Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Η απάντηση της διοίκησης του Νοσοκομείου Κατερίνης στα δημοσιεύματα «περί υπολειτουργίας»

 Σε απάντηση των παραπλανητικών δημοσιευμάτων που προήλθαν από  την εκδήλωση της Γραμματείας Επιστημονικών Φορέων της Ν.Δ. στην Κατερίνη και τις δηλώσεις που έγιναν σε διάφορα μέσα ενημέρωσης η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης  ενημερώνει:

Σε ότι  που αφορά τις δήθεν τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης έχουμε να αναφέρουμε ότι το Ιατρικό προσωπικό που αφορά σε ιατρούς ΕΣΥ και Επικουρικούς από 54 (ΓΝΚ – ΨΤ) που ήταν στα τέλη του 2014 έχουν αυξηθεί σε 68. Υπάρχει μείωση στους ειδικευόμενους, από 60 στα τέλη του 2014 σήμερα 49, όχι μόνο του ΓΝΚ αλλά  και στα νοσοκομεία όλης της ελληνικής επικράτειας.
Από το 2010 που έγινε η τελευταία προκήρυξη γιατρών στο ΓΝΚ και το 2011 που οι προκηρύξεις ανεστάλησαν, προκηρύξεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ έγιναν μόλις τον Ιούνιο του 2016 (13 θέσεις) και τον Μάρτιο του 2017 (3 θέσεις). Οι νόμοι που αφορούν τις προκηρύξεις είναι εξαιρετικά χρονοβόροι και το Υπουργείο επεξεργάζεται αλλαγές οι οποίες θα μειώνουν δραστικά τη διαδικασία προσλήψεων.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με την αύξηση των ειδικών ιατρών η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στο ΓΝΚ έχει αναβαθμιστεί αισθητά και αυτό αναγνωρίζεται από τους συμπολίτες μας που προσέρχονται στον Οργανισμό.
Από τα ανωτέρω στοιχεία διαφαίνεται ότι μεγάλη μείωση ιατρικής στελέχωσης συνετελέσθη από το 2009 έως το 2014.
Όσον αφορά την Νοσηλευτική Υπηρεσία σήμερα υπηρετούν 346 άτομα από 336 που ήταν τον Δεκέμβριο του 2014.

 Η στελέχωση της ΜΕΘ
 Για την νεοσύστατη ΜΕΘ του ΓΝΚ, όπου αναφέρθηκε ότι είναι υποστελεχωμένη και υπολειτουργεί ενημερώνουμε:
Η ΜΕΘ  προβλέπετο να λειτουργεί με 12 κλίνες, οι οποίες υπήρχαν στο ΓΝΚ ήδη από την έναρξη λειτουργίας του το 2010. Μέχρι το Φεβρουάριο του 2017 που έγιναν τα εγκαίνια της ΜΕΘ ο εξοπλισμός ήταν σφραγισμένος και η πτέρυγα δεν λειτουργούσε. Με εισήγηση της σημερινής Διοίκησης λειτουργούν σήμερα 4 κλίνες εντατικής και 1 κλίνη απομόνωσης (σύνολο 5 κλίνες).

 Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό
Στη  Μονάδα , υπηρετούν δυο (2) μετακινημένοι γιατροί από Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Θεσσαλονίκης (ο ένας με Βαθμό Δ/ντή και ο άλλος με Βαθμό Επιμελητή Α΄) και δύο (2) επικουρικοί γιατροί με τριετή θητεία (όλοι εντατικολόγοι). Επικουρικός γιατρός με βασική ειδικότητα Γενικής Ιατρικής  εξειδικευμένος Εντατικολόγος που υπηρετεί στο Νοσοκομείο Κατερίνης σύντομα  μετακινείται στη ΜΕΘ του ιδίου Νοσοκομείου. Μετά από έγκριση του Υπουργού Υγείας προκηρύχθηκε από το Νοσοκομείο θέση Εντατικολόγου Επιμελητή Β΄. Άρα, οι γιατροί πολύ σύντομα από τέσσερις (4) που υπηρετούν σήμερα γίνονται έξι (6), αριθμός γιατρών σε αναλογία κρεβατιών πάνω όχι μόνο από την απόφαση της ολομέλειας ΚΕΣΥ αλλά και πάνω από τα διεθνή standards.
Επίσης, σύμφωνα με τη στοχοθεσία της Διοίκησης του Νοσοκομείου και τη σύμφωνη γνώμη των γιατρών εξετάζεται το « άνοιγμα» και άλλων κρεβατιών.
 Τα στοιχεία λειτουργίας της ΜΕΘ
Πριν από τη λειτουργία της  ΜΕΘ του ΓΝΚ ο μέσος όρος διακομιδών σε αντίστοιχες μονάδες ήταν 20, και μειώθηκε στη μία, απαλλάσσοντας τους ιατρούς που ήταν υποχρεωμένοι να συνοδεύουν τους ασθενείς στη Θεσσαλονίκη ή σε άλλες περιοχές.
Από την ημέρα λειτουργίας της ΜΕΘ  στις αρχές   Φεβρουαρίου, έχουν γίνει διακομιδές μιας περίπτωσης παιδιατρικής – παιδοχειρουργικής και τριών νευροχειρουργικών περιστατικών. Έχουν εισαχθεί 74 ασθενείς  μέχρι σήμερα, ενώ δέκα  (10) μέρες μετά την έναρξη λειτουργίας της ΜΕΘ έγινε η πρώτη δωρεά οργάνων!
Η ΜΕΘ  έχει εξυπηρετήσει  περιστατικά από γειτονικές (δυο από Θεσσαλονίκη νοσοκομεία Ιπποκράτειο, και από ένα περιστατικό,  από το νοσοκομεία  Καστόριας, Βέροιας,  Πτολεμαΐδας).
Η αποδοχή της λειτουργίας της από κόσμο της Πιερίας,  φαίνεται και από την πληθώρα ευχαριστηρίων επιστολών προς την διοίκηση του νοσοκομείου δυο εκ των οποίων κοινοποιήθηκαν στο υπουργείο Υγείας τις οποίες σας επισυνάπτουμε.

Η ΜΕΘ είναι ανοικτή να δεχθεί και να ενημερώσει οποιοδήποτε συνάδελφο και τα στατιστικά της στοιχεία είναι συγκρίσιμα με άλλες από καιρό λειτουργούσες μονάδες και είναι στη διάθεση όποιου ενδιαφέρεται.

Μετά από αυτά, η θλίψη αυτών που κυκλοφορούν  τις κακοήθειες μέσω των δημοσιευμάτων είναι κατανοητή αλλά οι  πολίτες της Πιερίας ζουν την πραγματικότητα της λειτουργίας της ΜΕΘ του Νοσοκομείου τους.


Ο Διοικητής
Ανέστης Μυστρίδης