Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Δήμος Κατερίνης: Αναβάθμιση της Δημοτικής βιβλιοθήκης στον Κορινό: Ένας εκπαιδευτικός χώρος πολλαπλών δυνατοτήτων ανοίγει τις πύλες του στο αναγνωστικό κοινό

  Δήμος Κατερίνης: Αναβάθμιση της Δημοτικής βιβλιοθήκης στον Κορινό
  
Ένας εκπαιδευτικός χώρος πολλαπλών δυνατοτήτων ανοίγει τις πύλες του στο αναγνωστικό κοινό

  
Σάββας Χιονίδης: «Η βιβλιοθήκη του Κορινού, θα αποτελέσει πυρήνα πολιτισμού και πνεύματος, σημείο αναφοράς για την παροχή σύγχρονων, ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες»

Έναν σύγχρονο εκπαιδευτικό χώρο ανοικτής πρόσβασης, ένα πνευματικό φάρο πολλαπλών δυνατοτήτων, αναμένεται να αποτελέσει η αναβαθμισμένη λειτουργία της Δημοτικής βιβλιοθήκης στον Κορινό, καθώς όλα είναι έτοιμα, προκειμένου στις αρχές Μαρτίου, η ανακαινισμένη πλέον βιβλιοθήκη, να ανοίξει τις πύλες της στο κοινό.


Σύγχρονος εξοπλισμός με  χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας


Αναλυτικότερα, η χρηματοδότηση του έργου, ύψους 64.987,05 € με Φ.Π.Α. έγινε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας (ΕΠΑΛ), ενώ η τοποθέτηση σύγχρονου εξοπλισμού,  δεν επικεντρώνεται μόνο σε βιβλία, έπιπλα, υπολογιστές, εκτυπωτές, fax, φωτοαντιγραφικό μηχάνημα, πολυμηχάνημα INKJET, αλλά περιλαμβάνει και διαδραστικό πίνακα, διαδραστικό ψηφιακό βιντεοπροβολέα, webcamera, κ.α. συσκευές ήχου και εικόνας, οι οποίες συνοδεύονται από πιστοποιητικά  διασφάλισης ποιότητας, προκειμένου να παρέχουν τις απαιτούμενες ψηφιακές υπηρεσίες.

Πέραν της μεταφοράς και επανατοποθέτησης των βιβλίων στις νέες τους προθήκες, κατά την τρέχουσα περίοδο έχουν υλοποιηθεί και οι υπόλοιπες εσωτερικές εργασίες.  Ειδικότερα, έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των χώρων μελέτης, ενώ εγκαταστάθηκαν ο διαδραστικός πίνακας και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, που θα παρέχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβοήθησης των μελετητών και του αναγνωστικού κοινού εν γένει.

Νωρίτερα, έγιναν από συνεργεία των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κατερίνης, οι απαραίτητες παρεμβάσεις συντηρήσεων, επισκευών και ελαιοχρωματισμών στους εσωτερικούς χώρους του κτιρίου, ενώ σύντομα ανάλογες εργασίες θα εκτελεστούν και στην εξωτερική όψη των εγκαταστάσεων.

 Σάββας Χιονίδης: «Η αναβαθμισμένη βιβλιοθήκη του Κορινού, θα συμβάλλει στην ενίσχυση της κοινωνικής και  πολιτιστικής ζωής της ευρύτερης περιοχής»

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης: «Συναισθανόμενοι τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας προχωρήσαμε στην αναβάθμιση της Δημοτικής βιβλιοθήκης στον Κορινό, για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες μέσα από ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας. Στόχος μας είναι η βιβλιοθήκη να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την εξωσχολική μόρφωση των νέων, αλλά και των ενηλίκων, ενώ μπορεί πλέον να επεκτείνει τις δραστηριότητές της προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, στο σύνολο των πολιτών».

Επιπλέον, ο Δήμαρχος υπογραμμίζει: «Στο Δήμο Κατερίνης ο πολιτισμός αποτελεί μέρος της καθημερινότητας. Η αναβαθμισμένη βιβλιοθήκη του Κορινού, θα αποτελέσει πυρήνα πολιτισμού και πνεύματος, ενώ θα συμβάλλει στην ενίσχυση της κοινωνικής και  πολιτιστικής ζωής της ευρύτερης περιοχής. Έχει γίνει πράγματι εξαιρετική δουλειά σε ό,τι αφορά τις εργασίες ανακαίνισης και αναβάθμισης της βιβλιοθήκης, τόσο κτιριολογικά όσο και σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό».


Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κορινού Φωτεινή Καρασερίδου τονίζει: «Σκοπός μας είναι σε άμεση συνεργασία με τη Δημοτική βιβλιοθήκη Κατερίνης, να λειτουργήσουμε το προσεχές καλοκαίρι και το πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων του Future Library. Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε να ενταχθεί η βιβλιοθήκη στο Βαλκανικό δίκτυο. Σε ό,τι αφορά το ξενόγλωσσο τμήμα αυτό αναμένεται να λειτουργήσει σε συνεργασία με πρεσβείες που ήδη υποστηρίζουν τις προσπάθειές μας και ενδεικτικά αναφέρω τις πρεσβείες των: Η.Π.Α., Γαλλίας, Τουρκίας, Ρωσίας, Ουκρανίας, Ιταλίας».

Παράλληλα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει: «Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο μόρφωσης και ο χώρος της βιβλιοθήκης μπορεί να σταθεί ουσιαστικός αρωγός στην άντληση πληροφοριών. Επίσης, εδώ μπορούν να υλοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα με διάφορες θεματικές, ενώ ο πλούτος των βιβλίων που διαθέτει, αποτελεί εχέγγυο για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του κοινού. Γενικότερα, θα επιδιώξουμε να προσεγγίσουμε τους νέους και για το λόγο αυτό, τα σχολεία θα μπορούν να προγραμματίζουν επισκέψεις στη βιβλιοθήκη για εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς και άλλους σκοπούς. Θα υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας και με άλλους φορείς. Κομβικό ρόλο στην αναβάθμιση και επαναλειτουργία της Δημοτικής βιβλιοθήκης διαδραματίζουν οι εθελοντές, εκπαιδευτικοί, μέλη συλλόγων κ.α. κάτοικοι της περιοχής».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει πλήθος βιβλίων - εγχειριδίων ποικίλης θεματικής ύλης. Είναι χαρακτηριστικό, ότι, έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 5000 τίτλοι.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη στεγάζεται σε έναν προσβάσιμο και άνετο στους επισκέπτες χώρο, δίπλα από το Δημοτικό Κατάστημα (παλαιό αρχοντικό «ΚΟΝΑΚΙ») της περιοχής και θα είναι ανοικτή για το κοινό κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή από τις 17:00 έως 20:00.