Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

ΣΤΟ ΒΟΛΟ Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Στην τελική ευθεία  το Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2015

Στο Βόλο η μεγάλη συνάντηση για τον Πολιτισμό
Σημαντικοί Φορείς από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο στηρίζουν το σπουδαίο αυτό Συνέδριο
Βόλος, 24-26 Σεπτεμβρίου, 2015
               Παραλιακό Συγκρότημα "Παπαστράτου"- Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Υποβολή των εισηγήσεων μέχρι τις 25 Αυγούστου 2015
Μια μεγάλη συνεργασία  Ελλάδας και Κύπρου με κέντρο τον Πολιτισμό

Εκατοντάδες Έλληνες και Κύπριοι εξειδικευμένοι επιστήμονες δήλωσαν ήδη τη συμμετοχή τους  για το  " Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής  Κληρονομιάς - 2015 "("Pan-Hellenic Conference on Digital  Cultural Heritage-2015"), που θα γίνει στην Ελλάδα ,στην όμορφη πόλη του Βόλου , κατά το χρονικό διάστημα από την Πέμπτη 24 έως και  το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015.
  Το σημαντικό αυτό γεγονός, διεθνούς εμβέλειας, είναι μια μεγάλη πρωτοβουλία  του Δευτεροβάθμιου Μη Κυβερνητικού Οργανισμού "Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ" (-Θεσσαλία-Ελλάδα) , του  Εργαστήριου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕ.ΠΑ.Κ-Κύπρος.) και του  Εργαστήριου Μη Καταστροφικών Τεχνικών Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τεχνολογικού Τομέα (Πειραιάς- Ελλάδα)  , που συνεργάζονται στενά για το μεγάλο αυτό θέμα.
Σπουδαίοι Φορείς της Πολιτείας ,όπως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ,πολλά άλλα Πανεπιστήμια της Ελλάδος και του Εξωτερικού, Κρατικοί Φορείς  ,ICOMOS Ελλάδος και Κύπρου ,  HEDA, , Ιδρύματα, Ινστιτούτα ερευνών ,Εργαστήρια απ όλο τον κόσμο συμμετέχουν με εκπροσώπους τους και στηρίζουν το Συνέδριο ,γιατί αυτό   αποτελεί το μεγάλο κάλεσμα και τη μεγάλη συνάντηση των Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων που ασχολούνται με την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μεγάλο αυτό κάλεσμα προς την επιστημονική κοινότητα ,ανταποκρίθηκαν ,ήδη, εκατοντάδες επιστήμονες υψηλού κύρους και τεχνογνωσίας ,από πολλές χώρες (ΗΠΑ, Κύπρο, Ελλάδα, Αγγλία, Ολλανδία, Σλοβενία κ.ά) ,ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η λήξη της προθεσμίας υποβολής των εργασιών και των posters , που έχει καθοριστεί η Τρίτη 25 Αυγούστου 2015 .
Ο Πολιτισμός ,η παιδεία, η έρευνα, η καινοτομία, οι ψηφιακές τεχνολογίες, ο  τουρισμός είναι οι μεγάλες προκλήσεις που καλείται να απαντήσει το Συνέδριο αυτό, αφού  για την Ελλάδα ,το βαρύ "όπλο" της είναι ο Πολιτισμός και αυτός αναδεικνύεται μέσα από τέτοιου βεληνεκούς προσπάθειες.
Την αμέριστη υποστήριξη παρέχουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας -Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων ,το Επιμελητήριο Μαγνησίας , η Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού , η Εταιρία Ανάπτυξης Πηλίου ,ξενοδόχοι  και πολλοί άλλοι Φορείς πανελλήνιας εμβέλειας ,στους διοργανωτές ενός πρωτοπόρου και καινοτόμου Συνεδρίου, που αναδεικνύει το Βόλο ως  μια πόλη του Πολιτισμού ,του Αθλητισμού, της Καινοτομίας και της προόδου.
Ο Πρόεδρος του Δικτύου 'ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ" και του Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας κ. Κων. Σκριάπας  ,εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής (που αποτελείται από Έλληνες και Κύπριους πανεπιστημιακούς -κ.κ.Μ.  Ιωαννίδης,Ι.  Βαραλής, Θ. Γκανέτσος, Η. Νομπιλάκης) ,συναντήθηκε επανειλημμένα με την Αντιπεριφερειάρχη κ. Κολυνδρίνη Δωρ. ,όπως επίσης και με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αρ. Μπασδάνη  , τον Μητροπολίτη της Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο ,την Διευθύντρια της Εταιρίας Ανάπτυξης Πηλίου κ. Κοντογεωργίου Κατερ. ,όπως επίσης και με επιχειρηματίες της περιοχής και συμφώνησαν τη στήριξη αυτού του μεγάλου επιστημονικού γεγονότος ,με σκοπό αυτό να καθιερωθεί ως θεσμός για την Ελλάδα και το Βόλο και να αποτελεί ,κάθε δύο χρόνια ,το μεγάλο ραντεβού των  επιστημόνων και των υψηλών τεχνολογιών με τον Πολιτισμό.
Το Συνέδριο αυτό έχει την πλήρη  στήριξη  των επιτυχημένων Συνεδρίων Euromed, που διοργανώνονται με ιδιαίτερη επιτυχία ,κάθε δύο χρόνια, στη Λεμεσό της  Κύπρου, από το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕ.ΠΑ.Κ.) και απόφαση  των διοργανωτών και της Οργανωτικής Επιτροπής του Πανελλήνιου Συνεδρίου ,που αποτελείται από έγκριτους επιστήμονες από την Ελλάδα και την Κύπρο , είναι η θεσμοθέτηση της διοργάνωσής του στην Ελλάδα κάθε δύο χρόνια επίσης, ήτοι το 2015,2017,2019,....
Οι ενδεικτικοί θεματικοί άξονες προβληματισμού είναι οι ακόλουθοι:
1. Νέες τεχνολογίες στις ανθρωπιστικές επιστήμες
2. Η ψηφιοποίηση στην Αρχαιολογία και τον τουρισμό
3. Ψηφιακή Πολιτιστική κληρονομιά και η διαχείριση της
4. Συντήρηση, Προστασία  και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στο ψηφιακό πολυμεσικό περιβάλλον και διαδίκτυο (Εκπαίδευση, Τουρισμό, κτλ)
5. Νομικό πλαίσιο και ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομίας (συμβάσεις, προγράμματα, πνευματικά δικαιώματα)
6. Εμπειρίες, νέες προκλήσεις και προοπτικές για την ψηφιακή κοινωνία της Πολιτιστικής Κληρονομιάςς.
 Στο τριήμερο του Συνεδρίου θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες να επιτευχθεί ανταλλαγή γνώσης και εμπειριών για τα αποτελέσματα της έρευνας στην πολιτιστική κληρονομιά και τις ψηφιακές τεχνολογίες και να συζητηθούν οι τρέχουσες και οι μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα  αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επίσης , στο Συνέδριο αυτό θα συμμετέχουν ως εισηγητές εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού ,αλλά και άλλων Υπουργείων , Ελληνικών και Κυπριακών Πανεπιστημίων , ερευνητικών κέντρων ,αλλά και ανεξάρτητοι επιστήμονες και ερευνητές ,που εμπλέκονται με κάθε τρόπο στο μεγάλο θέμα της μελέτης ,έρευνας και διάσωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς .

Για συμπληρωματικές πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται  τον αποκλειστικό  ιστότοπο του συνεδρίου :  
www.euromed2015.eu, μέσα από τον οποίο θα λαμβάνουν όλη την ενημέρωση  για κάθε τι νεώτερο που θα  αφορά τη Διοργάνωση του συνεδρίου και τους συνέδρους .

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο συνέδριο ως εισηγητές με ανακοίνωση ή με ανακοίνωση τοίχου (poster) μπορούν να τα υποβάλλουν  ηλεκτρονικά   ,μέσω της επίσημης ιστοσελίδας
www.euromed2015.eu  
μέχρι την Τρίτη 25 Αυγούστου 2015  .
 Διεύθυνση  Facebook https://www.facebook.com/digitalculturalheritage2015

Με Εκτίμηση
Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου
  • ΜΑΡΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ  -ΚΥΠΡΟΣ
  • ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΑΛΗΣ, ΘΕΟΔ.ΓΚΑΝΕΤΣΟΣ, ΗΛΙΑΣ ΝΟΜΠΙΛΑΚΗΣ, ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΚΡΙΑΠΑΣ -ΕΛΛΑΔΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
ΦΟΡΕΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΚΥΠΡΟΣ

Dr Μαρίνος Ιωαννίδης
Διευθυντής Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου -  ΤΕΠΑΚ(Λεμεσός -ΚΥΠΡΟΣ)
E-Mail: marinos.ioannides@cut.ac.cy
 

ΕΛΛΑΔΑ

Dr Ιωάννης Βαραλής
Επίκ. Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας -Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας -ΒΟΛΟΣ-ΕΛΛΑΔΑ
E-Mail: iovaralis@uth.gr,
 
Dr Θεόδωρος Γκανέτσος
Καθηγητής ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ.-Eργαστήριο Μη Καταστροφικών Τεχνικών Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμοφών ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ.-ΠΕΙΡΑΙΑΣ -ΕΛΛΑΔΑ
E-Mail: ganetsos@teipir.gr,
 
Ηλίας Νομπιλάκης
τ.  Καθηγητής Συντήρησης Λίθου ΤΕΙ  ΑΘΗΝΩΝ .-ΑΘΗΝΑ-ΕΛΛΑΔΑ
E-Mail: elnobil@hotmail.com,
 
Κων/νος Σκριάπας
Οικονομολόγος -Σύμβουλος Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότητας-
Πρόεδρος ΔΣ Δικτύου 'ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ"- Δευτεροβάθμια ΜΚΟ για τον Άνθρωπο και τον Πολιτισμό--ΕΛΛΑΔΑ
E-Mail: skriapask@gmail.com,
6974-881944
www.euromed2015.eu
https://www.facebook.com/digitalculturalheritage2015