Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Ο Καθηγητής του ΤΕΙ Θεσ/νίκης κ.Δημήτρης Παπακώστας στο Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Γιαννιτσών

  Ηλεκτρονική Τεχνολογία: Ιστορία, Εξελίξεις, Κίνδυνοι. 
    
     Το Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Γιαννιτσών λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια συνεχώς.
Ξεκίνησε από την ανάγκη να δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες της Περιοχής των Γιαννιτσών να γίνουν κοινωνοί των επιτευγμάτων της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας. Οργανώνεται με πρωτοβουλία και ευθύνη της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ» υπό την αιγίδα του Δήμου Πέλλας.Ως ομιλητές επιλέγονται ως επι το πλείστον Πανεπιστημιακοί από τον Βορειοελλαδικό χώρο, ικανοί επιστήμονες, λόγιοι δάσκαλοι και  βαθείς γνώστες των θεμάτων και των προβλημάτων, που απασχολούν την κοινή γνώμη κ.ά.


   Στα 20 χρόνια λειτουργίας του πραγματοποιήθηκαν συνολικά περί τις 250 εκδηλώσεις πάνω σε θέματα που απασχολούν και ενδιαφέρουν τον πολίτη και την κοινωνία.
     Θέματα διαχρονικά αλλά και θέματα επίκαιρα. Οι εισηγητές-ομιλητές με απλό τρόπο χωρίς όμως να μειώνει την αρτιότητα και την επιστημονικότητα της ανάλυσης, υπό μορφή εκλαϊκευμένω διαλέξεων που συνοδεύονται στη συνέχεια  από γόνιμο διάλογο, μεταδίδουν γνώσεις και εμπειρίες στους φίλους του θεσμού που απευθύνεται ο’όλες τις ηλικίες ανεξάρτητα από το επίπεδο γνώσεων, ενός θεσμού αυθεντικά λαϊκού. Όλοι μπορούν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου και να οφεληθούν απ’αυτές.


     Κεντρικός ομιλητής της τελευταίας εκδήλωσής του (Δευτέρα 2-11-2015) ήταν ο Κολινδρινής καταγωγής Καθηγητής  του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών του  Αλεξάνδρειου ΤΕΙ  Θεσσαλονίκης,  κ. Δημήτρης Κλ. ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ,   ο οποίος ανέπτυξε το ενδιαφέρον θέμα:  « Ηλεκτρονική Τεχνολογία: Ιστορία, Εξελίξεις, Κίνδυνοι ».

    Ο εισηγητής  αφού έκανε μια ανασκόπηση της ιστορίας του ηλεκτρισμού και της θεμελίωσης της ηλεκτρονικής, από την αρχαιότητα μέχρι και τον 18ο αιώνα, στη συνέχεια αναφέρθηκε στις σημαντικότερες ανακαλύψεις και τα πρώτα βήματα της σύγχρονης ηλεκτρονικής επιστήμης από το διπολικό τρανζίστορ και τα ολοκληρωμένα κυκλώματα μέχρι τα σημερινά εύκαμπτα ηλεκτρονικά. Στη συνέχεια  περιέγραψε η εξέλιξη των προσωπικών και φορητών υπολογιστών, του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων όπως επίσης και τους επιδραστικότερους ανθρωπους που ώθησαν την τεχνολογία. 
   Από τις άμεσα αναμενόμενες μελλοντικές εφαρμογές, ιδιαίτερες πληροφορίες δόθηκαν για το διαδίκτυο των πραγμάτων, την τρισδιάστατη εκτύπωση και τα αυτόνομα οχήματα. Παράλληλα επισημάνθηκαν οι σημαντικοί κίνδυνοι όπως η διαχείριση ηλεκτρονικών σκουπιδιών, η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια και ο κυβερνοεθισμός των ενηλίκων, των παιδιών και των εφήβων. 
   Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο υπεύθυνος του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Γιαννιτσών κ. Βασίλης Τραούδας.