Ε Ι Δ Η Σ Η
Δεν μας εκπλήσσει η συμπεριφορά του Βερολίνου απέναντι της Πατρίδας μας από την έναρξη της ελληνικής κρίσης χρέους το έτος 2008/09. Ούτε αυτό εκπλήσσει διάφορες κύκλους σε μερικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και ακόμη και διάφορα ΜΜΕ της Ευρώπης. Διότι η εκβιαστική και απάνθρωπη συμπεριφορά του Βερολίνου απέναντι της Ελλάδος ήταν και είναι γνωστή όχι μόνον σε εποχές πριν την έναρξη της κρίσης, με την ανάμειξη των γερμανικών εταιρειών εις την πολιτική της χώρας μας. Αλλά τώρα γίνεται ευθέως λόγος και από τα ΜΜΕ της ίδιας της Γερμανίας τα οποία αναφέρονται σε επιστημονικές εκθέσεις διαφόρων Επιστημονικών Οικονομικών Ιδρυμάτων της ίδιας χώρας. Όπως π.χ το γνωστότατο Επιστημονικό Ίδρυμα Οικονομικής Έρευνας του Χάλλε (Institut für Wirtschaftsforschung in Halle).
Η είδηση προέρχεται από το Γαλλικό Πρακτορείο Τύπου Gence France-Presse (AFP) και το Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου Deutsche Presse Agentur (dpa), η οποία μεταδόθηκε από όλες τις γαλλικές και γερμανικές εφημερίδες την 11.Αυγούστου 2015, όπως και από την Εφημερίδα Westfälische Nachrichtenτης πόλης Münster, το δημοσίευμα της οποίας έφθασε εις τα χέρια μου:
HALLE(AFP/dpa). Το αποτέλεσμα ενός ισοσκελισμένου Προϋπολογισμού εις την Γερμανία είναι άμεση συνέπεια της ελληνικής κρίσης. Μέσω αυτής η Ομοσπονδιακή Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος κερδισμένος των δινών. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μίας μελέτης του Επιστημονικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας του Χάλλε. Από το έτος 2010 μέχρις σήμερα η Γερμανία εξοικονόμησε, εξαιτίας της εκ της κρίσης πτωτικής τάσης των βαρών των επιτοκίων, περί τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. «Αυτές οι εξοικονομήσεις υπερβαίνουν το κόστος της κρίσης», ανέφερε το Leibnitz Institut. Εκ του λόγου αυτού ευρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για νέα δανειακή βοήθεια προς τους Έλληνες ολοφάνερα σε τελική γραμμή. Οι διαπραγματευτές επεξεργάζονται τώρα μόνο τις λεπτομέρειες, είπε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εις τις Βρυξέλλες.
-Griechische Krise hilft Deutschland-
HALLE(AFP/dpa). Das Erreichen eines ausgeglichenen Haushaltes in Deutschland ist direkte Folge der Griechenland-Krise. Damit sei die Bundesrepublik größter Profiteur der Turbulenzen. So das Ergebnis einer Studie des Instituts für Wirtschaftsforschung in Halle. Von 2010 bis heute hat Deutschland wegen der durch die Krisegesunkenen Zinslasten rund 100 Milliarden Euro eingespart. „Diese Einsparungen übertreffen die Kosten der Krise“, erklärte das Leibnitz Institut. Indes sind die Gespräche mit den Geldgebern über neue Hilfskredite für die Griechen offenbar auf der Zielgeraden. Die Unterhändler erarbeiten nur noch die Details, sagte eine Sprecherin der Brüsseler EU-Kommission.
Από την έναρξη της ελληνικής κρίσης χρέους το έτος 2008/09, ο απλός και μόνον παρατηρητής της ελληνικής κρίσης και γνώστης των τεταμένων σχέσεων μεταξύ της χώρας μας και της Γερμανίας, διερωτάται γιατί το Βερολίνο θέλει να διαδραματίζει αποφασιστικό, καθοριστικό και ρυθμιστικό ρόλο εις τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδος με τους δανειστές. Ασχέτως το ότι είναι γνωστός ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Γερμανίας εις την Ε.Ε., και ανεξάρτητα των αναδυόμενων γεωπολιτικών και στρατηγικών σχεδίων του Βερολίνου για επικράτηση του εις την Ευρώπη. Εις την συγκεκριμένη περίπτωση το Βερολίνο δεν έχει το παραμικρό δικαίωμα να υποσκελίζει τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, αλλά δεν έχει ούτε και την εξουσιοδότηση από τις Βρυξέλλες να επεμβαίνει εις τις διαπραγματεύσεις, να επιβάλλει τις απόψεις του εις τους Εταίρους, όπως ως γνωστόν συμβαίνει εδώ και 6 χρόνια, κατά παράφορη παραβίαση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών και της ισοτίμου θέσεως της Γερμανίας εντός της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης.
Εκ του λόγου αυτού και μόνον η αυθαίρετη και άμεση ανάμειξη του Βερολίνου εις τις από 6-ετίας διαπραγματεύσεις της χώρας μας με τους διεθνείς δανειστές π.χ. χρηματαγορές, και εκ του περιεχομένου του προαναφερθέντος τώρα γερμανικού δημοσιεύματος δημιουργούνται σοβαρότατες υποψίες. Η επί 6-ετίας εμμονή του κ.Schäuble να αποφασίζει για το μέλλον της Ελλάδος, να προστατεύει υπέρ του δέοντος τους διεθνείς πιστωτές της χώρας μας, να διαλύει κυριολεκτικά την Πατρίδα μας με τα Μνημόνια, τα οποία ως γνωστόν σε όλους τους Ευρωπαίους, είναι δική του και μόνον έμπνευση, δεν οφείλεται, ως λανθασμένα ερμηνεύεται, σε λόγους εκδίκησης κατά της Ελλάδος. Διότι ως προαναφέρθηκε εις το γερμανικό δημοσίευμα, η Γερμανία δεν είναι θύμα της ελληνικής κρίσης, δεν υπέστη σε καμία περίπτωση οικονομική ζημία, ώστε να υφίσταται τέτοιος λόγος. Οι αιτίες της συμπεριφοράς της ηγεσίας του Βερολίνου έγκεινται σε άλλους λόγους.
Ως γνωστόν η Γερμανική Κυβέρνηση δανείζεται από τις διεθνείς χρηματαγορές, δηλαδή από τους ίδιους τους δανειστές της Ελλάδος, πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Τα επιτόκια δανεισμού κυμαίνονται μεταξύ 0.5% και -0.10%. Είναι τα χαμηλότερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι οποίες προέρχονται από κύκλους των χρηματαγορών, και οι οποίες δεν μπορούν να διασταυρωθούν, αναφέρονται σε προνομιακή μεταχείριση του Υπουργείου Οικονομικών, του οποίου προΐσταται ο κ. Schäuble και το Επιτελείο του.
Η προνομιακή, άκρως ευνοϊκή μεταχείριση του Βερολίνου, ως εικάζεται, γίνεται ως «αντάλλαγμα για τις προσπάθειες» του Βερολίνου να επιβάλλει εδώ και 6 χρόνια, μέσω των διαπραγματεύσεων σκληρούς, άκρως δυσβάστακτους όρους εις βάρος της Ελλάδος και υπέρ των δανειστών. Οι οποίοι όροι αφενός μεν εξασφαλίζουν την μακροχρόνια αποπληρωμή των επαχθών τοκοχρεολυσίων, την συνέχιση των αλλεπάλληλων δανειοδοτήσεων, της αέναης εξάρτησης και τον επί δεκαετίες υπό αυστηρό έλεγχο των πιστωτών, με την ταυτόχρονη γενική υποθήκευση του εθνικού πλούτου και υποδομών της χώρας μας, και αφετέρου εξασφαλίζεται η συνέχιση της προνομιακής μεταχείρισης δανεισμού της Γερμανίας.
Οι πολιτικές ηγεσίες της χώρας μας και η Ελληνική Βουλή οφείλουν να γνωρίζουν, ότι οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες δεν επιτρέπουν ηγεμονικές συμπεριφορές μελών-κρατών οι οποίες στρέφονται εναντίον άλλων μελών-κρατών της Ε.Ε., προκαλούν, προσβάλλουν, υπονομεύουν επικίνδυνα την εθνική υπόσταση τους, αλλά παράλληλα διχάζουν και διαλύουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γεώργιος Εμ. Δημητράκης
Υποσημείωση: Ο αρθρογράφος διαμένει εις την Ξάνθη. Σπούδασε Πολιτικές-Οικονομικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία εις την Βόννη και Ιστορία και Πολιτιστική κληρονομιά εις την Αθήνα.