Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Eurogroup: Μεταρρυθμίσεις και χρέος κρίνουν το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης

Ο οδικός χάρτης του έκτακτου Eurogroup της Δευτέρας κοινοποιήθηκε μέσω ανακοίνωσης, σύμφωνα με την οποία
«οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας».
Μεταρρυθμίσεις και χρέος αποτελούν τα δύο κρίσιμα σημεία που θα ορίσουν το κλείσιμο ή μη της αξιολόγησης και τα οποία θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων τη Δευτέρα. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση στην έκτακτη σύνοδο οι υπουργοί θα συζητήσουν την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
«Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα» σημειώνεται.
Μέχρι στιγμής τα μηνύματα για το Eurogroup της 9ης Μαΐου δεν οδηγούν στο συμπέρασμα πως θα είναι το τελευταίο επεισόδιο, με το οποίο θα πέσει η αυλαία των διαπραγματεύσεων.
Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, δήλωσε νωρίτερα ότι «υπάρχουν ακόμη ανοιχτά σημεία και η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί». Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η αξιολόγηση «θα έχει ολοκληρωθεί μόνο όταν θα έχουμε -γνωρίζετε αυτόν τον τεχνικό όρο- ένα "Staff Level Agreement».
Ωστόσο, η ελληνική πλευρά κρίνει ως σημαντικό βήμα το συγκεκριμένο Eurogroup, αφού είναι η πρώτη φορά που τίθεται στο τραπέζι και με κάθε επίσημο τρόπο το ζήτημα του ελληνικού χρέους, αφού ως γνωστόν υπάρχει ευδιάκριτο χάσμα στον τρόπο αντιμετώπισής του μεταξύ ΔΝΤ και Βερονλίνου.
Τέλος, σχετικά με την τηλεδιάσκεψη που διεξήχθη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ο κ. Χουλιαράκης είχε μια τυπική συζήτηση με υφιστάμενα στελέχη των δανειστών.