Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

ΚΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΜΕ ΑΛΛΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Ένα  μεγάλο  διαχρονικό πρόβλημα με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι οι λαοί  όλου του κόσμου είναι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, και αυτοί  έχουν  τη ρίζα τους  στις σχέσεις

 παραγωγής, στον τρόπο ανάπτυξης της οικονομίας και της  κοινωνίας.  Ιδιαίτερα μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών έχουμε μια έκρηξη  από επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ σε ανεξάρτητες  χώρες, βάζοντας  σε εφαρμογή  το σχέδιο  για τη λεγόμενη νέα Αφρική που είχαν έτοιμο εδώ και χρόνια και βρίσκεται σε πλήρη  εξέλιξη. 
Για το λόγο αυτό δούλευαν  χρόνια τώρα  οι μηχανισμοί  των  κυβερνήσεων  του κεφαλαίου, μυστικές  υπηρεσίες, οι ίδιες οι κυβερνήσεις. Δημιούργησαν,  εκπαίδευσαν,  χρηματοδότησαν, εξόπλισαν τους ταλιμπάν, τους  αδελφούς  μουσουλμάνους,  το λεγόμενο  ισλαμικό κράτος, κ.α.   Οργάνωσαν  εμφύλιους   πολέμους, οργάνωσαν επεμβάσεις με αεροπορικές επιδρομές, με χερσαίες δυνάμεις   από μισθοφορικούς και αστικούς στρατούς, σε ανεξάρτητες  χώρες  που  διαφωνούσαν  με τα σχέδια τους διορίζοντας κυβερνήσεις ανδρείκελα.  
Όλες οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  είναι ενταγμένες  στην υπηρεσία  των ιμπεριαλιστών και έχουν σοβαρές  ευθύνες γιατί  συμμετέχουμε   άμεσα, η έμμεσα  στους σχεδιασμούς αυτούς. Με  τις αμερικανικές βάσεις  που έχουμε  στη χώρα μας, με  τη  χρηματοδότηση των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή μας σε  στρατιωτικές  επιχειρήσεις, που στόχο  έχουν  να  ελέγξουν τις   πηγές ενέργειας, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τους δρόμους περάσματος των εμπορευμάτων, κ.α., υποδουλώνοντας τους λαούς για να  κάνουν  χρυσές  δουλειές   οι επιχειρηματικοί όμιλοι για ακόμα περισσότερα  κέρδη. 
Αυτή η στρατηγική του κεφαλαίου με άλλα μέσα, τον πόλεμο βρίσκεται σε πλήρη  εξέλιξη. Αυτή η στρατηγική  γεννά  την προσφυγιά,  τη μετανάστευση, τη δυστυχία  τη φτώχεια, το θάνατο. Η  χώρα μας  εξαιτίας  της  γεωγραφικής  θέσης  που έχει  δέχεται  ένα κύμα προσφύγων  από  τις εμπόλεμες  χώρες, της Συρίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Λιβύης, που έχουν προορισμό  τις  χώρες της Ε.Ε. Οι  αστικές  κυβερνήσεις  της Ε.Ε. αλλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι υπεύθυνες  για αυτήν την κατάσταση, αφού διαχειρίζονται το πρόβλημα  με τέτοιον τρόπο  ώστε   να  υποτάξουν  τους πρόσφυγες,  να αποδεχτούν αυτήν τη βαρβαρότητα, και να εξασφαλίσουν φθηνό εργατικό δυναμικό οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Ταυτόχρονα χρησιμοποιήσουν  το προσφυγικό  πρόβλημα  ενάντια στους κοινωνικούς  ταξικούς αγώνες που ωριμάζουν  σε όλη την  Ευρώπη.
 Αξιοποιούν  ακόμα  και τις  τρομοκρατικές ενέργειες, πχ. Γαλλία, Βέλγιο, κ.α., που  γίνονται  από τα  δικά τους  παιδιά,  αναθρεμμένα  ιδεολογικά, πολιτικά και χρησιμοποιούν  αυτές τις  τρομοκρατικές ενέργειες με  μέτρα  καταστολής σε βάρος των λαών, κρύβοντας  ταυτόχρονα τις αιτίες  που γεννούν  τους  ιμπεριαλιστικούς  πόλεμους και  ποιοι  επωφελούνται  από  αυτούς, δηλαδή το μεγάλο κεφάλαιο. Για να υποτάξει τους λαούς η αστική εξουσία  χρησιμοποιεί  όλους τους  μηχανισμούς  που έχει στη  διάθεση της, τα  Μ.Μ.Ε.  ηλεκτρονικά και έντυπα, τους  αστούς ιδεολόγους, τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης, τους  διανοούμενους που είναι  πολιτικά,  ιδεολογικά χειραγωγημένοι από την  αστική  ιδεολογία, υποστηρικτές του καπιταλισμού. Αρθρογραφούν με όρους κοινωνικοψυχολογικούς, θρησκευτικούς, κοσμοπολίτικους, οικονομικούς,  ζυμώνοντας  στην  κοινή  γνώμη ιδέες ρατσιστικές,  φασιστικές. Καλλιεργούν το μίσος ανάμεσα στους λαούς και τους ανθρώπους. Κοινή βάση όλων αυτών των αναλύσεων  είναι η αστική ιδεολογία. Αρθογράφοι με κουκούλα  ή χωρίς  κουκούλα, επώνυμοι και ανώνυμοι, είτε από άγνοια, είτε από  σκοπιμότητα, διαχειρίζονται το αποτέλεσμα  του προσφυγικού προβλήματος και όχι τις αίτιες  που το προκαλούν. Αθωώνουν  τους  υπευθύνους των ιμπεριαλιστικών πολέμων, την Ε.Ε., τις ΗΠΑ, τη Ρωσία. Κρύβουν  επιμελώς  τις επεμβάσεις  των αστικών κυβερνήσεων, την απόφαση της Ε.Ε. που κλείνει τα βόρεια σύνορα, με την  υπογραφή  και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εγκλωβίζοντας χιλιάδες πρόσφυγες σε  στρατόπεδα συγκέντρωσης, χωρίς υποδομές υγιεινής και ασφάλειας, ενώ τους  απαγορεύουν  να φύγουν  στις  χώρες  του προορισμούς τους  γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια και αυτή  ακόμα τη συνθήκη της Γενεύης που υπέγραψαν. Δεν λένε κουβέντα για όλα αυτά. Πως να το κάνουν άλλωστε αφού είναι υποστηρικτές  της πολιτικής της Ε.Ε., των hot spot, των διάφορων Μ.Κ.Ο. που κάνουν  πλιάτσικο  πάνω στη δυστυχία των ανθρώπων; Άλλοι πάλι επενδύουν πολιτικά  κάνοντας δημόσιες σχέσεις  για  μία θεσούλα στην αστική εξουσία η οποία είναι βουτηγμένη   στο αίμα  από  την εκμετάλλευση των λαών. Είναι αυτοί  που είναι απόντες από κάθε  κοινωνικό αγώνα ή ακόμα και όταν  συμμετέχουν το κάνουν για να τους υπονομευόσουν. Είναι  απόντες από κάθε κινητοποίηση ενάντια στους  ιμπεριαλιστικούς πολέμους και των κυβερνήσεων τους.
Είναι αυτοί  που κάνουν πως δε γνωρίζουν την πρόταση του ΚΚΕ, που είναι  ενάντια στα  hot  spot. Κάνουν πως δε γνωρίζουν την πρόταση του ΚΚΕ για τη  δημιουργία  ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας λίγων ημερών όπου θα τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και  ασφαλείας. Αυτή η πρόταση μιλάει για κέντρα ανοιχτά, με μεταφραστές, με  μαγειρεία, με γιατρούς για την υγεία  των προσφύγων και ιδιαίτερα για τα παιδιά, αλλά και για τους κατοίκους των γύρω περιοχών, μέχρι να ετοιμαστούν  όλα τα απαραίτητα  έγγραφα και να  πάνε  με έξοδα της Ε.Ε. και του ΟΗΕ, με όλα τα μέσα  συγκοινωνίας, εναέρια, θαλάσσης, οδικά, σιδηρόδρομο, στις  χώρες  που επιθυμούν  οι  πρόσφυγες. Αυτή η θέση  είναι για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. Το  κύριο όμως για  να εκλείψει η προσφυγιά  είναι να σταματήσουν  οι   ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι.  Για το λόγο  αυτό  χρειάζεται ένα μέτωπο  κοινωνικής συμμαχίας, εργατών, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών,  γυναικών, νέων, ενάντια στις κυβερνήσεις του κεφαλαίου που τσακίζουν τους λαούς με μέτρα λαιμητόμους, που επεμβαίνουν ξεδιάντροπα σε ανεξάρτητες χώρες. Να   ανατρέψουμε την εξουσία της αστικής τάξης, να κοινωνικοποιήσουμε τα μέσα παραγωγής και τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι. Αυτό μπορούν  να το κάνουν μόνο οι λαοί. Αυτή είναι η μόνη  ρεαλιστική πρόταση  που πρέπει να τη διεκδικήσει ο λαός για  την άμεση  αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος  ως την οριστική του λύση. Άλλωστε αυτό διδάσκει η νεότερη ιστορία,  στις χώρες  που οι λαοί με διαφορετική εθνότητα  οικοδομούσαν το σοσιαλισμό, ζούσαν  αρμόνικα, με πλήρη εργασιακά  και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους, με δωρεάν υγεία, παιδεία, κατοικία, κ.α., διατηρώντας τη γλώσσα, τον πολιτισμό τους, χωρίς  το ρατσισμό, χωρίς πολέμους. Φυσικά η πρόταση του ΚΚΕ δεν  απευθύνεται στις  αστικές κυβερνήσεις και τα τσιράκια τους, απευθύνεται στο  λαό που αργά η  γρήγορα  μέσα  από το οργανωμένο κίνημα θα μπει στην πρώτη γραμμή του αγώνα  γα να  ανατρέψει τη σαπίλα του καπιταλισμού, οικοδομώντας μια κοινωνία  χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο με σύγχρονα  εργασιακά δικαιώματα χωρίς πολέμους. Το σοσιαλισμό . 

Αστέριος  Κλιγκόπουλος, Μέλος  του Τ.Γ. του ΚΚΕ