Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΑΘΗ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

ΕΡΩΤΗΣΗ 
ΠΡΟΣ τον Υπουργό Eξωτερικών:
ΘΕΜΑ: «ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ»

Η εφημερίδα «Το Παρόν» (Δημοσίευμα της Κυριακής, 14/02/2016, σελ. 9) αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας απαγόρευσε την διέλευση από τον εναέριο χώρο της του ελληνικού αεροσκάφους που μετέφερε τον πρωθυπουργό και την ελληνική αντιπροσωπεία στην Τεχεράνη, για την προκαθορισμένη επίσημη επίσκεψή τους, στις 7-8 Φεβρουαρίου, στο Ιράν. Συγκεκριμένα, το Σάββατο, 06/02/2016, μετά τον ανεφοδιασμό του ελληνικού αεροσκάφους στη Ρόδο, οι τουρκικές αρχές δεν δέχθηκαν το σχέδιο της πτήσης του ελληνικού αεροσκάφους από τη συντομότερη διαδρομή, έξω από τα όρια ευθύνης του FIR Αθηνών, με χρήση του αεροδιαδρόμου του τουρκικού εναέριου χώρου και καθήλωσαν κυριολεκτικά το αεροσκάφος στη Ρόδο, εξαναγκάζοντας τελικά την ελληνική πλευρά να τροποποιήσει το σχέδιο πτήσης. Με την μεθόδευση αυτή η τουρκική κυβέρνηση επιχείρησε να μπλοκάρει την καθορισμένη επίσημη επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού -πρώτου ευρωπαίου ηγέτη, μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων- και της ελληνικής αποστολής στην Τεχεράνη.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος κ. υπουργός Εξωτερικών:
- Διαμαρτυρήθηκε η ελληνική κυβέρνηση για την παραπάνω προκλητική στάση της Τουρκίας και αν ναι, με ποιον τρόπο; Παρακαλώ να πληροφορήσετε τη Βουλή των Ελλήνων και, μέσω αυτής, τον ελληνικό λαό για τα διαβήματα διαμαρτυρίας που υποβάλατε προς την τουρκική κυβέρνηση καθώς και για τις απαντήσεις που λάβατε από αυτήν.

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ (ΣΤΑΘΗΣ) ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ