματος – Μετάβαση στην εφηβεία (με βιωματικές μεθόδους) για παιδιά Ε΄& ΣΤ΄ δημοτικού.
- Υγιεινή σώματος – Ηπατίτιδα Α (μετάδοση – μέτρα προστασίας) για παιδιά Ε΄& ΣΤ΄ δημοτικού.
- Παιδική παχυσαρκία (με βιωματικές μεθόδους) για παιδιά Ε΄& ΣΤ΄ δημοτικού.
- Αυτισμός (με βιωματικές μεθόδους) για παιδιά Ε΄& ΣΤ΄ δημοτικού
- Διατροφή – άσκηση – όχι στο κάπνισμα (με βιωματικές μεθόδους) για παιδιά Ε΄& ΣΤ΄ δημοτικού.
- Στοματική Υγιεινή (με βιωματικές μεθόδους) για παιδιά Α΄& Β΄, Γ΄ και Δ΄ δημοτικού.
Ενημερώθηκαν συνολικά 2900 μαθητές όλων των τάξεων δημοτικών σχολείων που βρίσκονται στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Στο πρόγραμμα Στοματικής Υγιεινής συμμετείχαν και ενημερώθηκαν 1600 μαθητές, Α΄ εως Δ΄τάξης.
Παράλληλα με το πρόγραμμα της Στοματικής Υγιεινής, πραγματοποιήθηκε ολοκληρωμένη παρέμβαση με οδοντιατρική εξέταση από οδοντίατρο των Δημοτικών Ιατρείων στα παιδιά όλων των τάξεων.
Εξετάστηκαν συνολικά 2600 μαθητές 15 δημοτικών σχολείων όλων των τάξεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό 35% των παιδιών χρειαζόταν οδοντιατρικές εργασίες (τερηδόνα, τοποθέτηση καλύψεων οπών και σχισμών σε μόνιμα δόντια, καθαρισμό) με μεγαλύτερο το ποσοστό των τερηδονισμένων δοντιών (περίπου 9%).
Επιπλέον πραγματοποιήθηκε πρόγραμμα ανίχνευσης οφθαλμολογικών προβλημάτων, με την πραγματοποίηση ελέγχου οπτικής οξύτητας από οφθαλμίατρο των Δημοτικών Ιατρείων στα παιδιά όλων των τάξεων.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε παιδιά όλων των τάξεων χρειάστηκε περαιτέρω έλεγχος από οφθαλμίατρο σε ποσοστό 15% εκ του οποίου στο 7% παρατηρήθηκε αρκετά χαμηλή όραση, η πλειοψηφία ήταν παιδιά της Α΄τάξης και Β΄τάξης αλλά και αγόρια της ΣΤ΄ τάξης.
Τα παραπάνω προγράμματα στόχο έχουν την αλλαγή στάσης ζωής απέναντι στην υγεία ή ακόμα και την ενίσχυση και εδραίωση συμπεριφορών υγείας βασιζόμενοι σε αποτελεσματικές παιδαγωγικές μεθόδους και τρόπους προσέγγισης των μαθητών, ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα.
Για τα παραπάνω προγράμματα υπεύθυνοι υλοποίησης είναι η Επισκέπτρια Υγείας, η Καρδιολόγος και η Υγιεινολόγος του τμήματος με εξειδίκευση στη Δημόσια Υγεία καθώς και Ιατροί (οφθαλμίατρος, οδοντίατρος) των Δημοτικών Ιατρείων
Τα σχολεία που συμμετείχαν στα φετινά προγράμματα, αναλυτικά αναφέρονται παρακάτω:
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ