Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Με ένα Άρλεκιν ξεχνιούνται…

09/10/2015
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης ήταν ότι πλέον είναι όλα γνωστά και ότι ο λαός ψήφισε στις τελευταίες εκλογές έχοντας υπόψη του τη συμφωνία. 
Ένα άλλο επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον αυτές τις μέρες – και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται, προκαλώντας την οργή πολλών, μεταξύ των οποίων και ο κ. Κουτσούμπας – από υπουργούς, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η ΝΔ (όπως επίσης και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης) έχασε τις εκλογές και επομένως πρέπει όλοι να συμβιβαστούν με το αποτέλεσμα, να αποφεύγουν την κριτική, στην πραγματικότητα να μην μιλούν, να αυτοφιμωθούν. 
Κατά την γνώμη τους, ο μεν λαός οφείλει να μην διαμαρτύρεται, η δε αντιπολίτευση να μην μιλάει.
Πρόκειται για εντελώς αντιδημοκρατικές πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλα καθεστώτος, του παρελθόντος και του παρόντος. 
Αλλά για να δούμε. Τι ακριβώς γνώριζε ο λαός; Τι γνώριζε ο λαός από τη συμφωνία. 

Ως γνωστόν, η συμφωνία έκλεισε στις 12 Αυγούστου και ψηφίστηκε παραμονή Δεκαπενταύγουστου μετά από τη γνωστή ολονυκτία. Αμέσως μετά, έφυγαν όλοι για την παραλία.
Δεν φαντάζεται κανείς πως πήραν τη συμφωνία μαζί τους στις παραλίες για να την μελετήσουν. Τι ήταν; Το «Άρλεκιν» του καλοκαιριού 2015; Προφανώς όχι! 
Όλοι γνωρίζουν πως ο κ. Τσίπρας έσπευσε να προκηρύξει τις «εκλογές της σαγιονάρας», ακριβώς για να μην προλάβει κανείς να ενημερωθεί και, κυρίως, να μην γίνουν αντιληπτές οι συνέπειές της.
Και επομένως, βρισκόμαστε μπροστά σε μια ακόμη, τη δεύτερη μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, υφαρπαγή ψήφου. 
Αμέσως μετά, ο κ. Τσίπρας, το κόμμα του οποίου μόλις είχε έλθει πρώτο στις εκλογές – κάτι που συμβαίνει πάντα, αφού πρόκειται για την ιστορική «δεύτερη ευκαιρία» - έσπευσε να προτείνει συνεργασία στο τελευταίο κόμμα (που το έχει του χεριού του με αντάλλαγμα μερικά υπουργεία). 
Όλα αυτά εξηγούν τους λόγους και απαντούν στο περίφημο ερώτημα «πώς αφού ψηφίσατε τη συμφωνία δεν θα την στηρίξετε τώρα στη Βουλή;». 
Η απάντηση βρίσκεται στις ίδιες τις επιλογές του κ. Τσίπρα, που μαζί με τον συνεταίρο του κ. Καμμένο οφείλουν τώρα να πορευτούν τον μοναχικό δρόμο που επέλεξαν. 
Πώς θα τα καταφέρουν; Δικό τους πρόβλημα. Με τον ίδιο τρόπο που προκήρυξαν εκλογές καλοκαιριάτικα, με τον ίδιο τρόπο που μετέτρεψαν το «Όχι» σε «Ναι», με τον ίδιο τρόπο που πέρασαν από την αντιμνημονιακή ρητορεία στην ωδή προς το μνημόνιο.
Και με ό,τι άλλο τους φωτίσει ο Θεός…