επιτραπέζια, μηλοειδή και λοιπά πυρηνόκαρπα, αλλά και καλαμπόκια, βαμβάκια και τεύτλα.
Μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται από το χαλάζι μεγέθους φουντουκιού, που έπληξε την Ημαθία και την Πέλλα, στις 3 Μαιου, προκαλώντας ζημιές σε περισσότερα από 10.000 στρέμματα με συμπύρηνο ροδάκινο, 5.000 στρέμματα με μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα και βερίκοκα και περίπου 20.000 στρέμματα με καλαμπόκι, βαμβάκι και τεύτλα.
«Δεν φτάνει η ζημιά που υπέστησαν οι καλλιέργειές μας από τον παγετό στις 26 και 28 Μαρτίου, ήρθε και η χαλαζόπτωση να μας αποτελειώσει», τόνισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «και μέσα σε όλα αυτά, έχουμε και την αποχή των εκτιμητών του ΕΛΓΑ από το έργο τους, επειδή, όπως μα είπαν, με τις αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς μειώθηκαν οι αποζημιώσεις των εκτιμήσεων».
Στην Πέλλα, καταγράφηκαν ζημιές από το χαλάζι στις περιοχές Λεπτοκαρυάς, Προφήτη Ηλία και Δροσερού, ενώ ζημιές καταγράφηκαν και σε περιοχές στην Καβάλα (δυτική περιοχή του νομού) αλλά και στη Δράμα (περιοχή Νέστου), όπου κυρίως επλήγησαν αμπέλια, ελαιόδεντρα και πυρηνόκαρπα. Η χαλαζόπτωση στην Ξάνθη, έπληξε δενδρώδεις κυρίως καλλιέργειες στις περιοχές Τοξοτών και δήμου Αβδήρων.
Ζημιές από χαλαζόπτωση σημειώθηκαν και στα δυτικά του νομού Καβάλας και στην περιοχή Νέστου στη Δράμα, όπου επλήγησαν κυρίως αμπέλια, ελαιόδεντρα και πυρηνόκαρπα, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι από το τοπικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ.
Αντίστοιχη χαλαζόπτωση σημειώθηκε και στο νομό Ξάνθης, στις περιοχές Τοξοτών και δήμου Αβδήρων, όπου επλήγησαν κυρίως δενδρώδεις καλλιέργειες.
Και παγετός στη δυτική Μακεδονία
Σημειωτέον ότι παγετός σημειώθηκε στις 27 Απριλίου σε ολόκληρη τη δυτική Μακεδονία, δημιουργώντας προβλήματα σε καλλιέργειες με αμπέλια, πυρηνόκαρπα και μηλιές, στις περιοχές των Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας και Κοζάνης.
Βαμβάκι, ηλίανθο, μηλιές χτύπησε το χαλάζι στον Έβρο
Χιλιάδες είναι τα στρέμματα με βαμβάκι, ηλίανθο, κερασιές, μηλιές και κηπευτικά, που καταστράφηκαν στον βόρειο Έβρο λόγω της αιφνιδιαστικής χαλαζόπτωσης της περασμένης Κυριακής, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού Γιάννη Μαργαριτίδη.
«Λόγω της απεργίας των γεωπόνων - εκτιμητών του ΕΛΓΑ, δεν έχει γίνει η καταγραφή των ζημιών των καλλιεργειών σε Καστανιές, Ρίζια, Φυλάκιο, Βύσσα και Κέραμο. Ωστόσο, η καταστροφή είναι μεγάλη. Περίπου 35.000 στρέμματα, σχεδόν όλος ο κάμπος στα Ρίζια, 10.000 στρέμματα στις Καστανιές και 5.000 στρέμματα στην Βύσσα», δήλωσε στο ΑΠΕ ο Γιάννης Μαργαριτίδης.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου εξηγεί, πως σε κάποιες καλλιέργειες (ηλιόσπορος, βαμβάκι) υπάρχει δυνατότητα επανασποράς, ενώ σε κάποιες άλλες, όπως ο αρακάς, τα φασολάκια και τα σκόρδα τα οποία ήταν έτοιμα για συγκομιδή, η ζημία είναι μη αναστρέψιμη καθώς και σε δενδρώδεις καλλιέργειες (κερασιές, μηλιές) στις οποίες είχε τελειώσει η ανθοφορία και ο καρπός ήταν μικρός.